1. خانه
  2. /
  3. کتاب بیدل به انتخاب بیدل

کتاب بیدل به انتخاب بیدل

نویسنده: بیدل دهلوی
5 از 1 رأی

کتاب بیدل به انتخاب بیدل

Bidel
انتشارات: سوره مهر
ناموجود
150000
معرفی کتاب بیدل به انتخاب بیدل
بیدل، شاعر و اندیشمند بزرگی است که در سال ۱۰۵۴ ه.ق متولد شد. اما درباره زادگاه و نسب او، اختلاف نظر وجود دارد. به‌قول اقبال، بیدل بزرگترین اندیشمند هند است، بعد از فیلسوف شهیر شنکر اچاریه. این شاعر در هند، افغانستان و تاجیکستان از دیرباز مورد توجه قرار گرفته است. اما امروزه، تحت تأثیر شعر نو، آثاری مثل شعر بیدل باعث تولید هم‌مشربی بیشتری می‌شود. به همین دلیل، در چند سال گذشته، در جهان فارسی و به ویژه در ایران، تلاش‌هایی صورت گرفته تا بیدل به صورت گسترده‌تری شناخته شود. کتاب‌ها و مقالاتی درباره شعر بیدل و خصوصیات آن نوشته شده است. حتی شعرای معاصر نیز تحت تأثیر زبان و اندیشۀ بیدل قرار گرفته‌اند.

اکنون، باز شناسی بیدل یک وظیفۀ مهم است. اولین گام برای آشنایی بیشتر با این شاعر، بررسی آثار و تأثیرات او است. شعر بیدل با زبان ساده و عمیق خود، موضوعات گوناگون را به تصویر می‌کشد. نگارش‌های او نه تنها در جامعۀ فارسی زبان، بلکه در جامعۀ جهانی نیز تأثیر گذار بوده است. از طرف دیگر، باید به خصوصیات و قابلیت‌های منحصر به فرد بیدل پرداخت. او با استفاده از زبان سادۀ خود، توانسته است خواننده را در دنیای خود جذب کند و به فکر و تأمل در زندگی و جامعۀ بیندازد.

بیدل با استفاده از عمق فکر و طنز خلاق خود، به مسائل پیچیدۀ زندگی نگاه تازه‌ای می‌اندازد.
درباره بیدل دهلوی
درباره بیدل دهلوی
ابوالمعانی میرزا عبدالقادر بن عبدالخالق ارلاس، متخلص به بیدل، و نیز مشهور با نام بیدل دهلوی، شاعر پارسی‌سرای سبک هندی در اوایل نیمه دوم قرن یازدهم و اواخر نیمه دوم قرن دوازدهم هجری است. «ابوالمعانی میرزا عبدالقادر بیدل» فرزند «میرزا عبدالخالق» در سال ۱۰۵۴هـ. ق در پتنه در ایالت بهار هندوستان به دنیا آمد و در آنجا رشد کرد و تربیت یافت. سال تولد او از «انتخاب» و «فیض قدس» در می‌آید. او شاعر پارسی‌گوی است که از ترکان جغتایی برلاس یا ارلاس بدخشان افغانستان بود؛ وی بیشتر عمر خود را در شاه جهان‌آباد دهلی زندگی کرد و آثار منظوم و منثور خود را ایجاد کرد.
او در سال ۱۰۷۹ ه‍.ق بخدمت محمداعظم بن اورنگ زیب پیوست. سپس، به سیاحت پرداخت، و سرانجام، در «سال ۱۰۹۶ ه‍. ق» در دهلی سکنی گزید، و نزد آصف جاه اول، (نظام حیدرآباد) دکن منزلت بلند داشت.
بیدل در روز پنج‌شنبه چهارم صفر سال «۱۱۳۳ ه‍. ق» در دهلی زندگی را بدرود گفت و در صحن خانه‌اش، در جایی که خودش وصیت کرده بود، دفن گردید.
در آثار بیدل، افکار عرفانی با مضامین پیچیده، استعارات، و کنایات به‌هم آمیخته، و خیال‌پردازی و ابداع مضامین تازه با دقت و موشکافی زیادی همراه گردیده‌است. در نظم و نثر سبکی خاص دارد، و از بهترین نمونه‌های سبک هندی به‌شمار می‌آید.
شفیعی کدکنی در کتاب شاعر آیینه‌ها در مورد بیدل می‌گوید: «بیدل را باید نماینده تمام عیار اسلوب هندی به‌شمار آوریم.»
دسته بندی های کتاب بیدل به انتخاب بیدل
قسمت هایی از کتاب بیدل به انتخاب بیدل

دلدار رفت و دیده به حیرت دوچار ماند با ما نشان برگ گلی زان بهار ماند مژگان ز دیده قطع تعلق نمی کند مشتی غبار من به ره انتظار ماند پیری سراغ خجلت عمر گذشته است مزدور رفت و دوش هوس زیر بار ماند

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب بیدل به انتخاب بیدل" ثبت می‌کند