کتاب "امپراتوری عثمانی" اثری است از "خلیل اینالجیق" که عصر متقدم را از سال های هزار و سیصد تا هزار و ششصد میلادی مورد بررسی قرار می دهد. "خلیل اینالجیق" اظهار می دارد که تاریخ قاره ی اروپا و تاریخ "امپراتوری عثمانی" دو مسئاله ی موازی تاریخی اند و به این دلیل باید در این زمینه، به صورت مقایسه ای و در کنار هم مورد مطالعه قرار بگیرند.
از نیمه های قرن پانزدهم به بعد، "امپراتوری عثمانی" نقشی حیاتی و مهم را در شکل دادن به تاریخ اروپا ایفا کرد. البته این مساله آن چنان در تار و پود تاریخ نگاری غربی تنیده نشده که عدم آگاهی به مفاهیم آن همچون توازن قوا یا حتی هویت اروپایی، سبب شود این تاریخ نگاری ها از اساس دچار تزلزل شود. چرا که اعمال این مفاهیم یا عدم اعمال نقش "امپراتوری عثمانی"، در تکامل و عملکرد قاره ی اروپا تغییر کلانی را نشان نمی دهد.
"امپراتوری عثمانی" در تاریخ نگاری های غربی عمدتا به این شکل وصف و درک شده که در تضاد و ناسازگاری با اروپا و اروپاییان قرار داشته است. علت چنین برداشتی می تواند وجود مدارک تاریخی ویژه ای همچون سنت صلیبی مسیحیان، خصومت های عمده ی عمومی به دلیل جنگ های طولانی مدت، بیگانگی فرهنگی و حتی ممکن است به این دلیل باشد که "امپراتوری عثمانی" خارج از روند روشنگری باقی ماند. با این حال این تضاد، جای صحبت های بیشتری دارد.
آنچه "خلیل اینالجیق" در مجموعه ی یافته های تحقیقاتی خود به آن دست یافته، بررسی تاثیر "امپراتوری عثمانی" در شکل گیری اروپای مدرن، علی الخصوص از قرن شانزدهم و تبادلات فرهنگی و اجتماعی بین دو قلمرو طی پانصد سال مواجهه آنان با هم می باشد.
کتاب امپراتوری عثمانی