کتاب «یاد صادق هدایت» یکی از مجموعه کتابهایی میباشد، که با کوشش علی دهباشی جمع آوری شده است. هر یک از این کتابها مجموعه مقالاتی از چهرههای ماندگار فرهنگ و هنر کشور است. بزرگان برجستهای که نقش بهسزایی در تاریخ ادبیات ایران داشتهاند. «محمدعلی جمالزاده»، «بزرگ علوی» و «صادق چوبک» از جمله این چهرهها هستند.
حدود 70 سال از مرگ صادق هدایت می گذرد با این حال بحث هدایت شناسی همچنان مورد توجه نویسندگان و دوستداران ادبیات است. صادق هدایت یکی از بانفوذترین چهرههای ادبی ایران میباشد، که تسلط عمیفی به فرهنگ عامه داشت. در زبانشناسی چیرهدست و نویسندهای با تنوع بسیار بود، بهویژه در زمینه داستانهای کوتاه و طنز میدرخشید. از این جهت پرداختن به آثار، اندیشه و زندگی او و کتابهایی که در این زمینه چاپ و منتشر شدهاند، از جذابیت خاصی برخوردار است.
کتاب یاد صادق هدایت با نزدیک به 60 مقاله از نویسندگان و پژوهشگران ایرانی خاطرات و یادداشتهای از هدایت است، که به زوایای پنهانی از زندگی ایشان نیز پرداخته است. هر آنچه میخواهید از این نویسنده برجسته بدانید و بخوانید در این کتاب آورده شده است و فصلی از این کتاب با عنوان شرح حال هدایت به قلم خودش است. این کتاب خواندنی شامل مقالهها، یادنامهها، نقدها، نظرات ادبی و بررسی آثار و داستانهایش است، و جالب است بدانید که نقد و نظرات اشخاصی که گمان میبردید صادق هدایت را آنطور که شایسته است نمیشناسند هم، در این کتاب آورده شده است. زاویه دید «جلال آل احمد» به کتاب «بوف کور»، متن«من مدیون صادق هدایت هستم» از «بزرگ علوی» و نقطه نظرات «پرویز ناتل خانلری» در به یاد صادق هدایت مطالبی هستن که به آنها پرداخته شده است. یکی از مقالات این کتاب مقالهای از «غلامحسین یوسفی» است که صاحب چندین اثر درخشان در پژوهش تاریخ و نقد ادبیات است. زنده یاد غلامحسین یوسفی در مقالهاش با عنوان، « رندی اندیشه ورز» مینویسد: «مهمترین نکته در داستانهای هدایت، وسعت و عمق اندیشه اوست، و سادهترین داستانهای او ار این حیث مایه ور است».
کتاب یاد صادق هدایت