کتاب حاضر با تأکید بر تحلیل شکل گیری نقوش هنری و تحولات آنها در سکه و اسکناس های پس از انقلاب اسلامی نگاشته شده است. انقلاب اسلامی ایران به عنوان مهمترین جنبش سیاسی چهار دهه اخیر ایران به رهبری امام خمینی(ره)، از ویژگی های خاص خود برخوردار بوده و مهمترین اتفاق چهار دهۀ اخیر ایران است که این رویداد دارای رویکردها، ویژگیها و گفتمانهای خاص خود میباشد. انقلاب اسلامی ایران به وحدانیت و رسالت پیامبر اکرم(ص) معتقد و یک انقلاب شیعی است. شکل گیری دولت های مختلف که هر کدام راهکارهای خاص خود را در حل مشکلات کشور داشتهاند، باعث ایجاد گفتمان های مختلفی در طول این مدت شده و زمینه ساز بسیاری از تحولات و مناسبات اجتماعی و فرهنگی بوده است.
سکه و اسکناس ها از جمله آثار قابل ملاحظه ی هر حکومت هستند که از لحاظ فرهنگ بصری قابل تأمل هستند. سکه و اسکناس میراثی مکتوب و قابل اعتماد، آموزهای کوچک و پر محتوا از نقوش متعدد است که ضرورت شناخت و اهمیت آن از جهات مختلف حائز اهمیت است. سکه و اسکناس های هر دوره نمایندۀ آداب، خط، زبان، هنر، مذهب، تمدن و وضعیت اجتماعی یک کشور است. با توجه به جایگاه مهم سکه و اسکناس در زندگی اجتماعی مردم، پژوهش حاضر بر آن است تا نقوش شکل گرفته بر روی آنها را به عنوان فرهنگ بصری حاکم در جامعه که متأثر از فرهنگ و اعتقادات جامعه، اوضاع اقتصادی، اجتماعی، مذهبی و غیره است را تحلیل و بررسی نماید. با توجه به اینکه تحولات اجتماعی میتواند منشأ تغییرات نقوش اسکناس ها باشد، مطالعه چنین امری از اهمیت بسزایی برخوردار خواهد بود.
در این کتاب ابتدا به تحولات اجتماعی پس از انقلاب اسلامی و مفهوم فرهنگ بصری پرداخته سپس نقوش سکه و اسکناس های منشرشده در این دوران مورد واکاوی و بررسی قرار گرفته و در نهایت سکه و اسکناس های پس از انقلاب اسلامی به تفکیک دولتها و گفتمان های شکل گرفته در هر دوره تقسیم بندی شده است. محدودۀ زمانی کتاب پیش رو از زمان انقلاب اسلامی (بهمن 1357) تا پایان سال 1397 است.
کتاب سکه و اسکناس های ایران در دوره جمهوری اسلامی