از گذشتههای دور، قارچها به علت دارا بودن خواص دارویی اعجازآور و ارزش غذایی بینظیر خود، در بین مردم اکثر کشورها و به خصوص کشورهای جنوب شرق آسیا مورد توجه بودهاند. برای مثال، ژاپنیها به طـور سـنتی قارچ خوراکی و دارویی شیتاکه را به عنوان اکسیر جوانی و تقویتکننده روح و جسـم اســتفاده مـیکردنــد و بر این باور بودند که با استفاده مداوم از این قارچ، انسان جاودانه شده یا عمر بسیار طولانی خواهد داشت. تا سالهای اخیر، خاصـیت درمــانی قــارچهــای ماکروسکوپی در پردهای از ابهام بـاقی مانـده بود، تا اینکه بررسیهای علمی به طور دقیق خواص دارویی بینظیر آنها را اثبات نمود. از جمله خواص دارویی قارچها میتوان به خواص ضد باکتریـایی، ضـد ویروسـی، ضد قارچی، ضد حساسیت، تقویت سیستم ایمنی، ضد تومـوری، کاهش قند و کاهش فشار خون اشاره کرد. با توجه به گرایش روزافزون بشر به درمان بیماریها با استفاده از مواد طبیعـی، قارچها میتوانند منبعی مناسب برای تأمین این نیاز انسان باشند. تأثیر ملموس، هزینه کم و سهولت استفاده (تهیـه و مصـرف) قـارچهـا از مزایای این محصولات در تولید دارو و درمان بسیاری از بیماریها به شمار میروند. در این بین، یکی از قارچهایی که به لحاظ دارا بودن خواص درمانی متعدد به عنوان بهترین و موثرترین قـارچ دارویـی جهان شناخته شده اسـت، قـارچ گانودرما مـیباشـد.
اعتقادات و باورهای سنتی مختلفی در بین مردمان ساکن در کشورهای جنوب شرقی آسیا در مورد این قارچ دارویی وجود دارد؛ به طوری که ژاپنیها معتقدند که سوش قرمز رنـگ ایـن قـارچ دارای خـواص درمانی است، اما چینیها معتقدنـد کـه سـوش سـیاه رنـگ دارای خواص درمانی به مراتب بیشتر از سوش قرمز رنگ است و در طب سنتی خود بیشتر از قارچ گانودرمای سیاه برای مداوای بیماریها استفاده مینمایند. گونه لوسیدوم از جنس گانودرما، جزء یکی از مهمترین رستنیها در طب سنتی چین محسوب میشود، به طوری که به شکل گسترده برای درمان طیف وسیعی از بیماریها همراه با رستنیهای دیگر و یا به تنهایی مـورد اسـتفاده قـرار میگیرد. منابع و کتب قدیم، این قارچ را برای درمان تنگی نفس، تقویت حافظه، افزایش قدرت بدنی، افزایش طول عمر، درمـان بیماریهای کلیه و کبد، آرتریت (ورم مفاصل)، آسم، زخم معده، دیابت و بیاشتهایی مفید دانسـتهانـد.
در کشور چـین و در طـی سـالیان متمادی گانودرما به عنوان اکسیری سنتی و موثر در درمان انواع بیماریها بوده است. کلیه متون طب سنتی چـین از این قارچ نام بردهاند و آن را برای درمان انواع بیماریها بدون عوارض جانبی موثر میدانند. بسیاری از قارچهایی که در گذشته فقط در فصول خاصی از طبیعت جمعآوری و مصرف میشدند، امروزه با پیشرفت صنعت تولید قارچهای خوراکی به صورت مداوم و در تمام طول سال و در مقادیر بالا، در شرایط کنترل شده و مصنوعی تولید شده و در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرند. کشت و تولید قارچ دارویی گانودرما در کشورهایی همچون چین و ژاپن بسیار رایج بوده و این محصول در اشکال مختلف فرآوری شده مانند؛ قارچ خشک شده، قارچ پودر شده، سرم، کرم و کپسولهای مکمل غذایی در اختیار علاقهمندان به مصرف این قارچ قرار میگیرد، اما متأسفانه مردم کشور ما شناخت چندانی از این محصول با ارزش ندارند و بسیاری از آنها شاید تا به حال حتی نام این رستنی ارزشمند را هم نشنیده باشند.
این در حالیست که وظیفه آشنا نمودن مردم با این محصولات، به عهده پژوهشگران و محققانی است که در داخل کشور به اقتضای علاقه و یا پروژه های شغلی، علمی و یا دانشجویی خود بر روی این محصولات تحقیقات علمی و عملی انجام دادهاند. این کتاب نیز به همین منظور و با هدف آشنا نمودن عموم مردم با این قارچ ارزشمند و برشمردن خواص دارویی آن و معرفی روشهای مختلف کشت این قارچ به علاقه مندان به قارچهای خوراکی و دارویی تهیه و تنظیم گردیده است. امیدواریم که تهیه و انتشار این کتاب بتواند گامی در جهت آشنایی و بهرهمندی خوانندگان از خواص غذایی و دارویی اعجازآور مهمترین قارچ دارویی جهان یعنی قارچ گانودرما باشد.
درباره جمالعلی الفتی
جمالعلی الفتی(1360)
دسته بندی های کتاب اصول پرورش قارچ دارویی گانودرمالوسیدوم