1. خانه
  2. /
  3. کتاب دیوان شوکت بخاری

کتاب دیوان شوکت بخاری

نویسنده: شوکت بخاری
3.5 از 1 رأی

کتاب دیوان شوکت بخاری

Shaukat of Bukhara
ویراستار:
انتشارات: کتاب سده
٪15
780000
663000
معرفی کتاب دیوان شوکت بخاری
شوکت بخاری (نیمه دوم قرن یازدهم هـ.ق)، یکی از بزرگ‌ترین شاعران طرز خیال است. این شاعران، امثال میرزا جلال اسیر شهرستانی، بیدل دهلوی و ....، معنای تازه‌ای از معنی در سر داشتند و به قول صاحب فرهنگ آنندراج، نزاکت [نازکی خیال] را به جایی رسانیدند که در بعضی اشعار اینان، جمال معنی جز در آیینه خیال نتوان دید. برخی از ابیات و مصراع‌های شوکت از فرط تازگی و قدرت خیال، خواننده را غرق در لذتی آمیخته به بهت می‌کنند. شعر شوکت علاوه بر خیالات و مضامین تازه، پر از تناسبات متعدد ادبی بین کلمات است و تلمیحات و اشارات تازه دارد. زبان او، زبان دوره خود اوست و لذا پر از لغات و اصطلاحات مردم دوره صفویه است. اشارات به کاسه چینی، خامه مو، سرمه خاموشی، نان پنجه کش، کاغذ سوزن زده، کاغذ ابری، آینه تصویر و غیره در ادبیات قدیم نبوده است. در این کتاب که با مراجعه به چندین نسخه فراهم آمده است، فرهنگ مختصری هم برای این گونه لغات و اصطلاحات تنظیم شده است.
درباره شوکت بخاری
درباره شوکت بخاری
محمد بن اسحاق بخارایی مشهور و متخلص به شوکت شاعر فارسی‌زبان ایرانی در سدهٔ یازدهم هجری/هفدهم میلادی بود. محمد بن اسحاق بخارایی در سالی نامعلوم در بخارا زاده شد (به گمان سیروش شمیسا حدود ۱۰۵۳ق/۱۶۴۳م). پدرش صرافی بود که در جوانی شوکت درگذشته و او مدتی شغل پدر را ادامه داد و پس از آن به سیاحت در ایران و عثمانی پرداخت.
بخارایی در هرات مورد توجه میرزا اسعدالدین محمد راقم واقع گردید و مدتی نزد او بود، در اواخر عمر به اصفهان آمد و در محوطهٔ مقبرهٔ علی بن سهیل اصفهانی در حومهٔ شهر، منزلی گزید و به ریاضت مشغول شد. با اینکه همواه به گوشه‌نشینی و شوریدگی به سر می‌برد، اما شعرا و فضلای عصر برای وی احترام زیادی قائل بودند. محمدعلی حزین لاهیجی از معاصران او در تذکرهٔ خود نوشته که در کودکی‌اش او را روزی همراه پدرش دیده‌است. شعر شوکت نزد ادیبان عثمانی و هرات مشهور بوده‌است.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب دیوان شوکت بخاری" ثبت می‌کند