1. خانه
  2. /
  3. کتاب نخستین رویارویی های اندیشه گران ایران

کتاب نخستین رویارویی های اندیشه گران ایران

3 از 1 رأی

کتاب نخستین رویارویی های اندیشه گران ایران

با دو رویه تمدن بورژوازی غرب
The Early Encounters of Iranian Thinkers
انتشارات: امیرکبیر
٪15
582000
494700
معرفی کتاب نخستین رویارویی های اندیشه گران ایران
کتاب پیش رو اثری است از دکتر "عبدالهادی حائری" که در آن "نخستین رویارویی های اندیشه گران ایران با دو رویه تمدن بورژوازی غرب" بررسی شده است. این کتاب یکی از پژوهش‌های نوین تاریخی است که از نظر موضوع بدیع و اصیل است و از نظر فن تحقیق، روش تالیف، سبک نگارش و رویکرد تاریخی یکی از الگوهای قابل توجه است. در نتیجه استفاده از آن به جهت تدریس تاریخ ایران از دوره صفویه یا برای مطالعه‌ی آزاد، بسیار ارزشمند و روشنگر است. تقریبا هیچ اثر دیگری در همین موضوع یا سطح به نگارش درنیامده که بتواند ساختار و محتوایی کاملا مطابق با سطح علمی و دانشگاهی داشته باشد و "نخستین رویارویی های اندیشه گران ایران با دو رویه تمدن بورژوازی غرب" از این جهت یک اثر ویژه است.
دکتر "عبدالهادی حائری" در پژوهش پیش رو معتقد است که پس از دوران روشنگری اروپا، به ویژه در اوایل قرن نوزدهم، جهان ناگزیر با فرهنگ بورژوازی غرب که دارای دو رویکرد قدرتمند و تهاجمی بود، مواجه شد. این محقق به بررسی چگونگی مواجهه‌ی ایران با دو فرآیند بیان شده در این کتاب پرداخته است و دیدگاه‌های اصلاگران و متفکران ایرانی در رابطه با دو رویکرد تمدن بورژوازی غرب را زیر ذره بین می‎برد. دکتر "عبدالهادی حائری" در بخش آغازین کتاب، مروری اجمالی بر مسیرهای تمدن بورژوازی غرب ارائه می‌دهد. وی سپس در بخش دوم اثر، مواجهه‌ی ایران را با تمدن غرب در دوره‌های مختلف تاریخی و از جهات مختلف بررسی می‌کند و در این بررسی، موضوع عنوان شده را تا پایان عصر صفویه، در قرن دوازدهم الی هجدهم، در نخستین مقابله‌های ایران با سیاست‌های استعماری از جانب بورژوازی اروپا و با نگاه به اندیشه‎ی متفکران ایرانی، تجزیه و تحلیل می‎نماید.
درباره عبدالهادی حائری
درباره عبدالهادی حائری
عبدالهادی حائری (۱۳۱۴، قم-۱۳۷۲ مشهد)، استاد تاریخ و روزنامه‌نویس ایرانی بود. او فرزند میرزا احمد حائری و نوه دختری عبدالکریم حائری یزدی است. عبدالحسین حائری برادر اوست. در سال ۱۳۳۶ وارد دانشگاه تهران شد و در رشته الهیات به تحصیل خود ادامه داد. پس از پایان رسانیدن دوره سه ساله دانشگاه و اخذ درجه لیسانس، چند سال در اداره بهداشت و بهداری مشهد کار کرد. در سال ۱۳۴۳ با به دست آوردن یک بورس دانشگاهی به کانادا رفت. او به مدت نه سال در کانادا در رشته تاریخ و مطالعات خاورمیانه مشغول به تحصیل بود و در همان خلال، دو سال را به تدریس زبان و ادب فارسی گذراند. پس از نیل به درجه دکتری در سال ۱۳۵۲، به مدت چهار سال در دانشگاه کالیفرنیا در برکلی به عنوان استادیار به تدریس پرداخت. او در سال ۱۳۵۳ با زهرا افشار نژاد که در آن زمان در انگلستان تحصیل می‌کرد و اکنون عضو هیئت علمی بخش ریاضی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد است، ازدواج کرد. دکتر حائری در سال ۱۳۵۷ به ایران آمد و با عنوان دانشیار در گروه تاریخ دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی به تدریس تاریخ مشغول شد. او در تاریخ ۲۳ تیرماه ۱۳۷۲ در مشهد چشم از جهان فرو بست.

دسته بندی های کتاب نخستین رویارویی های اندیشه گران ایران
قسمت هایی از کتاب نخستین رویارویی های اندیشه گران ایران

در اثر حاضر می خواهیم ببینیم که جهان اسلام در آن روزگار، که دو رویه تمدن بورژوازی غرب اوج خویش را آغاز می کرد، چگونه و با چه ویژگی هایی با آن دو پدیده رویاروی شد. خواست ما در این پژوهش آن است که نخست به شیوه ای بسیار کوتاه نشان دهیم که فرمانروایان و دستگاه های حاکم بر سرزمین های اسلامی چگونه با دانش و کارشناسی نوین از یک سو و با استعمار غرب از سوی دیگر رویاروی شدند و سپس به سخنی درازتر پیرامون شیوه برخورد اندیشه گران و اصلاحگران با دو رویه تمدن بورژوازی غرب بپردازیم. چون دامنه سخن در این زمینه بسیار گسترده است، ما برآن شدیم که نخست، نخستین برخوردهای ایرانیان، به ویژه اندیشه گران، با آن دو پدیده را مورد پژوهش قرار دهیم و سپس درپژوهشی جداگانه، که در حقیقت جلد دوم همین کتاب به شمار خواهد آمد، ویژگی های رویارویی اندیشه گران دیگر سرزمین های اسلامی را بررسی می کنیم و...

نظر کاربران در مورد "کتاب نخستین رویارویی های اندیشه گران ایران"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

این کتاب آگاهی‌ها خوبی از برخورد دنیا غرب و ایران از عصر صفویه تا قاجار میده ولی به نظرم نویسنده بیش از اندازه در جای جای کتاب استعمار غرب مسئول همه پس رفت ایران میدونه و تکرارش ملالت آور میشه ولی تا حد ممکن سعی کرده بی طرفی رعایت کنه چندجا اشاره میکنه که شد ما به این نقطه رسیدیم که مورد استثمار قرار گرفتیم

1403/02/25 | توسطامید معرفت
1
|