1. خانه
  2. /
  3. کتاب گفتارهایی در روش شناسی علم اقتصاد

کتاب گفتارهایی در روش شناسی علم اقتصاد

3 از 1 رأی

کتاب گفتارهایی در روش شناسی علم اقتصاد

Economics methodology
انتشارات: مرکز
٪10
485000
436500
معرفی کتاب گفتارهایی در روش شناسی علم اقتصاد
تفکر پوزیتیویستی ساده‌لوحانه اگوست کنت در سده نوزدهم میلادی تأثیر چندانی روی روش‌شناسی اقتصاددانان کلاسیک نگذاشت. اما توسعه این تفکر در شکل‌های مختلف در دهه‌های پایانی این سده و نیز نخستین دهه‌های سده بیستم، اندک‌اندک تحلیل‌ها و رویکردهای برخی جریان‌های اقتصادی نئوکلاسیک را تحت تأثیر قرار داد. شگفت اینکه اوج نفوذ اندیشه‌های پوزیتیویستی در اندیشه اقتصادی مدرن درست در زمانی روی داد که پوزیتیویسم اولیه طرفدار اثبات صحت تجربی در علوم طبیعی رو به زوال نهاده بود و جای خود را به نوعی رویکرد «فرضیه‌ای استنتاجی» می‌داد. در نیمه دوم سده بیستم میلادی تقریبا کل جریان اصلی اقتصاد در محافل دانشگاهی به شدت تحت سیطره نوعی رویکرد پوزیتیویستی درآمد که خود در حوزه علوم فیزیکی و طبیعی عملا منسوخ شده بود. نمایندگان برجسته این جریان اصلی، ذوق‌زده خواهان به‌کار گرفتن رویکرد علمی فیزیکدانان و نزدیک‌کردن روش علم اقتصاد به علم فیزیک شدند غافل از اینکه ماهیت مفاهیم علم اقتصاد متفاوت از علم فیزیک است، مضافا اینکه برخی از این اقتصاددانان شناخت درستی از آنچه واقعا فیزیک‌دانان انجام می‌دادند نداشتند. تفکر پوزیتیویستی ساده‌لوحانه اگوست کنت در سده نوزدهم میلادی تأثیر چندانی روی روش‌شناسی اقتصاددانان کلاسیک نگذاشت. اما توسعه این تفکر در شکل‌های مختلف در دهه‌های پایانی این سده و نیز نخستین دهه‌های سده بیستم، اندک‌اندک تحلیل‌ها و رویکردهای برخی جریان‌های اقتصادی نئوکلاسیک را تحت تأثیر قرار داد. شگفت اینکه اوج نفوذ اندیشه‌های پوزیتیویستی در اندیشه اقتصادی مدرن درست در زمانی روی داد که پوزیتیویسم اولیه طرفدار اثبات صحت تجربی در علوم طبیعی رو به زوال نهاده بود و جای خود را به نوعی رویکرد «فرضیه‌ای استنتاجی» می‌داد. در نیمه دوم سده بیستم میلادی تقریبا کل جریان اصلی اقتصاد در محافل دانشگاهی به شدت تحت سیطره نوعی رویکرد پوزیتیویستی درآمد که خود در حوزه علوم فیزیکی و طبیعی عملا منسوخ شده بود. نمایندگان برجسته این جریان اصلی، ذوق‌زده خواهان به‌کار گرفتن رویکرد علمی فیزیکدانان و نزدیک‌کردن روش علم اقتصاد به علم فیزیک شدند غافل از اینکه ماهیت مفاهیم علم اقتصاد متفاوت از علم فیزیک است، مضافا اینکه برخی از این اقتصاددانان شناخت درستی از آنچه واقعا فیزیک‌دانان انجام می‌دادند نداشتند. در گفتار نخست، روش‌شناسی پوزیتیویستی و ویژگی‌ها و تحولات آن در طول زمان اجمالا بررسی می‌شود و...
درباره موسی غنی نژاد
درباره موسی غنی نژاد
موسی غنی‌نژاد اهری (متولد ۱۳۳۰ در تبریز) اقتصاددان ایرانی‌ست. او هم‌اکنون عضو هیئت علمی دانشگاه صنعت نفت و استاد مدعو دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه صنعتی شریف است. وی همچنین مشاور علمی ماهنامه مهرنامه در اندیشه اقتصادی است. وی از سال 1388 تا 1390 درس‌گفتارهایی در موسسه مطالعات سیاسی-اقتصادی "پرسش" برگزار کرده است. او لیسانس خود را پیش از انقلاب در رشته حسابداری از دانشگاه تهران گرفت و سپس با علاقه‌ای که به اقتصاد پیدا کرد به فرانسه رفت و در این رشته ادامه تحصیل داد. غنی‌نژاد فوق‌لیسانس و دکتری خود را در رشته اقتصاد توسعه و در دانشگاه سوربن فرانسه گذراند. وی همچنین دوره دکتری معرفت‌شناسی اقتصادی را در این دانشگاه خواند ولی پایان‌نامه خود را نیمه‌کاره رها نمود و به ایران بازگشت.
از غنی نژاد تاکنون ۷ جلد کتاب منتشر شده‌است از جمله تجددطلبی و توسعه در ایران، آزادی‌خواهی نافرجام (مشترک با دکتر طبیبیان)، دربارهٔ هایک و جامعهٔ مدنی، آزادی، اقتصاد و سیاست. زمینه علمی مورد علاقه او فلسفه، معرفت‌شناسی علم اقتصاد و تاریخ عقاید اقتصادی است.
دسته بندی های کتاب گفتارهایی در روش شناسی علم اقتصاد
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب گفتارهایی در روش شناسی علم اقتصاد" ثبت می‌کند