1. خانه
  2. /
  3. کتاب الاصنام

کتاب الاصنام

نویسنده: هشام کلبی
3 از 1 رأی

کتاب الاصنام

ت‍ن‍ک‍ی‍س الاص‍ن‍ام : ت‍اری‍خ پ‍رس‍ت‍ش ع‍رب پ‍ی‍ش از ظه‍ور اس‍لام
Book of Idols
ناموجود
300000
معرفی کتاب الاصنام
کتاب «ت‍ن‍ک‍ی‍س الاص‍ن‍ام : ت‍اری‍خ پ‍رس‍ت‍ش ع‍رب پ‍ی‍ش از ظه‍ور اس‍لام» اثر هشام بن محمد کلبی، یکی از آثار ارزشمند و کهن در زمینه‌ی تاریخ و فرهنگ عربستان قبل از اسلام است. این کتاب که در قرن سوم هجری نگاشته شده، به بررسی آیین‌ها، باورها و سنت‌های مردم عرب جاهلی پیش از ظهور اسلام می‌پردازد.
هشام کلبی، نویسنده‌ی این اثر، از دانشمندان و محققان برجسته‌ی عرب در زمینه‌ی تاریخ، انساب و آداب و رسوم عربی بود. او در کتاب «تنکیس الاصنام» اطلاعات گرانبهایی را در مورد معابد، بت‌ها، آیین‌های مذهبی و جشن‌های قبایل مختلف عرب گردآوری کرده است. این کتاب به دو بخش تقسیم می‌شود بخش اول آن نحوه‌ی بت‌پرستی پس از هبوط آدم و دوران نوح است و بخش دیگر آن نحوه‌ی پرستش اصنام توسط اعراب جاهلی قبل از اسلام است، کلبی توضیح می‌دهد چگونه این آیین‌های خرافی مانع  پیشرفت در میان اعراب شده و باعث تباهی و بدبختی در فرهنگ اعراب جاهلی گشته است. از ویژگی‌های برجسته این کتاب، ارائه جزئیات دقیق در مورد انواع بت‌ها، مکان‌های پرستش آن‌ها و آدا‌ب‌ورسوم مرتبط با هر یک از این بت‌هاست. کلبی همچنین به بررسی ریشه‌های تاریخی و اسطوره‌ای این بت‌ها و ارتباط آن‌ها با قبایل مختلف عرب می‌پردازد. علاوه بر این، تنکیس الاصنام اطلاعات ارزشمندی در مورد جشن‌های سالانه، آیین‌های قربانی، مراسم ازدواج و سوگواری در میان قبایل عرب ارائه می‌دهد. این کتاب به‌طور کلی، نگاهی جامع به فرهنگ و باورهای مردم عربستان پیش از اسلام می‌اندازد و منبع مهم و ارزشمندی برای مطالعات تاریخی و فرهنگی در این زمینه محسوب می‌شود، کلبی با زبانی ساده و روان، اطلاعات خود را بیان می‌کند و از روایات و اشعار عربی برای تأیید و تقویت مطالب خود استفاده می‌نماید. این کتاب نه‌تنها برای محققان و دانشجویان رشته‌های مرتبط با تاریخ و فرهنگ عربی، بلکه برای عموم علاقه‌مندان به آداب و رسوم و باورهای قدیمی اعراب نیز جذاب و خواندنی است.
درباره هشام کلبی
درباره هشام کلبی
هشام کلبی با نام کامل «ابو منذر هشام پسر ابو النضر محمد پسر سائب، پسر بشر، پسر عمرو کلبی» (۷۳۷-۸۱۹م) (متوفی ۲۰۴ ق) تاریخ‌نگار عرب و از اعضای دارالحکمه بود که در مورد عرب قبل از اسلام نوشته است مخصوصا کتاب الاصنام او مشهور است. ابن ندیم در الفهرست تعداد آثار او را ۱۴۰ اعلام میکند و کتاب الاغانی مکررا از اطلاعات او سند میاورد.
بیشتر آثار هشام کلبی از بین رفته‌است و فقط کتابهای زیر از او به جا مانده‌است:
-کتاب مثالب العرب
-اسواق العرب:این کتاب را محمد حمید اللّه در سال ۱۹۳۵ میلادی در پاریس انتشار داده و بروکلمن نیز آن را جزو آثار هشام کلبی یاد کرده‌است.
-کتاب اخبار بکر و تغلب
-الجمهرة فی النسب یا کتاب النسب الکبیر. یاقوت حموی کتاب جمهرة النسب را مختصر نموده، و آن را «المقتضب من کتاب جمهرة النسب» نامیده‌است.
-کتاب انساب الخیل یا کتاب نسب فحول الخیل، فی الجاهلیة و الإسلام:این کتاب دربارهٔ نژاد اسبان در زمان جاهلیت و اسلام تألیف شده‌است و هر چند در حجم خرد می‌نماید، اما دانشی بس فراوان دربردارد.
-کتاب الأصنام که آن را تنکیس الأصنام (واژگون کردن بتان) نیز خوانده‌اند؛ این کتاب تاریخ مختصر نحوه پرستش عرب و بتان ایشان در دوره جاهلیت و قدیمترین نوشتار و کتاب مستقل در این باره‌است.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب الاصنام" ثبت می‌کند