1. خانه
  2. /
  3. کتاب مادر خیانت

کتاب مادر خیانت

3.7 از 1 رأی

کتاب مادر خیانت

Madar-e Khianat
انتشارات: نیستان
ناموجود
16000
معرفی کتاب مادر خیانت
عبدالرضا فریدزاده نمایشنامه‌نویس و منتقد تئاتر، همزمان با انتشار کتاب جدید خود با عنوان «کارگاه تئاتر» که ارائه‌دهنده تجربیات وی در زمینه کسب مهارت و تمرین برای اجرای اثر نمایشی است، مجموعه تازه‌ای از نمایشنامه‌های خود را با عنوان «مادر خیانت» منتشر کرده است.
یکی از مهم‌ترین و بدیع‌ترین رویدادهای رخ داده در این کتاب، حضور پنج نمایشنامه اقتباسی با عناوین «خرکی بر ساز زیستن»، «طنابتو یه دیقه قرض می‌دی دنیا مرسدیتاس»، «کامپومانس»، «آقای پوتزاتی تشریف نمی‌آورند» و «نظم نوین»در آن است که بر اساس بازنویسی، اقتباس و درامتورژی آثار دیگری از نویسندگان و نمایشنامه‌نویسان شهیری چون ماکسیم گورکی، دینو بوتزاتی و… تألیف شده است.
فریدزاده که به گفته خود از شاگردان مکتب آموزشی مرحوم حمید سمندریان به شمار می‌رود در نگارش این نمایشنامه‌‌ها و نیز انتخاب متن ادبی، برای اقتباس به سراغ آثاری رفته است که کمابیش دارای ساختاری ادبی و دارماتیک کلاسیک و مبتنی بر مکتب نمایشی قرن نوزدهم و بیستم است و کمتر می‌توان در درون متن و ساختار آنها تجربه‌هایی حاکی از علاقه نویسنده به لفاظی‌های مدرن و یا کنایه‌هایی کلامی و پیچیدگی‌های لفظی را جستجو کرد. در مقابل، او سعی کرده در این آثار بیش از هر چیز قصه‌گو، صاحب ایدئولوژی و حرکت‌کننده در خط رویدادی معینی باشد.
در نمایشنامه «مادر خیانت» از این مجموعه به سادگی می‌توان با دیدن انتخاب اسامی کاراکترهای داستانی و نیز نوع استفاده از الفاظ برای بیان دیالوگ‌‌ها، میل وافر نویسنده به داستان‌گویی کلاسیک و مواجه کردن مستقیم مخاطب با استعاره‌های سنتی بیانی را دید.
نمایشنامه «آقای پوتزاتی تشریف نمی‌آورند» نیز کمابیش با همین الگو با مخاطب روبرو می‌شود. یک اتفاق و گره داستانی در ابتدای متن، مخاطب را با یک داستان شگفت مواجه می‌کند و او را با خود برای حل گره‌های این داستان همراه می‌کند.
نمایشنامه‌های فرید‌زاده در این کتاب همگی از عنصر داستان و تعلیق، به جای پیچیدگی روایی بهره می‌برند و در کنار آن سادگی ساختار صحنه و اجرای آن و باز گذاشتن دست کارگردان برای چینش و اجرای آن مخاطب را با فضایی دلنشین مواجه می‌سازد. فضایی که در آن متن می‌تواند جدای از ارزش دراماتیک، دارای جذابیت و تأثیرگذاری داستانی نیز باشد و مخاطب را تنها و تنها به این بهانه با خود همراه کند.
عنصر کوتاهی و ایجاز بیانی در این متن‌های نمایشی، که ناشی از کوتاهی داستان‌هایی است که توسط فریدزاده انتخاب و اقتباس شده است، همچنین قدرت داستان کوتاه کلاسیک در بیان کوتاه اما پرتعلیق و جذاب یک ماجرا و سفر ظریف آن به درون ذهن انسان‌ها، توانسته بر قدرت آثار این مجموعه بیافزاید و متون نمایشی وی را به ویژه برای هنرجویانی که به دنبال نمایشنامه‌های پایه برای ورود به دنیای اجرای اثر نمایشی هستند، بیش از پیش ارزشمند سازد.
درباره عبدالرضا فریدزاده
درباره عبدالرضا فریدزاده
عبدالرضا فریدزاده شاعر، نمایشنامه‌نویس، بازیگر و کارگردان تئاتر، متولد 1331 است. او معلم بازنشسته آموزش و پرورش و همچنین یکی از بنیانگذاران حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی است.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب مادر خیانت" ثبت می‌کند