1. خانه
  2. /
  3. کتاب مثنوی معنوی

کتاب مثنوی معنوی

5 از 1 رأی

کتاب مثنوی معنوی

Masnavi
٪15
980000
833000
معرفی کتاب مثنوی معنوی
«مثنوی معنوی» کتابی نوشته مولانا جلال الدین بلخی، شاعر شناخته شده ایرانی است که در قرن هفتم ه.ق زندگی می‌کرده است. این اثر مجموعه‌ای از اشعار عارفانه است. «مثنوی معنوی» شامل بیست و شش هزار بیت است که مولانا آن‌ها را در شش دفتر تقسیم‌بندی کرده است و در قالب مثنوی آن‌ها را سروده است. این کتاب در طول ده سال نگاشته شده و در سال 672 به پایان رسیده است.
هجده بیت نخست دفتر اول «مثنوی معنوی» به نی‌نامه شهرت دارد و چکیده‌ای از مفهوم شش دفتری است که در این کتاب آمده است.
مولانا در این کتاب از داستان های فراوانی برای انتقال مفاهیم عرفانی استفاده کرده است. از همین روی «مثنوی معنوی» شامل ۴۲۴ داستان پی‌درپی است که به زبان تمثیل نوشته شده‌اند. مولانا در این روایت‌ها داستان سختی‌های انسان در راه رسیدن به خدا را بیان می‌کند.
با توجه به رویکرد صوفیانه مولانا «مثنوی معنوی» او از حکایت به عنوان ابزاری برای بیان تعلیمات تصوف استفاده کرده است و گرچه تصوف مراتب گوناگون دارد اما ترتیب قرار گرفتن حکایت های مختلف در «مثنوی معنوی» از نظم مشخصی پیروی نمی‌کند. مولانا در دفترهای شش گانه این کتاب برای روایت حکایت‌های خود از شخصیت‌های مختلفی استفاده کرده است. قهرمان‌های اصلی حکایت‌های «مثنوی معنوی» پیامبران، پادشاهان، چوپانان و بردگان هستند. البته با توجه به نگاه تصوف به همه موجوادات عالم، حیوانات نیز نقش پررنگی در حکایت‌های «مثنوی معنوی» ایفا می‌کنند. آخرین داستان این کتاب «شاهزادگان و دژ هوش ربا» نام دارد که در واقع حکایتی نیمه تمام است زیرا پیش از اتمام آن مولانا از دنیا رفت بنابراین دفتر ششم «مثنوی معنوی» دفتری است که با حکایتی ناتمام به پایان می‌رسد. حکایاتی که در «مثنوی معنوی» آمده از منابع مختلف قدیمی‌تر برداشت شده‌اند و گفته می‌شود که مولانا برخی از داستان‌ها را به همان شکلی که در منطق الطیرعطار هستند در این کتاب آورده است.
درباره جلال الدین محمد بلخی(مولانا)
درباره جلال الدین محمد بلخی(مولانا)
جلال الدین محمد بلخی معروف به مولانا، مولوی و رومی، زاده ی 15 مهر 586 و درگذشته ی 4 دی 652 هجری شمسی، از مشهورترین و تأثیرگذارترین شاعران ایرانی است.جلال الدین محمد بلخی در بلخ زاده شد. پدر او مولانا محمد بن حسین، خطیبی معروف به بهاءالدین ولد و سلطان العلما، از بزرگان صوفیه و مردی عارف بود و نسبت خرقه ی او به احمد غزالی می رسید. وی در عرفان و سلوک سابقه ای دیرین داشت و چون اهل بحث و جدال نبود و دانش و معرفت حقیقی را در سلوک باطنی می دانست نه در مباحثات و مناقشات کلامی و لفظی، پرچمداران کلام و جدال با او مخالفت می کردند؛ از جمله فخرالدین رازی که استاد سلطان محمد خوارزمشاه بود و بیش از دیگران شاه را علیه او برانگیخت. سلطان العلما احتمالا در سال 610 قمری، همزمان با هجوم چنگیزخان از بلخ کوچ کرد و سوگند یاد کرد که تا محمد خوارزمشاه بر تخت نشسته، به شهر خویش بازنگردد. مولانا در نوزده سالگی با گوهر خاتون ازدواج کرد.شمس تبریزی در حدود سال 642 قمری به مولانا پیوست و چنان او را شیفته کرد، که درس و وعظ را کنار گذاشت و به شعر و ترانه و دف و سماع پرداخت و از آن زمان طبعش در شعر و شاعری شکوفا شد و به سرودن اشعار پرشور عرفانی پرداخت. کسی نمی داند شمس تبریزی به مولانا چه گفت و چه آموخت که این گونه دگرگونش کرد؛ اما واضح است که شمس تبریزی عالم و جهان دیده بود و نوشته های او بهترین گواه بر دانش گسترده اش در ادبیات، لغت، تفسیر قرآن و عرفان است.مولانا، پس از مدت ها بیماری در پی تبی سوزان در غروب یکشنبه 5 جمادی الآخر 672 هجری قمری درگذشت.
مقالات مرتبط با کتاب مثنوی معنوی
آشنایی با 10 شاعر برجسته در ادبیات فارسی
آشنایی با 10 شاعر برجسته در ادبیات فارسی
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب مثنوی معنوی"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

سلام وقتتون بخیر ابعاد کتاب رو میفرمایید لطفا

1403/08/02 | توسطکاربر سایت
0
|