1. خانه
  2. /
  3. کتاب تاریخ جهانگشای نادری

کتاب تاریخ جهانگشای نادری

4.75 از 2 رأی

کتاب تاریخ جهانگشای نادری

Tarikh-e Jahangoshaye Naderi
ناموجود
125000
معرفی کتاب تاریخ جهانگشای نادری
"جهانگشای نادری"، اثر تاریخی برجستۀ میرزا محمد مهدی استرآبادی، فرزند نصیر (محمد نصیر) استرآبادی است. وی به دلیل توانایی بسیارش در فن نویسندگی، حدودا پس از فتح اصفهان توسط نادر، با ارادت تمام به وی به دربار او راه یافت و توانست از مشاوران و منشیان مخصوص نادر گردد و تا پایان عمر او در بیش تر اوقات، همراه وی باشد. همین حضور او در بیش تر وقایع تاریخی و فتوحات و جنگ ها و درگیری های نادر، سبب گردیده است که جهانگشای نادری یکی از منابع بسیار مهم دورۀ نادری محسوب شود. کتاب با توضیح دربارۀ چگونگی غلبۀ افغان ها بر ایران در دورۀ شاه سلطان حسین صفوی آغاز می گردد. نویسنده سپس با ذکر روی کار آمدن نادر، به توضیح تفصیلی بیش تر اقدامات وی به منظور آزادسازی ایران از شر استیلای اجنبی، در کنار شرح نوع مناسباتش با تهماسب دوم صفوی می پردازد. توضیح قوریلتای دشت مغان و ثبت دقیق فرمان صادر شدۀ نادر در آن از دیگر نکات مهم کتاب حاضر است. این کتاب تصحیحی است از "تاریخ جهانگشای نادری" که بر اساس نسخۀ خطی مورخ 1171 قمری متعلق به مجموعۀ خصوصی آقای عبدالعلی ادیب برومند انجام گرفته است.
درباره محمدمهدی استرآبادی
درباره محمدمهدی استرآبادی
میرزا محمد مهدي خان اِسْتَرابادي (د ح1173ق) فرزند محمدنصير، منشى و وقايع‌نگار نادر شاه افشار. استرابادي، به گفته برخى‌از نویسندگان معاصرش، در شعر «كوكب» تخلص مى‌كرده است. استرابادي به روزگار شاه سلطان حسین صفوی منصب باغبانباشى‌گري داشت و پس از به قدرت رسيدن اشرف افغان در شعبان 1137ق برای او شعرى گفت كه بر سكه زدند. وی پس از ورود نادر به اصفهان در 1142ق1729/م‌از سوی خود و اهالى استراباد تهنيت‌نامه‌ای برای او نگاشت، ولى از متن بر نمى‌آيد كه‌آيا میرزا مهدي در این زمان خود همراه نادر بوده است، يا نه؟ در نوروز (ماه رمضان) همان سال كه نادر به فرمانروايى خراسان رسيد، میرزا مهدي حكومت او را تهنيت گفت و ظاهراً از همین زمان به بعد ملازم او بوده، و سمت وقايع نگاری و منشيگري وی را بر عهده داشته است.
استرابادي خود تصريح كرده كه در ذيقعدة 1146 در سفر نادر شاه به اصفهان در ملازمت وی بوده است و نيز در محاصره گنجه در 1147ق شركت داشت و از او به عنوان منشى ياد شده است. از این پس، بر تقرب و منزلت استرابادي نزد نادر افزوده شد. هنگامى كه نادر در شوال 1148 در دشت مغان تاج شاهى بر سر نهاد، استرابادي «منشى ديوان اعلى» بود. نادر شاه دو سه ماه پس از به تخت نشستن، چون مستوفى الممالك برای فارس، عراق، خراسان و آذربايجان برگزيد، میرزا مهدي را نيز به مقام منشى الممالكى منصوب كرد.
استرابادي در لشكركشى نادر شاه به هندوستان در 1152ق1739/م همراه وی بود و در مذاكرات خصوصى او و محمد شاه گوركانى حضور داشت و محمد شاه الماس درخشانى به وی هديه داد كه‌بعدها نادر آن‌را از او ستاند. به روايت عبدالكريم كشمیري، در 1154ق میرزا مهدي از سوی نادر شاه مأمور ترجمه كتب مقدس يهوديان و مسيحيان به فارسی شد؛ شگفت آنكه استرابادي خود اشاره‌ای به این موضوع نكرده است. در 1156ق كه نادر شاه در نجف علما را گرد آورد تا مذهب شيعه جعفري را به عنوان مذهب پنجم اسلامى تثبيت كند، میرزا مهدي حاضر بود و وثيقه نامه آن‌را خود نوشت.
نظر کاربران در مورد "کتاب تاریخ جهانگشای نادری"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

لطفاً موجودش کنید

1400/10/08 | توسطمحمد روحانی
5
|