نشوز به معنی امتناع از عمل به وظایف همسری موضوع دو آیه قرآن کریم است. اختصاص آیاتی از قرآن کریم به نشوز زوجین نشان دهنده اهمیت موضوع و اهتمام قرآن کریم به تبیین مسائل خانواده و تنظیم حقوق و وظایف همسری است. تشدید اختلافات خانوادگی و آمار رو به تزاید آن در محاکم قضائی، مسئله نشوز را در کانون توجه قرار داده و مسائل جدیدی را فرا روی ما قرار داده است.این کتاب مفهوم نشوز، شرایط، مصادیق، موانع و آثار مدنی، قضائی، و جزائی آن را از منظر فقه و حقوق مورد مطالعه قرار داده است و روشهای پیشگیری از آن را بررسی مینماید.
در بخش نخسـت، ابتـدا (مفهومشناسـی) و سپس (روششناسـی تحقیـق) مـورد بررسـی قرار مـیگیـرد. پس از تبیین مفهوم نشوز، (مصداقهای نشوز) اعم از مصداقهای نشوز زوج و زوجه را در بخـش دوم کتـاب مـورد مطالـعه قـرار خـواهیـم داد.(موانع نشوز) مبحث دیگری از این کتاب است که در بخش سوم و به دنبال بحث از مصداقها بررسی خواهد شد. بخش چهـارم به بررسـی (آثار نشوز زوجین) اختصـاص مییابد و در آن آثار و پیامدهای مدنی، قضائی و جزائی نشوز زوجین بررسی خواهد شد.
(پیشگیری از نشوز) عنوان بخش پایانی کتاب است. در این بخش با توجه به منشأ و ماهیت مشکلات خانواده، راهکارهای مدیریت مشکلات خانواده و راهبردهای پیشگیری از نشوز زوجیـن مورد بحث قرار میگیرد.
کتاب نشوز زوجین در فقه و نظام حقوقی ایران