تا حالا اسم حسگر به گوشتان خورده؟ حسگر (سنسور) وسیله ای است که تغییر نور، حرکت، حرارت، رطوبت باهر مولفه ی فیزیکی دیگر را متوجه می شود و با تولید ولتاژ، مقاومت یا سایر مولفه های فیزیکی، به آن اتفاق واکنش نشان می دهد. حسگر به اتفاقات مختلف با مولفه های الکتریکی پاسخ می دهد؛ پس می توانید با کمک آن ها مدار را با تغییرات محیط کنترل کنید. در این پروژه از یک حسگر که فوتورزیستور نام دارد و تغییرات نور را متوجه می شود، استفاده می کنیم. مدار که فقط هفت قطعه و یک باتری دارد، با استفاده از فوتورزیستور کنترل می کند که چه زمانی تور روشن یا خاموش باشد. در این پروژه، مدار مثل یک چراغ خواب هوشمند عمل می کند و با تاریک شدن محیط روشن می شود.
فوتورزیستور که به آن حسگر نور یا فوتوسل هم می گویند از مواد نیمه رسانا ساخته شده است. این حسگر کارکرد جالبی دارد و مثل یک مقاومت عمل می کند. با این تفاوت که مقدار مقاومت آن به نور محیط وابسته است. در (شکل ۱-۲ الف) چند فوتورزیستور را می بینید و در (شکل ۱-۷ ب) یک فوتورزیستور از نزدیک نشان داده شده است. نکته ی جالب درباره ی آن ها این است که هیچ عدد و مشخصه ای رویشان نوشته نشده، هیچ چیز، حتی مدلشان، این مسئله باعث می شود که کار با آن ها هیچ جزئیاتی نداشته باشد؛ یعنی سرگرم کننده باشد! اینکه بخواهید مقدار مقاومت فوتورزیستور را دقیقا طبق مقدار دلخواهتان تنظیم کنید، مثل این است که بخواهید یک پر را در هوا بگیرید. یکی از سختی ها این است که اصلا نمی دانید برای هر مقدار مقاومت چقدر نور باید بدهید؛ مگر اینکه از نورسنج استفاده کنید که انرژی نور را می سنجد در اصل فوتورزیستور این گونه عمل می کند
در نور زیاد، مقاومتش کاهش پیدا می کند؛ در تاریکی مقاومتش افزایش می یابید. اگر فوتورزیستور ش ما مثل مال من کار نمی کند، نگران نباشید. در این پروژه یاد می گیرید که چگونه حتی وقتی فوتورزیستور شما خیلی عجیب و غیر عادی است مدارتان را تنظیم کنید. کار جالبی خواهد بود، قول می دهم.