1. خانه
  2. /
  3. کتاب سگ های پوشالی

کتاب سگ های پوشالی

نویسنده: جان گری
3.2 از 1 رأی

کتاب سگ های پوشالی

Straw Dogs
انتشارات: دوات معاصر
ناموجود
300000
معرفی کتاب سگ های پوشالی
کتاب «سگ‌های پوشالی» نوشته‌ی جان گری، فیلسوف بریتانیایی، یک اثر فلسفی است که به نقد بنیادین دیدگاه‌های رایج درباره‌ی انسان، پیشرفت و تمدن می‌پردازد. این کتاب، خواننده را به تفکر درباره‌ی باورهای اساسی خود و جایگاه انسان در جهان دعوت می‌کند.
این اثر فلسفی به بررسی تاریخ تکامل انسان می‌پردازد و نشان می‌دهد‌ انسان‌ها، برخلاف تصور رایج، موجوداتی برتر و متمایز از سایر موجودات زنده نیستند. گری در این کتاب، با نگاهی بدبینانه، به بررسی این موضوع می‌پردازد که انسان‌ها موجوداتی ذاتا شرور و خودخواه هستند و تلاش‌هایشان برای ساختن دنیایی بهتر، محکوم به شکست است.
او باورهای رایج در مورد پیشرفت، عقلانیت و ارزش‌های انسانی را به چالش می‌کشد و نشان می‌دهد‌ این باورها، توهماتی بیش نیستند. همان‌طور که در جایی از متن اشاره می‌کند: «ایده پیشرفت، توهمی است که توسط انسان‌ها برای توجیه اعمال خود ساخته شده است». جان گری برای اثبات ادعاهای خود، از مثال‌های تاریخی و فلسفی متنوعی استفاده می‌کند. او با تکیه بر جنگ‌ها، انقلاب‌ها و بحران‌های اقتصادی، نشان می‌دهد انسان‌ها، علی‌رغم ادعاهایشان، قادر به کنترل سرنوشت خود نیستند.
در واقع جان گری دیدگاه انسان‌محور را قبول نداشته و با رد آن نشان می‌دهد که انسان‌ها هیچ جایگاه ویژه‌ای در جهان ندارند و تنها یکی از گونه‌های جانوری هستند. او باور به پیشرفت مداوم و بهبود شرایط زندگی انسان‌ها را توهمی خطرناک می‌داند و معتقد است که تاریخ، مجموعه‌ای از دوره‌های تکراری از خشونت و تباهی است. به عقیدۀ او ارزش‌های رایج مانند آزادی، عدالت و حقوق بشر، توهماتی بیش نیستند. گری در این کتاب انسان را به سگ‌های پوشالی تشبیه می‌کند که برای خود ارزش‌های پوشالی ساخته‌اند و با آن‌ها زندگی می‌کنند.
ممکن است دیدگاه‌های بسیار بدبینانه و رادیکال جان گری در کتاب «سگ‌های پوشالی» خواننده را متعجب سازد اما برای دوست‌داران فلسفه دیدن دنیا از دریچه‌ای دیگر بسیار لذت‎‌بخش خواهد بود و همچنین به دلیل دیدگاه‌های بحث‌برانگیز و انتقادات تندش، مورد توجه بسیاری از منتقدان و خوانندگان قرار گرفته است.
درباره جان گری
درباره جان گری
جان گری (John Gray) (زادهٔ ۱۷ آوریل ۱۹۴۸) متخصص در فلسفه سیاسی و محقق در زمینه تاریخ نظریه‌ها و استاد بازنشسته مدرسه اقتصاد لندن و دانشگاه آکسفورد است.
جان گری بنیادهای مشترک در اندیشهٔ لیبرال را فرد گرایی، تساوی گرایی (در فرصت‌ها) و جهان گرایی برمی‌شمارد. ویژگی فرد گرا بودن حاکی از تفوق اخلاقیات بر زندگی نوع بشر است و در تقابل با فشار ناشی از جمع گرایی سوسیالیست‌ها پا به عرصهٔ وجود گذاشت. ویژگی تساوی گرا بودن حاکی از همان فلسفهٔ اخلاقی است که تمام افراد باید از موقعیت‌های یکسان برخوردار بوده و به یک میزان –به واسطهٔ انسان بودن- ارزشمند تلقی شوند؛ و ویژگی جهان گرا بودن تأکید می‌کند که تمام انواع بشر علی‌رغم تفاوت‌های فرهنگی و منطقه‌ای با یک دیگر برابرند. از نظر او دموکراسی و بازار آزاد به جای شریک بودن رقیب هم هستند. او معتقد است مالکیت خصوصی مظهر آزادی فردی در ابتدایی‌ترین شکل آن است.
از نظر جهان‌بینی او یک خداناباور و از نظر انسان‌شناسی یک بدبینِ فلسفی است به طوری که اراده آزاد را یک توهم می‌داند و معتقد است که ذات مشترکی بین انسان‌ها که بتواند همچون ذات انسانیت تصور شود و وجه تمایز انسان‌ها از دیگر حیوانات باشد وجود ندارد.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب سگ های پوشالی" ثبت می‌کند