"جامعه شناسی ارتباطات" اثری است از "باقر ساروخانی" که در آن به آموزش "اصول و مبانی" ارتباط میپردازد. فرهنگ بدون ارتباطات انسانی که لنگر و تکیهگاه جامعه است، به عنوان یکی از اجزای تمدن بشری به وجود نمیآمد.
فرآیند انتقال اطلاعات، ایدهها و اقدامات انسانی از یک فرد به فرد دیگر به عنوان ارتباط شناخته میشود. به طور کلی، هر فردی از طریق ابزارهای مختلف با دیگران ارتباط برقرار نموده و پیامهای خود را منتقل میکند.
از سوی دیگر معتبرترین متخصصان این حوزه، ارتباطات را تکنیکی برای ایجاد و گسترش روابط انسانی میدانند. بنابراین، ارتباط، انتقال پیام از فردی به فرد دیگر و همچنین پایه و اساس ساخت جامعه است. ما میخواهیم افکار خود را به اشتراک بگذاریم و به طور کلی آن را با گیرنده ارتباط خود در مورد یک موضوع خاص هماهنگ کنیم.
بر اساس تعاریف موجود در کتاب "جامعه شناسی ارتباطات" نوشتهی"باقر ساروخانی" ، ارتباطات ریشه فرهنگ است و باعث تکامل آن میشود. تا جایی که بشر در پراکندگی و عدم ارتباط به سر میبرد، توانایی یادگیری صحیح هیچ کدام از جنبههای پیشرفت فرهنگی را نداشتن.
انسانها تنها می توانند تواناییها، اکتشافات و دانش خود را به صورت گروهی به دیگران منتقل کنند و ابزار بقا و ماندگاری خود را در تاریخ با ایجاد زبان و بعدها خط و نوشتار به دست آورند. در نتیجه، جامعه تنها متشکل از زندگان نیست، بلکه متوفیانی که ایده ها و دستاوردهایشان در جریان مبادله قرار گرفته نیز بخشی از جامعهاند. بر اساس آنچه ادعا شد، ارتباطات انسانی، پیدایش فرهنگ به عنوان پایه و اساس حرکت و ترقی انسان را رقم زدند و فقدان ارتباط منجر به یک حالت رکود نسبی در وجود انسان و همچنین مانع هر گونه ارتقای اجتماعی میشود.
کتاب جامعه شناسی ارتباطات (اصول و مبانی)