کتاب تاریخ تلخ

Bitter History
به روایت احمد شاملو
کد کتاب : 2229
شابک : 978-6003762985
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 452
سال انتشار شمسی : 1401
سال انتشار میلادی : 2018
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 7
زودترین زمان ارسال : 18 اردیبهشت

معرفی کتاب تاریخ تلخ اثر احمد شاملو

در میان تولید انبوه شعر فارسی از حافظ به بعد یک نفر می شود احمد شاملو و یکه و تنها می رود راست آن بالا می نشیند چرا که در ایران معاصر احمد شاملو نمونه و نماد بارز انسان مبارز است که فراگرد فکری اش در میدان حوادث اجتماعی رقم خورده است از برهه های مختلف، متخالف و ای بسا متضادی شکل بسته است این امر بدیهی زمانی آشکارتر می شود که او افکار خود را در شعر ثبت و منعکس کرده است و همین موضوع قضاوت پیرامون کار فکری او و هم ترسیم و نقد سیر تطور فکری اش راحت تر می کند. محمد قراگوزلو نیز در کتاب «تاریخ تلخ» با جسارتی شگفت انگیز به روایتی تاریخی زندگی و روزگار احمدشاملو پرداخته است اما برخلاف معمول محمد قراگوزلو نه مبتنی بر اسناد رسمی بلکه بر اساس سروده های شاعردست به چنین کاری زده است، نویسنده که با مرور چندساله با آثار شاعر خو گرفته، نگاهی موشکافانه به اشعار و شأن نزول و نکات مختلف شعر را کاویده، دقایق و زوایای مختلف زیست و زمان شاعر را از درون هر شعر برآورده و کتابی جذاب و خواندنی نوشته که پر از نکات تازه و بیان نشده از روزگار و زندگی شاملو است.

کتاب تاریخ تلخ

قسمت هایی از کتاب تاریخ تلخ (لذت متن)
آنچه به ما مربوط می شود پاسخ به این سوال است که چرا شاملو 15 سال پس از رهایی از آخرین زندان خود یعنی سال 1348 باز هم به سراغ زندان رفته است؟ آیا این زندان از جنس همان دو زندان فاشیسم و رویزیونیسم است؟ اگر بله، چرا شاملو سال ها پس از آزادی از پشت قفس آهنی و قفسه های ایده ئولوژیک آن زندان ها بازهم فیل اش یاد هندوستان کرده و با وجود آن مرزبندی استوار، شعری را به بازتولید چنان مضمونی اختصاص داده است؟ شعر به لحاظ تاریخی (زمان سرایش) و مطابق تقسیم بندی من، در دوره چهارم زندگی شاملو پدید آمده و به همین سبب است که باید آن را از منظری دیگر نگریست:

که زندان مرا باور مباد جز پوستی که بر استخوان ام. بارویی آری اما گرد برگرد جهان نه فراگرد تنهایی جان ام آه آرزو! آرزو

اهمیت شعر در این است که شاملو از نقب ظریفی که تراشیده از تمام زندان هایی که پوست و استخوان و تنهایی جان اش را همچون “پازینه پوست وار حصاری” درهم تنیده است، بیرون خزیده- دست کم چنین آرزویی را در سر پرورانده- و زندان واقعی را فراتر از محبس رشت و بازداشتگاه موقت شهربانی و زندان قصر به صورت بارویی که “گرد برگرد جهان” حاکم گردیده دیده است.