1. خانه
  2. /
  3. کتاب مزدیسنا و ادب پارسی (جلد اول)

کتاب مزدیسنا و ادب پارسی (جلد اول)

نویسنده: محمد معین
پیشنهاد ویژه
5 از 1 رأی

کتاب مزدیسنا و ادب پارسی (جلد اول)

Mazdisna
انتشارات: دانشگاه تهران
٪20
110000
88000
معرفی کتاب مزدیسنا و ادب پارسی (جلد اول)
«مزدیسنا و ادب پارسی (جلد اول)» کتابی نوشته محمد معین، پژوهشگر ایرانی است. این اثر در دسته ادبیات پژوشی-تاریخی با موضوع ادبیات فارسی قرار می گیرد. این کتاب که پایان‌ نامه دکترای محمد معین است از سال 1319 تا 1320 به نگارش درآمده و نخستین بار در سال ۱۳۲۶ چاپ شد. نویسنده در این کتاب به بررسی تأثیر آیین زرتشت بر ادبیات فارسی می پردازد.
معین در «مزدیسنا و ادب پارسی» که مجموعه ای دو جلدی است در پی آن است تا نشان دهد که حمله اعراب به ایران منجر به قطع ارتباط ایران اسلامی با ایران پیش از اسلام نشده است.
این مجموعه دو جلدی شامل نه بخش است که جلد اول شش بخش و جلد دوم کتابی سه بخشی است.
چهار بخش اول «مزدیسنا و ادب پارسی» به تاریخچه ای از آیین های آریایی‌ و ساکنان ایران پیش از ظهور زرتشت می پردازد و در ادامه زندگی زرتشت و هویت او مورد بررسی قرار می گیرد. معین برای توصیف و شرح زندگی و زمانه زرتشت، آثار به جای مانده از نویسندگان ایرانی و مورخان خارجی را مورد کنکاش قرار داده است. نویسنده همچنین برای گسترش نظریه خود درباره ارتباط میان آیین زرتشتی و ادبیات فارسی به بررسی فرهنگ یهودی، اوستا و بخش‌های مختلف آن پرداخته است. معین در چهار بحش نخست کتاب «مزدیسنا و ادب پارسی» باورها و آیین‌های زرتشتی و نمود آن در ادب فارسی را بررسی و همچنین جایگاه دین زرتشت در قرآن و احادیث را تحلیل کرده است.
معین در این مجموعه گاهان و یشت‌ها را به عنوان نخستین منظومه‌های ایرانی بررسی کرده و آثاری از شاعرانی که از این منابع در آثار خود استفاده کرده اند به عنوان نمونه آورده است. نویسنده در بخش های پایانی اصطلاح‌های مزدیسنایی در شعر شاعران پارسی‌زبانی مانند برهانی، شاعر قرن پنجم و هاتف اصفهانی، شاعر قرن دوازدهم هجری را مورد بررسی قرار داده است. در بخش نهایی کتاب نیز نمونه هایی از تاثیر مفاهیم مزدیسنایی بر آثار نثر به جای مانده از نویسندگان ایرانی به عنوان نمونه آمده است.
درباره محمد معین
درباره محمد معین
محمّد معین (۹ اردیبهشت ۱۲۹۷ در محلهٔ زرجوب رشت – ۱۳ تیر ۱۳۵۰ در تهران) یکی از محققان برجسته و پدیدآورندهٔ یکی از مهمترین لغت‌نامه‌های فارسی یعنی فرهنگ معین است. آرامگاه وی در آستانهٔ اشرفیه قرار دارد. نیما یوشیج در وصیت‌نامه‌اش اختیار چاپ آثارش را به معین داد. علی اکبر دهخدا تکمیل لغتنامه دهخدا را به معین محول کرد. محمد معین در روز ۹ اردیبهشت ۱۲۹۷ در محلهٔ زرجوب رشت به دنیا آمد. پدرش شیخ ابوالقاسم از روحانیان شهر رشت بود. بر طبق صفحهٔ اول دستخطّی که وی دربارهٔ زندگی خود نوشته، تاریخ تولد وی ۱۷ رجب سال ۱۳۳۲ (قمری) برابر با ۲۱ خرداد سال ۱۲۹۳ است. در متن دانشنامهٔ دکترا، سال تولَد وی ۱۲۹۱ ذکر شده‌است؛ ولی در نوشتهٔ قاب‌شده‌ای که در خانهٔ وی و در اتاق کارش به دیوار آویخته‌است تاریخ تولد او دوشنبه ۹ اردیبهشت ۱۲۹۷ نوشته شده‌است.
