فرضیه های مختلفی برای خاستگاه اساطیر ارائه شده است. متخصصان در حوزههای مختلف علمی، از جمله تاریخ، باستانشناسی، زبانشناسی، مردمشناسی و دیگر رشتهها، نظریههای بسیاری را برای چگونگی ایجاد اسطورهها، عملکرد، شکل و تغییرات معنایی و عملی آنها در طول تاریخ بشر ارائه کردهاند. یکی از جدیدترین رویکردها برای توصیف ماهیت و خاستگاه اسطورهها، حوزه چندرشتهای اسطورهشناسی عصبی – تکاملی است. این حوزه پژوهشی همانطور که از نامش پیداست، سه رشته اسطورهشناسی، عصبشناسی و مطالعات تکاملی را گرد هم میآورد و هدف آن تبیین مسائل اسطورهای با استفاده از دستاوردها، تکنیکها، ابزارها و مفاهیم دو رشته علوم اعصاب و مطالعات تکاملی است.
"عبدالرضا ناصر مقدسی" نویسندهی کتاب "درآمدی به اسطوره شناسی عصبی-تکاملی"، متخصص مغز و اعصاب و یکی از پزشکانی است که به مسائلی بیشتر از تخصص دانشگاهی خود اهمیت میدهد و علاقه خاصی به حوزهی پرداخته شده در این کتاب دارد. "درآمدی به اسطوره شناسی عصبی-تکاملی" تازهترین اثر اوست که در سیصد صفحه، توسط نشر کرگدن، منتشر شده است.
وی کتاب را با اولین اسطوره به نام کیومرث، که در متون پهلوی به نام گیومرتن نیز شناخته میشود، آغاز کرده است. در بندهنش یا آفرینش آغازین، که کتابی پیرامون اساطیر ایران باستان است و تدوین آن به سدهی سوم هجری بر میگردد، کیومرث به شکل یک موجود خارقالعاده که متفاوت از هیبت انسانی بوده و آنطور که کریستین سن وصف میکند، یک غول آغازین بوده، توصیف شده است. طول و عرض این غول با هم برابر بوده و وی به نوعی یک مربع بوده است.
این شکل خاص شاید برای یک اسطورهشناس ادبی از معنای به خصوصی برخوردار نباشد اما در اسطورهشناسی عصبی – تکاملی، معنای کاملا مشخصی دارد و "عبدالرضا ناصر مقدسی" در کتاب "درآمدی به اسطوره شناسی عصبی-تکاملی"، این معانی را تشریح کرده است.
کتاب درآمدی به اسطوره شناسی عصبی-تکاملی