این کتاب دربردارندۀ اطلاعاتی از معتبرترین مراجع اصلی فیزیک تابش، حفاظت پرتوی و استانداردهای حفاظسازی است که کوشیدهایم بهروزترین توصیههای کاربردی مورد نیاز کشور در آن بیان شود.
کتاب مشتمل بر هشت فصل است که چهار فصل نخست آن، به مبانی نظری طراحی حفاظ و چهار فصل بعدی به محاسبات طراحی حفاظ اختصاص داده شده است. فصل اول دربارۀ کمیتهای رادیومتریک است. در فصلهای دوم و سوم، بهترتیب برهمکنش پرتوها با ماده و انواع چشمههای متداول در طراحی حفاظ توضیح داده شدهاند. فصل چهارم توابع پاسخ و کمیتهای دزیمتریک را معرفی میکند. مفاهیم مهندسی و محاسباتی، از فصل پنجم و با بحث حفاظت در برابر تابش خارجی آلفا، بتا و فوتون و تعریف مفاهیم اصلی آغاز میشود. در فصل ششم روش محاسبات حفاظ برای دستگاههای تشخیصی پزشکی شامل رادیولوژی، سیتی اسکن، پزشکی هستهای و... ارائه میشود. فصل هفتم نیز محاسبات حفاظ برای دستگاههای درمانی خارجی، براکیتراپی و روشهای نوین درمان را دربر میگیرد. در پایان، نکات مفید حفاظسازی، شامل معرفی مواد مورد استفاده در طراحی حفاظ تابش، جایگاه شبیهسازی مونتکارلو در حفاظسازی و بهینهسازی در فصل هشتم ارائه میشود.
در این کتاب کوشیدهایم مرجع مطالب در ابتدای متنهای پیوسته ارائه شود؛ درصورت ارائۀ مطلب از مراجع دیگر، در محلهای مناسب مشخص کردهایم تا خوانندگان علاقهمند، برای تکمیل اطلاعات خود، به آنها مراجعه کنند. از نقاط قوت این اثر میتوان به جامعیت مطالب در یک مرجع واحد و ارائۀ بهروزترین اطلاعات در جدولهای پیوست اشاره کرد.
کتاب مبانی حفاظ سازی تابش در پزشکی