او که اولین فرزند خانواده بود، در سن شش سالگی مادرش را بر اثر بیماری حصبه از دست داد و پنج روز بعد از فوت مادر، پدرش نیز به سبب همین بیماری درگذشت. بیماری حصبه در رشت شیوع یافته و در آن سال ۲۸هزار نفر را از بین برده بود. جد پدری او شیخ محمدتقی معین‌العلما که در سلک علمای روحانی بود، به تربیت وی همت گذاشت. محمد معین ترقیات علمی و معنوی خود را مدیون او می‌دانست. جد مادری او شیخ محمد سعیر نیز از علما و مدرسان علوم قدیمه بود.
او در سال ۱۳۰۴ دورهٔ شش-سالهٔ ابتدائی در دبستان اسلامی رشت را ظرف دو سال به پایان رساند. دورهٔ اول متوسطه را در «دبیرستان نمره ۱» رشت (که بعدها به نام دبیرستان شاهپور خوانده شد) به اتمام رساند و دورهٔ دوم متوسطه را در رشتهٔ ادبی در دبیرستان دارالفنون تهران به سرانجام رساند. در اوان تحصیل در دبیرستان، صرف و نحو عربی و بخشی از علوم قدیمه را نزد پدربزرگش و سید مهدی رشت‌آبادی فرا گرفت. در سال ۱۳۱۰ در دانشسرای عالی در رشتهٔ ادبیات و فلسفهٔ علوم تربیتی به تحصیل پرداخت. در سال ۱۳۱۳ با نوشتن پایان‌نامه‌ای به زبان فرانسه در مورد شاعر فرانسوی «لوکونت دو لیل» در رشتهٔ ادبیات و فلسفه به اخذ مدرک کارشناسی نایل شد.
پس از طی دورهٔ شش-ماههٔ دانشکدهٔ افسری احتیاط، شش ماه اول سال ۱۳۱۴ را به خدمت افسری گذرانید و در مهر ماه آن سال به دبیری دبیرستان شاهپور اهواز منصوب شد. پس از سه ماه، ریاست دانشسرای شبانه‌روزی اهواز را یافت و در عین حال عضویت تحقیق اوقاف و ریاست پیشاهنگی و تربیت بدنی استان ششم به عهدهٔ وی بود. در همین ایام به وسیلهٔ مکاتبهٔ آموزشگاه روانشناسی بروکسل، که تحت نظر Elmer Knowles روانشناس اداره می‌شد، روانشناسی عملی و دیگر شعب آن از قبیل خط‌شناسی، قیافه‌شناسی و مغزشناسی را فراگرفت.
در سال ۱۳۱۸ به تهران منتقل گردید. در حین تصدی معاونت و سپس کفالت اداره دانشسراها در وزارت فرهنگ، برای دورهٔ دکترا در ادبیات فارسی در دانشگاه تهران ثبت نام نمود. پس از چندی با حفظ سمت به دبیری دانشکدهٔ ادبیات منصوب گردید. در روز سه‌شنبه، ۱۷ شهریور سال ۱۳۲۱ از پایان‌نامهٔ دکترای خود با عنوان «مزدیسنا و تأثیر آن در ادبیات پارسی» دفاع کرد. پایان‌نامهٔ او با راهنمائی ابراهیم پورداوود با قید «بسیار خوب» پذیرفته شد و محمد معین به عنوان نخستین فارغ‌التحصیل دورهٔ دکترای ادبیات فارسی در ایران شناخته شد. از آن پس به سمت دانشیار و سپس به سمت استاد کرسی «تحقیق در متون ادبی» در دانشکده ادبیات برگزیده شد. در ۱۳۲۱ ازدواج کرد که نتیجه آن ۴ فرزند می‌باشد. از آغاز سال ۱۳۲۵ شمسی که چاپ لغت‌نامه دهخدا طبق قانون، در مجلس شورای ملی آغاز شد، معین به همکاری علی‌اکبر دهخدا برگزیده شد. در دی ماه ۱۳۳۴ با موافقت علی‌اکبر دهخدا، سازمان لغتنامه از منزل شخصی دهخدا به مجلس شورای ملی منتقل شد و طبق وصیت‌نامه دهخدا، معین به ریاست امور علمی آن سازمان منصوب گردید. در اسفند ۱۳۳۶ سازمان مذکور به دانشکده ادبیات دانشگاه تهران انتقال یافت و طبق اساسنامه مصوب شورای دانشگاه، ریاست سازمان لغت‌نامه به عهده محمد معین گذاشته شد. وی این سمت را تا آخرین روزی که دچار سکته گردید به عهده داشت.
دسته بندی های کتاب مزدیسنا و ادب پارسی (جلد اول)
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب مزدیسنا و ادب پارسی (جلد اول)" ثبت می‌کند