کتاب آشنایی با دستور ساخت گروهی هسته بنیان نوشته مژگان همایونفر، برای آشنایی فارسی زبانان با دستور حاضر، یکی از دستورهای زایشی غیرگشتاری، تدوین شده است و ترجمه ای از تعدادی آثار برجسته در این دستور و در رأس آن ها اثر ساگ، واسو و بندر با نام نظریه ی نحوی، مقدمه ای صوری است.
دستور ساخت گروهی هسته بنیان در سال 1987 بر پایه ی دستور ساخت گروهی تعمیم یافته در کتاب کارل پولارد و ایوان ساگ به نام معنی شناسی و نحو اطلاعات بنیاد معرفی شد. این دستور از جمله دستورهای محدودیت بنیاد و واژگان گرا قلمداد می شود؛ ساختار زبان در آن چند سطحی (واج شناسی، نحو و معنی شناسی) است؛ به طوری که همه ی سطوح موازی یکدیگرند و چیزی تحت عنوان خود مختاری نحو در آن مطرح نیست و تمامی سطوح دستور از طریق محدودیت ها به هم مرتبط اند، با این وجود، این دستور، نظریه ای نحوی است که به واسطه ی صورت گرایی پرقدرت خود امروزه در میان زبان شناسان رایانشی با اقبال فراوان مواجه است.
اگر بخواهیم دستور ساخت گروهی هسته بنیان را در یک جمله توصیف کنیم، می توان گفت این دستور در واقع چارچوب محدودیت بنیاد واژگان گرا است. سه اصطلاح فنی «چارچوب»، «محدودیت بنیاد» و «واژگان گرا» به اندکی توضیح بیشتر نیاز دارد. نخست به تعریف چارچوب پرداخته خواهد شد. در مباحث نظری میان سه اصطلاح فنی نظریه، چارچوب و برنامه تمایز وجود دارد. گو این که در کاربردهای عام و سهل انگارانه، به جای یکدیگر به کار می روند.
کتاب آشنایی با دستور ساخت گروهی هسته بنیان