در زندگی روزمره ی هر یک از ما، کالا هایی موجودند که تاریخچه ی طولانی را در پس خود داشته و به شکل های مختلفی درآمده اند تا این که به شکل کنونی خود در دست ما قرار بگیرند. یکی از این موارد کبریت است. اثر پیش رو که طراحی جلد آن الهام گرفته از قوطی کبریت است، تاریخچه ی جالب و پرماجرای آن را توسط شهروز مهاجر مورد بررسی قرار می دهد.
با پیگیری نحوه اختراع و سپس ورود کبریت به ایران، نویسنده نشان داده است که چطور این کالا جای خود را در سبک زندگی مردم ایران پیدا کرد و سپس با استقبال از فروش آن، فکر تولید کبریت به ذهن ایرانیان خطور کرد. البته صنعت کبریت سازی داخل کشور، مسیر پر فراز و نشیبی را طی نمود تا در رقابت با کبریت های وارداتی که هم از قیمت کمتری برخوردار بودند و هم جاکبریتی های وزین تری داشتند، توانست قد علم کرده و جای خود را در میان سایر صنایع داخلی محکم کند.
با تبدیل شدن کبریت به یک عضو ضروری در پیشبرد زندگی ایرانیان، کارخانه های مختلفی اقدام به سرمایه گذاری و تولید آن نموند که نویسنده با ارائه ی تاریخچه ای کوتاه و خواندنی از هر کدام آن ها، مخاطب را با نخستین پیشگامان این صنعت آشنا می سازد. صنعت کبریت سازی در دهه سی شمسی به چنان پیشرفتی دست پیدا می کند که نهایتا اتحادیه ی صنفی کبریت سازی هم تاسیس می گردد. شهروز مهاجر، تاریخ نگار هنری کشورمان در پژوهشی همه جانبه و وسیع، تاریخچه ی جامعی را از واردات و ساخت کبریت به کشور ارائه نموده که در کنار تصاویر ارائه شده از چند صد کبریت ساخت ایران و خارج از کشور، به پیشینه ی هنری و تاریخی این چوبک آتش زن پرداخته است.
کتاب کبریت