ضربالمثل، گونهای از سخن گفتن است که حکمت یا داستانی پند آموز را در قالب کنایه یا جملههای تمثیلی بیان میکند. از آنجا که ضرب المثلها، حاصل تجارب گذشتگان میباشند، معمولا یادگیری آنها به منزله داشتن فانوسی برای پیمودن مسیر تاریک و پرپیچوخم زندگی است. از طرفی معمولا شنیدن نصایح، پندها و اندرزها برای کودکان خستهکننده میباشد و در مقابل شنیدن آنها موضع دفاعی دارند؛ در صورتیکه ضرب المثل، سخنی شیرین و معمولا شعرگونه است.
اگر کودک به همراه مثال و داستان با معنای ضرب المثل آشنا شود، تاثیرگذاری آن بیشتر و به یادآوری آن آسانتر میشود. مثلا ضرب المثل «عاقبت جوینده یابنده بود» را در نظر داشته باشید. در ذیل توضیح این تمثیل، نویسنده کتاب حجت الاسلام حیدری ابهری، به داستان آغاز نویسندگی خود اشاره کرده است. نویسنده به بیان این تجربه خود، که از پذیرفتن نشدن کتابهایش، در آغاز نویسندگی دلسرد نشده و بالاخره تلاش و کوشش وی نتیجه داده، پرداخته است.
کودک با شنیدن این ضرب المثل و داستان مربوط به آن به ارزش تلاش پی میبرد. از طرفی در مواقع دلسردی با یادآوری ضرب المثل و همراهی داستان آن امیدی تازه در دل او شکل میگیرد.
کتاب زندگی با ضرب المثل ها محدود به گروه سنی خاصی نمیباشد. والدین، کودکان، جوانان، معلمان و همه قشرهای جامعه میتوانند از این کتاب بهره ببرند. یادگیری ضرب المثل ها و حکمت آنها علاوه بر اینکه درس زندگی، ایمان و جوانمردی و صدها درس زندگی به ما میدهد، به شیرینی بیان و تاثیرگذاری سخنان ما نیز می افزاید.
استفاده از ضرب المثلها در کلام، یکی از فنون سخنوری و افزایش تاثیر کلام است. معمولا اگر حرفی را به همراه ضرب المثل بزنیم، علاوه بر اینکه مدت بیشتری در ذهن شنونده میماند، تاثیرگذاری بیشتری هم دارد.
ضرب المثلهای فارسی دارای ظرافت و لطافت زیادی هستند، که در پی آنها پیامهای زیادی نهفته است. یادگیری این مثلها، ما را با تاریخ سرزمینمان و شیرین زبانی نیاکانمان آشنا میکند. با خواندن این کتاب به عمق این جمله که معمولا میگویند، ضرب المثل های قدیمی را باید با آب طلا نوشت بیشتر پی میبریم.
نویسنده کتاب جناب آقای حیدری ابهری، در ذیل هر ضرب المثل که نمونههای مشابه و مترادفدار، ضرب المثل های مربوطه را هم آورده است. هدیه دیگر نویسنده آوردن بیش از ۲۰۰ ضرب المثل کوتاه در انتهای کتاب میباشد. کتاب بیش از ۱۰۰ تصویر جذاب و کارتونی دارد که اگر وسواس خاصی در مورد نگهداری کتاب نداشته باشید، قابل رنگ آمیزی نیز هست و با خرید یک کتاب با یک تیر دو نشان زدهاید. شاید داستان ضرب المثل را هم در همین کتاب بتوانید پیدا کنید! تصویرگری هنرمندانه کتاب اثر آقای سام سلماسی میباشد.
۱. آب از سرچشمه گلآلود است من دیروز به یک شرکت فروش خودرو رفتم که خودرویی بخرم. مسئول فروش، خیلی بیادبانه با من حرف زد و به هیچکدام از سوالاتم نیز درست جواب نداد. از آن کارمند ناامید شدم و سراغ معاون شرکت را گرفتم. متأسفانه معاون شرکت نیز دست کمی از آن کارمند نداشت. او هم مرا درست راهنمایی نکرد و من مجبور شدم که به دفتر رئیس بروم. رئیس شرکت، از آن دو نفر هم بداخلاقتر بود. با دیدن رئیس خیلی خوب فهمیدم که چرا آن شرکت آنقدر نابسامان است. اگر رئیس شرکت مشکل نداشت، بقیه هم آنقدر با دیگران بداخلاقی نمیکردند و با مراجعان بد حرف نمیزدند. با خودم گفتم خودت را خسته نکن.«آب از سرچشمه گلآلود است.»