«سنگنوشتههای کورش صغیر» نوشته علی اصغر سیدآبادی مجموعه کتابی برای کودکان و نوجوانان است. هدف از این کتابها آشنا کردن کودکان با تاریخ باشکوه ایران است. تاکنون دو جلد از این مجموعه چاپ شده است.
«روزی که کشورم ۹۶ سانتیمتر بزرگتر شد» عنوان جلد اول این مجموعه است. از همین عنوان میتوان فهمید که این مجموعه با نگاهی طنز نوشته شده است. تبدیل کوروش کبیر به کورش صغیر نیز گونهای وارونهنویسی است که از ابزارهای بیان طنزآمیز است. اما این طنز مانعی برای دادن اطلاعات به کودکان نیست. مخاطبان کودک و نوجوان در این اثر اطلاعات تاریخی باارزشی از دوران هخامنشی و کورش کبیر بهدست میآورند. برخی از این اطلاعات را ممکن است حتی بزرگترها هم نداشته باشند، بنابراین شاید این مجموعه به کار والدین هم بیاید.
نویسنده زمان حال و گذشته و واقعیت و فانتزی را در هم آمیخته تا اثری جذاب برای مخاطبان کودک و نوجوان خلق کند. این آمیختگی در زبان هم رخ داده است و لحن سنگنوشتهها کورش صغیر برگرفته از سنگنوشتههای اصلی و تاریخی است، یعنی زبان امروزی و زبان کهن در کنار هم قرار گرفتهاند و بخشی از بار طنز زبانی نیز از همین تلفیق زبانها آمده است.
قهرمان اصلی کتاب پسری نوجوان به نام کورش است که پدرش استاد تاریخ و از شیفتگان کورش است. کورش که اسم خودش را کورش صغیر گذاشته است ماجراهای خودش و خانوادهاش را به سبک و سیاق سنگنوشتههای دوره هخامنشی مینویسد. اما این ماجراها به شکلی پیش میرود که اطلاعات مهمی از دوران هخامنشی و کورش کبیر به دست میدهد. نویسنده فرمی خلاقانه برای کتاب پیدا کرده و بخشهای مختلف داستان بهگونهای چیده شدهاند که مخاطب نوجوان به خوبی درمییابد چه چیزهایی قصه است چه چیزهایی اطلاعات و چه بخشهایی برای کنجکاوی و جستجوی بیشتر او نوشته شدهاند.
ماجراهایی که برای کوروش صغیر و خانوادهاش اتفاق میافتند امروزی و مربوط به همین دوران هستند. علاقه به بازیهای کامپیوتری و حضور در فضای مجازی از جملۀ این موارد هستند. از این رو، خوانندۀ کودک و نوجوان بهخوبی با داستان ارتباط برقرار میکند، حتی اگر علاقهای هم به زندگی کورش کبیر نداشته باشد.
«سنگنوشتههای کورش صغیر» تصویرهای زیبا و جالبی نیز دارد که کار فرزانه نیشابوری است. او فضای داستان را به خوبی به تصویر کشیده است. تصاویر متناسب با فضای داستان و زبان طنز آن هستند و اصلا بخشی از بار طنز کتاب را به دوش میکشند.
جای خالی مجموعهای مثل «سنگنوشتههای کورش صغیر» در ادبیات کودک و نوجوان ایران بهخوبی احساس میشد و این تجربه میتواند در این زمینه راهگشا باشد. تاریخ موضوعی است که در ادبیات کودک و نوجوان کمتر به آن پرداخته شده است.
«سنگنوشتههای کورش صغیر» داستانی پرماجرا و زبانی طنز دارد که میتواند مخاطبان نوجوان را راضی کند و آنها را به سفری دور و دراز به زمان هخامنشی ببرد.
کتاب سنگ نوشته های کوروش صغیر جلد 1