در دنیایی که بحثها بر سر نقش دولت و ماهیت آزادی فردی مانند همیشه داغ است، «نظریهی آشوب: درآمدی بر آنارشی بازار» از رابرت پی. مورفی، بهعنوان یک کاوش تفکربرانگیز در سیستمهای سیاسی و اقتصادی بدیل ظاهر میشود. این اثر پیشگامانه که در سال 2010 منتشر شد، خرد متعارف را به چالش میکشد و چشماندازی قانعکننده از جامعهای بدون اقتدار مرکزی ارائه میدهد که در عوض، با اصول مبادلهی داوطلبانه و نظم خودجوش هدایت میشود.
در قلب کتاب «نظریه آشوب»، مفهوم آنارشی بازار نهفته است؛ یک انحراف اساسی از پارادایمهای حاکم بر دولتگرایی و برنامهریزی مرکزی. مورفی، یک اقتصاددان و نویسنده پرکار، تز جسورانهای را ارائه میدهد؛ اینکه یک جامعه بدون دولت، که با بازار آزاد و تصمیمگیری غیرمتمرکز مشخص میشود، نهتنها امکانپذیر است، بلکه مطلوب است. او با الهامگرفتن از سنتهای لیبرالیسم کلاسیک و اقتصاد اتریشی، مورد قانعکنندهای را برای پذیرش اصول حاکمیت فردی و خودمختاری به خوانندگان ارائه میدهد. مورفی امکان خصوصیسازی خدمات اجرای قانون و دفاعی را بررسی میکند و این باور رایج را که این کارکردها باید در انحصار دولت باشد به چالش میکشد. از طریق تجزیه و تحلیل دقیق و مثالهای گویا، او نشان میدهد که چگونه شرکتهای امنیتی خصوصی و سازمانهای حلاختلاف میتوانند در یک جامعه بدون تابعیت ظهور کنند و برای ارائهی خدمات حفاظتی کارآمد و موثر به مصرفکنندگان رقابت کنند. همچنین مورفی به مفاهیم گستردهتر هرج و مرج بازار برای سازماناقتصادی و نظماجتماعی میپردازد. او با اقتباس از بینش اقتصاددان دیوید فریدمن، جامعهای را تصور میکند که در آن همه کالاها و خدمات از طریق مبادله داوطلبانه در بازار و فارغ از اجبار و مداخله دولت ارائه میشوند. مورفی از طریق یکسری آزمایشهای فکری و سناریوهای فرضی، تصویر قانعکنندهای از جهانی غیرمتمرکز ترسیم میکند که در آن افراد آزادند تا بهدنبال منافع خود باشند و فعالیتهای خود را از طریق مکانیسم قیمت هماهنگ کنند.
در پایان، کتاب «نظریه آشوب: درآمدی بر آنارشی بازار»، یک کاوش پیشگامانه در مورد سیستمهای سیاسی و اقتصادی جایگزین است. رابرت پی. مورفی از طریق تجزیه و تحلیل روشنگر، استدلالهای قانعکننده و تفکر رویایی، به خوانندگان نگاهی اجمالی به آیندهای ارائه میدهد که در آن افراد آزادند تا بر خود حکومت کنند و جامعه در غیاب اجبار دولتی شکوفا شود. چه کسی با نتیجهگیریهای مورفی موافق باشد یا نباشد، «نظریه آشوب» مطمئنا تفکر برانگیز خواهد بود.
کتاب نظریه آشوب