در نیم قرن اخیر، مهندسی مایکروویو و آنتن به علت پیشرفت فنآوری مخابرات و نیاز روزافزون به سرعت انتقال و پهنای باند بالا، توسعه شگرفی یافته است و تنوع کاربردها، سبب گسترش روزافزون این شاخه از علوم مهندسی شده است. دنیای سیستمهای رادیویی و مایکروویوی، به طور معمول حوزه فرکانسی از چند صد کیلوهرتز تا حدود چند صد گیگاهرتز را در بر میگیرد. با مروری بر تاریخ تحول سیستمهای رادیویی، میتوان پیشبینی نمود که فنآوری مخابرات فرکانس بالا در قرن 21 با روندی سریعتر از قبل به رشد خود و تاثیرگذاری بر زندگی بشر ادامه دهد. در این راستا، آشنایی با مبانی مایکروویو و آنتن، برای مهندسان و دست اندرکاران سیستمهای رادیوئی امری ضروری به نظر میرسد.
وزارت علوم و تحقیقات و فنآوری، اخیرا در بازنگری دروس مهندسی برق، تغییرات قابل ملاحظهای در درس مایکروویو و آنتن داده است که کتاب حاضر تحت عنوان مهندسی مایکروویو و آنتن با توجه به این بازنگریها جهت رفع نیاز دانشجویان مهندسی برق و به عنوان کتاب درسی تدوین شده است. برای بهرهبرداری مناسب از این کتاب، آشنایی با مبانی خطوط انتقال مخابراتی و اصول میدانها و امواج الکترومغناطیسی ضروری است.
فصل اول این کتاب، موجبرهای مستطیلی و استوانهای را مورد مطالعه قرار میدهد. روشهای نوین و سادهای جهت درک انتشار موج در موجبرها، در این فصل معرفی میشود.
برای مطالعه مدارات فرکانس بالا، ضرایبی موسوم به پارامترهای پراکندگی بکار میروند. روش استخراج این کمیت، مفاهیم مربوطه و قضایای حاکم بر این پارامترها در فصل دوم معرفی میشود.
اتصال تی و هایبرید به عنوان دو قطعه پرکاربرد فرکانس بالا، در فصل سوم بحث میشود. تشدیدکنندههای مایکروویو و تنظیمکنندهای امپدانس که از قطعات پرکاربرد مایکروویو هستند در فصل چهارم مورد مطالعه قرار میگیرند.
فصل پنجم، به تبدیل و تطبیق امپدانسی میپردازد. روشهایی چون استفاده از مبدلهای دوجملهای و چبیشف در این فصل بررسی شده اند.
تزویج کننده های جهتدار که جهت نمونه برداری یا تقسیم توان بکار میروند در فصل ششم بررسی میشوند.
فصل هفتم، بعد از معرفی بردار پتانسیل مغناطیسی، مبانی تشعشع و آنتن را معرفی مینماید. سپس مساله آنتن دوقطبی کوچک به عنوان عنصری که نقش پایهای در مفاهیم پیشرفته ی آنتن برعهده دارد مورد بحث قرار میگیرد. در ادامه این فصل، آنتن های سیمی و مشخصات و محاسبات مربوط به آن، مورد مطالعه قرار میگیرد.
فصل هشتم، مبانی آرایه آنتن را معرفی میکند و به معرفی آرایه های رایج میپردازد. ابتدا اصول رشته آنتن با معرفی آرایه ی دو عنصری بحث میشود و سپس اصول آرایه ی چند عنصری مطالعه میشود.
فصل آخر کتاب، آنتن متناوب لگاریتمی را معرفی میکند که جزو مجموعه آنتن های باند وسیع محسوب میشود.
کتاب اصول مهندسی مایکروویو و آنتن