1. خانه
  2. /
  3. کتاب تاریخ درام و تئاتر اروپا

کتاب تاریخ درام و تئاتر اروپا

3.4 از 1 رأی

کتاب تاریخ درام و تئاتر اروپا

2 جلدی
Geschichte Des Dramas
ناموجود
520000
معرفی کتاب تاریخ درام و تئاتر اروپا
تاریخ درام و تئاتر اروپا چنان که مترجمش نیز در مقدمه گفته است: «مطمئنا اولین و جدیدترین تاریخ تئاتری نیست که نوشته شده است اما قطعا یکی از مهم‌ترین‌ها و چالش‌برانگیزترین‌هاست.» این کتاب را خانم مریم دادخواه، استاد دانشگاه تهران، با اجازه‌ی نویسنده به فارسی برگردانده است. نویسنده‌ی کتاب، خانم اریکا فیشر لیشته هم استاد دانشگاه است. او که دکترای زبان‌های اسلاوی دارد، علاوه بر ادبیات در روان‌شناسی و فلسفه هم تحصیل کرده، استاد تمام ادبیات آلمانی در دانشگاه گوته و صاحب کرسی ادبیات تطبیق در دانشگاه بیروت بوده است. خانم فیشتر لیشته که از سال 1996 استاد دانشکده‌ی تئاتر دانشگاه آزاد برلین است علاقه‌مند به زمینه‌ی اجراهای تراژدی یونان باستان از سال 1800 بعد در سراسر جهان، جهانی‌شدن، ادبیات تطبیقی و اجراهای تئاتری به زبان‌های غیراروپایی است.
نویسنده با چنین پیش‌زمینه‌ای و با توجه به علاقه‌اش به بازتاب جامعه در اجراهای تئاتری، اثر مهم خود تاریخ درام و تئاتر اروپا را نگاشته است. با توجه به ذهن تحلیلگر و تخصص‌های پیش‌تر گفته‌شده‌ی فیشرـ لیشته، این کتاب از ییک تاریخ‌نگاری صرف عبور می‌کند و می‌کوشد بر دینامیک میان بازیگر و مخاطب تمرکز کند. به بیان دیگر تمرکز اصلی نویسنده با توجه به دغدغه‌هایش تمرکز بر مفهوم هویت است و بازنگری مفاهیمی همچون تاریخ، درام، سیاست، مذهب، ملیت، جنسیت، طبقه‌ی اجتماعی و هویت فردی.
به جز هویت، تمرکز دیگر نویسنده بر مفهوم درام است و تغییرات ساختار و نوشتار درام در طول تاریخ و متناسب با تغییرات در ساختار هویت. با در هم‌آمیختن و بازنگریستن به این دو مفهوم درام و هویت است که تاریخ درام و تئاتر اروپا متولد می‌شود؛ کتاب در پنج بخش: تئاتر آیین، تئاتر زندگی انسان، خیزش طبقات متوسط و تئاتر توهم، دراماتیزه‌کردن بحران هویت، تئاتر انسان «نو». بخش اول به دوران کلاسیک، بخش دوم به دوره‌ی الیزابت و رنسانس و درام نئوکلاسیک فرانسه، بخش سوم به درام آلمان در قرن هجده و اوایل قرن نوزده می‌پردازد. بخش چهارم این کتاب راوی مکتب رمانتیسم است و به استریندبرگ، چخوف و استانیلاوسکی ختم می‌شود. بخش پنجم هم با گردون گریگ آغاز می‌شود و تا برشت، بکت، گروتفسکی و مولر پیش می‌آید و این‌گونه فیشترـ لیشته خواننده‌ی خود را با سیر تکوین مفهوم هویت در تئاتر آشنا می‌کند.
درباره اریکا فیشر لیشته
درباره اریکا فیشر لیشته

Erika Fischer-Lichte (زاده ۲۵ ژوئن ۱۹۴۳ در هامبورگ)  پژوهشگر تئاتر آلمانی است. اریکا فیشر لیخت از سال 1963 تا 1970 در دانشگاه آزاد برلین (FU) و در دانشگاه هامبورگ مطالعات تئاتر، اسلاو، آلمانی، فلسفه، روانشناسی و آموزش و پرورش را در دانشگاه آزاد برلین (FU) و در دانشگاه هامبورگ خواند.در سال 1973 استاد مؤسسه زبان و ادبیات آلمانی در دانشگاه یوهان ولفگانگ گوته در فرانکفورت آم ماین شد. در سال 1986 فیشر-لیخت کرسی ادبیات عمومی و تطبیقی ​​دانشگاه بایروث را بر عهده گرفت و در سال 1991 مدیر مؤسسه مطالعات تئاتر در دانشگاه یوهانس گوتنبرگ در ماینتس شد.

یکی از محورهای تحقیقات فیشر-لیخت، نظریه‌ی زیبایی شناسی اجراست. این مطالعه توضیحی تاریخی-نظری از اصطلاح پرفورمنس در مطالعات هنر و ارائه می‌دهد. فیشر-لیخت، اثر هنری نمایشی را رویدادی تعریف می‌کند که اساساً باید به‌عنوان واقعیتی خود ارجاعی در نظر گرفته شود. این بدان معنی است که هنر نمایشی به لحظه خاص اجرای خود گره خورده است، که باید تجربه شود. به این ترتیب، به گفته فیشر-لیخت، به مخاطب موقعیت جدیدی نیز داده می‌شود: از بینندگان صرف به بازیگرانی تبدیل می‌شوند که تعامل آنها با هنرمندان نمایشی تنها به اثر هنری تجسم ملموس و منحصربه‌فرد آن می‌دهد.  فیشر-لیشته رویکردهایی را برای شالوده احتمالی یک نظریه دگرگونی تئاتر هم در نظریه کنش گفتاری و هم در نظریه‌های جودیت باتلر مطرح می‌کند. همچنین تماشاگران زمانی اعمال نمایشی را انجام می‌دهند که به خود اجازه می‌دهند تحت تأثیر قرار گیرند. اجرا به این ترتیب به مخاطب اجازه می دهد تا حضور بازیگر را تجربه کند، و در فضای اجرا و نمایش قرار گیرد. 

اریکا فیشر-لیخت عضو آکادمی علوم  گوتینگن، آکادمی علوم برلین-براندنبورگ، Academia Europaea و Leopoldina است. هم‌چنین ریاست  کمیسیون نهاد علمی اروپایی در حوزه «فرهنگ‌ها و تولیدات فرهنگی» را برعهده دارد.



اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب تاریخ درام و تئاتر اروپا" ثبت می‌کند