1. خانه
  2. /
  3. بلاگ
  4. /
  5. چهارمین دوره‌ی انجمن نقد و تحلیل ایران‌کتاب

چهارمین دوره‌ی انجمن نقد و تحلیل ایران‌کتاب

iranketab review 4

انجمن نقد و تحلیل ایران‌کتاب چهارمین دوره‌ی خود را با معرفی کتاب «قبیله‌ی مورچه‌ها» پشت سر گذاشت.

در چهارمین دوره‌ی انجمن نقد و تحلیل ایران‌کتاب، اعضا انجمن درباره‌ی کتاب «قبیله‌ی مورچه‌ها» نوشتند و نظرات خود را درباره‌ی این کتاب منتشر کردند و به‌وضوح شاهد رشد کیفی یادداشت‌های اعضا بودیم. 

 

 

 

با این‌همه، بازهم نکته‌های مهمی مثل عدم استفاده از کلمه‌ها و جمله‌های محاوره، جابجایی سبک و مکتب و اشتباه در نوشتن و به‌کار بردن بعضی اصطلاحات رایج نقد و تحلیل، به تعدادی از متن‌ها ضربه زده و موجب شده که واجد آن کیفیت لازم نباشند. تحریریه‌ی ایران‌کتاب با در نظر گرفتن عموم معیارهای یک نوشته‌ی تحلیلی و نقادانه و ضمن تشکر از همه‌ی دوستانی که در دوره‌ی چهارم همراه انجمن بودند، یادداشت‌های «مهدی تاجی»، «دلبر یزدان‌پناه» و «امیرمحمد شیرازیان» را شایسته‌ی تقدیرِ بیشتر می‌داند.

 

 

چند نکته در جهت ارتقای یادداشت‌ها در دوره‌های بعدی ضروری به نظر می‌رسد:

1. استفاده از زبانِ نوشتاری به جای زبان گفتاری و تمرین مداوم برای رسیدن به یک نثرِ شخصی، صحیح و زیبا! این مسئله‌ی مهم را باید در نظر بگیرید که هیچ منتقد، تحلیلگر و اندیشمندی در تاریخ وجود نداشته است که به زبانِ گفتاری بنویسد، چون اساسِ زبانِ نوشتاری بر جدّیت، تعمق و تفکّر است که این مهم از فرهنگِ شفاهی دور از اندیشه‌ و عمیق شدن در پدیده‌ها و نمودِ آن یعنی زبانِ گفتاری، وجود ندارد. نوشتن به زبان نوشتاری را بسیار جدّی بگیرید، اگر می‌خواهید و دوست دارید نویسنده، منتقد، تحلیلگر و حتی ریویونویس خوبی شوید.

2. از صفت‌های تفضیلی(صفت‌هایی با پسوند «تَر و تَرین» مانند بهترین، خوبترین، قشنگترین و ...) در کمترین میزان ممکن استفاده نکنید و دوست داشتن یا نداشتن خودتان را معیارِ ارزیابی‌تان قرار ندهید. ارزیابی شما باید بر پایه‌ی ادله‌ها و استنتاج‌های مشخصی باشد که ذوق شما و وجود قوه‌ی شناختتان را همزمان در خود داشته باشد. 

3. تعداد کتاب‌های خوانده‌شده‌ی خودتان را معیارِ ادبیات و قضاوت قرار ندهید. وقتی از عبارتی مثلِ «این کتاب در بین آثار ادبیات داستانی فارسی...» استفاده می‌کنید، زمانی قابل اتکاست که شما به طور مداوم و در طولِ سالیان، ادبیات داستانی فارسی را از ابتدا تا امروز، پیگیری کرده و به اشرافِ لازم رسیده باشید. 

4. به تفاوت معنایی کلمه‌ها و مفاهیمِ مختلف توجه کنید. به طورِ مثال درخصوص تفاوت مکتب، سبک و جنبش مطالعه کنید و این نکته را در نظر داشته باشید که سورئالیسم یک مکتبِ ادبی‌ست و وقتی از عبارتِ «سبکِ سورئالیسم» یا «سبکِ رئالیسم» و امثالهم استفاده می‌کنید، کاملا اشتباه است. «سَبک» یک ویژگی شخصی‌ست که هر نویسنده، هنرمند و اندیشمند، با سال‌ها مطالعه، تمرین، تجربه و تفکّر به آن دست می‌یابد و از لابه‌لای آثارش، خودآگاه و ناخودآگاه، سبکِ او هویدا می‌شود.

5. اگر در ابتدای شروعِ نوشتن درباره‌ی کتاب‌ها هستید، همیشه از کتاب‌هایی مثل «مکتب‌های ادبی» نوشته‌ی «رضا سیدحسینی»، «راهنمای تفکر نقادانه» نوشته‌ی «نیل براون و استوارت ام کیلی» و دیگر کتاب‌های مرجع و هدایتگر در این زمینه کمک بگیرید. 

 

با آرزوی روزهای بهتر و همراه با سلامتی و امید به اینکه بتوانیم کتاب‌های بیشتر و بهتری را کنار هم بخوانیم و درباره‌شان بنویسیم.

 

 

 


مقالات مرتبط با "چهارمین دوره‌ی انجمن نقد و تحلیل ایران‌کتاب"
بررسی نمایشنامه «دوزخ» اثر «ژان پل سارتر»
بررسی نمایشنامه «دوزخ» اثر «ژان پل سارتر»

«سارتر» این ایده را مطرح می کند که رنج حقیقی، از ناتوانی انسان در کنترلِ ماهیتِ هستیِ خود سرچشمه می گیرد.

چگونگی خلق «شخصیت اصلی» در داستان‌ها
چگونگی خلق «شخصیت اصلی» در داستان‌ها

«شخصیت اصلی»، کاراکتری است که به واسطه‌ی او می توانیم جهان خلق‌شده توسط نویسنده را مشاهده کنیم.

نکاتی از کتاب «حباب شیشه» اثر «سیلویا پلات»
نکاتی از کتاب «حباب شیشه» اثر «سیلویا پلات»

نثر «سیلویا پلات» از طریق به‌کارگیری استعاره های خیال‌انگیز و توصیفات مبتکرانه و غیرمعمول، بر شکاف بنیادین میان ذهن و جسم تأکید می کند.

پنج ویژگی پنهان در رمان‌های «آگاتا کریستی»
پنج ویژگی پنهان در رمان‌های «آگاتا کریستی»

او موفق شد توازنی استادانه را میان مؤلفه های هنری هوشمندانه، و پیچ‌وخم های غافلگیرکننده و آشکارسازی های ناگهانی به وجود آورد.

نظر کاربران در مورد "چهارمین دوره‌ی انجمن نقد و تحلیل ایران‌کتاب"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

باسلام- اما واقعا معیار داوران در خوانش مطالب ارسالی مخاطبان از روی عدالت نبوده و این یک آفت بزرگ بر این انجمن و معیار انتخاب آثار ارسالی است.

1401/03/16 | توسطوحید اوراز
0
|