1. خانه
  2. /
  3. کتاب رباعیات خیام

کتاب رباعیات خیام

2 ناشر این کتاب را منتشر کرده‌اند
5 از 2 رأی

کتاب رباعیات خیام

Quatrains of Khayyam
انتشارات: دیوار
٪15
170000
144500
3.25 از 4 رأی

کتاب رباعیات خیام

Khayyam
انتشارات: اساطیر
ناموجود
320000
معرفی کتاب رباعیات خیام
خیام یکی از بزرگترین دانشمندان ایرانی و از مفاخر ملی ماست. به همهٔ فنون و معلومات معلول زمان خود محیط بود و در فلسفه و ریاضیات و هیئت و نجوم تخصص داشته است.
رباعیات خیام از دیرگاه مرغوب و پسند آمده و حکیم نیشابور سرآمد رباعی‌سرایان شناخته شده بود و گاهی می‌گفتند چنان که فردوسی در رزم‌سازی و سعدی در غزلسرایی در نخستین پایه‌اند، خیام هم در سرودن رباعی این مقام را دارد.
این کتاب با همهٔ حجم کوچکی که دارد در اصل سه رساله است: ۱- خیام شناخت ۲- رباعیات خیام ۳- شرحی مختصر بر رباعیات
روش مرحوم فروغی در جستجوی خیام و پیدا کردن رباعیات اصیل این گویندهٔ فکور بارورتر و از خطا مصون‌تر است. او کاوش در نسخه‌های قدیمی را (نه یک نسخه) مأخذ و نقطهٔ آغاز کار خود قرار داده، ولی در جستجو به مقارنه و مقایسه پرداخته است. نسج سخن خیام، شیوهٔ موجز و متین، طرز فکر عمیق و حرکت روح متأثر او را از نظر دور نداشته است.
در چاپ حاضر سه رساله از هم تفکیک و رسالهٔ اول با دادن عنوان‌های فرعی برای دانش‌پژوهان بهتر نموده شده و با دادن کشف‌الابیات مصرع اول و مصرع دوم، استفاده از آن برای محققان آسان‌تر شده است.
درباره عمر خیام
درباره عمر خیام
عُمَر خَیّام نیشابوری (نام کامل: غیاث‌الدین ابوالفتح عُمَر بن ابراهیم خَیّام نیشابوری) (زادهٔ ۲۸ اردیبهشت ۴۲۷ در نیشابور – درگذشتهٔ ۱۲ آذر ۵۱۰ در نیشابور) که خیامی و خیام نیشابوری و خیامی النّیسابوری هم نامیده شده‌است، همه‌چیزدان، فیلسوف، ریاضی‌دان، ستاره‌شناس و رباعی‌سرای ایرانی در دورهٔ سلجوقی است. گرچه پایگاه علمی خیام برتر از جایگاه ادبی اوست و لقبش «حجّةالحق» بوده‌است، ولی آوازهٔ وی بیشتر با انگیزه نگارش رباعیاتش است که شهرت جهانی دارد. افزون بر آن‌که رباعیات خیام را به بیشترِ زبان‌های زنده برگردان نموده‌اند، ادوارد فیتزجرالد رباعیات او را به زبان انگلیسی برگردانده است که مایهٔ شهرت بیشتر وی در مغرب زمین شده‌است.
یکی از برجسته‌ترین کارهای وی را می‌توان سروسامان دادن و سرپرستی محاسبات گاه‌شماری ایران در زمان وزارت خواجه نظام‌الملک، که در دورهٔ پادشاهی ملک‌شاه سلجوقی (۴۲۶–۴۹۰ هجری قمری) بود، دانست؛ محاسبات منسوب به خیام در این زمینه، هنوز معتبر است و دقتی به مراتب بالاتر از گاه‌شماری میلادی دارد. وی در ریاضیات، نجوم، علوم ادبی، دینی و تاریخی استاد بود. نقش خیام در حل معادلات درجه‌سوم و مطالعاتش دربارهٔ اصل پنجم اقلیدس نام او را به‌عنوان ریاضی‌دانی برجسته در تاریخ علم ثبت کرده‌است. نوپیدا کردن نظریه‌ای دربارهٔ نسبت‌های هم‌ارز با نظریهٔ اقلیدس نیز از مهم‌ترین کارهای اوست.
شماری از تذکره‌نویسان، خیام را شاگرد ابن‌سینا و شماری نیز وی را شاگرد امام موفق نیشابوری خوانده‌اند. صحت این فرضیه که خیام شاگرد ابن‌سینا بوده‌است، بسیار دور از ذهن می‌نماید، زیرا از دیدِ زمانی با هم دگرگونیِ زیادی داشته‌اند. خیام در جایی ابن‌سینا را استاد خود می‌داند، ولی این استادی ابن سینا، سوی معنوی دارد.
دسته بندی های کتاب رباعیات خیام
مقالات مرتبط با کتاب رباعیات خیام
آشنایی با 10 شاعر برجسته در ادبیات فارسی
آشنایی با 10 شاعر برجسته در ادبیات فارسی
ادامه مقاله
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب رباعیات خیام" ثبت می‌کند