1. خانه
  2. /
  3. کتاب اسطوره شناسی به مثابه نقد فرهنگی

کتاب اسطوره شناسی به مثابه نقد فرهنگی

نویسنده: ناصر فکوهی
5 از 1 رأی

کتاب اسطوره شناسی به مثابه نقد فرهنگی

به یاد استاد جلال ستاری
Mythology as cultural criticism
انتشارات: انسان شناسی
ناموجود
396000
معرفی کتاب اسطوره شناسی به مثابه نقد فرهنگی
سخن از جلال ستاری است و آوردن عناوینی چون «استاد»، «دکتر»، «اندیشمند» و... برای او بیهوده است. زیرا نه چیزی بر زندگی پربارش می‌افزاید و نه کم‌ترین ارزشی برای او داشت و نه من فکر میکنم بتوان گستره و عمق رفتار و اندیشۀ او را به این عناوین تقلیل داد. از همین‌رو در این کتاب، که به یاد این معلّم واقعی برای بسیاری از هم‌نسلان ما و از ما جوان‌تر منتشر می‌کنیم، صرفا از نام او، نه چیزی کم‌تر و نه چیزی بیش‌تر، بهره می‌بریم. جلال ستاری امروز، و نه فقط امروز، که سال‌هاست خود به یک «فضیلت» و به یک «الگو» بدل شده است. شاید برخی بگویند، لازمۀ رسیدن ما به مدرنیته و خروج از زمان و زمانه سلطۀ سنت و نوگریزی و انسداد فکری، آن باشد که همۀ الگو‌های پیشین و همۀ کسانی را که در فرهنگ ما با عنوان «بزرگان» شناخته می‌شوند، کنار بگذاریم و همه را از دم تیغ آن‌چه «نقد صریح» می‌نامند، بگذرانیم تا ذهنیت به‌اصطلاح انتقادی‌مان بر روحیۀ عقب‌افتادۀ سنتی‌مان چیره شود. اما به‌مثابۀ یک فرهنگ‌شناس، و با تجربه‌ای بیش از چهل‌سال کار فرهنگی در همۀ رده‌های دانشگاهی و عمومی و روشنفکرانه، فکر می‌کنم دارای حداقلی از مشروعیت باشم که بگویم: چنین نیست. راه رسیدن به اندیشۀ پویا و پیچیده‌ای که برای زیستن، به‌ویژه زیستن آبرومندانه و در راه خیر جمعی، در جهان کنونی به آن نیازمند هستیم، نه از نابودکردن همۀ سنت‌ها می‌گذرد و نه از پذیرش بی‌چون‌وچرای همۀ پدیده‌هایی که تصور می‌کنیم مدرن و «به‌روز» هستند. درست برعکس، همان‌گونه که امروز شاهدش هستیم، در صد سال اخیر، اصراری در این زمینه وجود داشته و دارد. این پافشاری نادرست اولیه که در ابتدای قرن ما شکل گرفت، با موج بزرگی از یک واکنش ضدمدرن در نیمۀ دوم قرن روبرو شد و نتیجۀ این تقابل همان است که می‌بینیم: جامعه‌ای در موقعیت اسف‌بار، ابتدا از دوقطبی‌شدن و سپس از چندقطبی‌شدن، که درنهایت به یک چند‌پارگی ذهنی و رفتاری خارق‌العاده انجامید که کم‌تر افقی برای بهبود آن مشاهده می‌شود.
درباره ناصر فکوهی
درباره ناصر فکوهی
ناصر فکوهی (زادهٔ ۲۴ اردیبهشت ۱۳۳۵، تهران)، انسان‌شناس، نویسنده و مترجم ایرانی است. وی همچنین استاد گروه انسان‌شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، مدیر وبگاه انسان‌شناسی و فرهنگ و عضو انجمن بین‌المللی جامعه‌شناسی و ایران‌شناسی‌است.
فکوهی دکترای جدید انسان‌شناسی سیاسی خود را در سال ۱۳۷۳ از دانشگاه پاریس دریافت کرد. وی آثار متعددی در حوزهٔ انسان‌شناسی —اعم از تألیف و ترجمه— دارد. از مهم‌ترین تألیفات وی می‌توان به کتاب‌های تاریخ اندیشه و نظریه‌های انسان‌شناسی، انسان‌شناسی شهری و پاره‌های انسان‌شناسی اشاره کرد. وی گفتگوها و میزگردهای فراوانی با اندیشمندان ایرانی همچون عبدالله کوثری، رامین جهانبگلو، علی بلوکباشی، شهلا حائری و غیره در ارتباط با انسان‌شناسی و حوزه‌های مرتبط با آن داشته‌است.
رامین جهانبگلو در مقاله‌ای در وبگاه ایندیَن اکسپرس، فکوهی را در کنار جواد طباطبایی، بابک احمدی، حمید عضدانلو، موسی غنی‌نژاد و فاطمه صادقی جزو روشنفکران گفتمانی دانسته که در مقابل روشنفکران دهه هفتاد و هشتاد قرار می‌گیرند.
فکوهی در گفتگوها و مقالات خود با نگاهی انسان‌شناسانه به موضوعات متفاوتی همچون جوانان و ازدواج آن‌ها، زنان، مشکلات نظام دانشگاهی، بومی گزینی، نقد فیلم‌های داستانی و مستند و وقایع سیاسی خاورمیانه پرداخته، همچنین به بسط رویکرد اخیر خود در ارتباط با اقوام و حوزه‌های مختلف فرهنگ و هویت قومی و غیره در مجلات، روزنامه‌ها، وبگاه‌های خبری و جامعه‌شناسی داخل و خارج از ایران و همچنین جلسات نقد و بررسی در اجلاس‌های مختلف پرداخته‌است. همچنین وی در حال به پایان رساندن پروژهٔ انسان‌شناسی تاریخ فرهنگی ایران معاصر است که بیش‌تر ملهم از نظریات پساآنال است.
دسته بندی های کتاب اسطوره شناسی به مثابه نقد فرهنگی
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب اسطوره شناسی به مثابه نقد فرهنگی" ثبت می‌کند