کتاب «علی نصیر» حاصل گفتگوی امیر سقراطی با این هنرمند طراح و گرافیست مقیم آلمان است. گفتگوها از سال ۹۰ آغاز شده است اما از سال ۹۵ این گفتگوها با نظم بیشتری انجام شده، بهطوری که امیر اسقاطی هر هفته با علی نصیر گفتگو کرده است. گفتگوها به شکل مکتوب انجام شده اما هرگاه علی نصیر به ایران آمده، گفتگوها به شکل حضوری پی گرفته شدهاند. در این کتاب که تهیۀ آن شش سال طول کشیده، دربارۀ آثار هنری علی نصیر، جهانبینی هنری او و هنر ایران و آلمان صحبت شده است.
امیر سقراطی در زمان فعالیت در مجله «تندیس» مصاحبههایی با هنرمندان ایرانی ساکن غرب انجام داد. او بعد از پایان کار در مجله، این گفتگوها را ادامه داد و کتاب «علی نصیر» هم در چنین روندی شکل گرفته است. او میگوید: «برایم جالب بود که این افراد چگونه موفق شدهاند در کشورهای غربی به فعالیت هنری بپردازند و چه ارتباطی با هنر ایران دارند.» به عقیدۀ مولف کتاب، ما اطلاعات درستی دربارۀ هنر غرب نداریم اما صحبتهای هنرمندانی چون علی نصیر دربارۀ هنر غرب، بسیاری از حلقههای مفقوده هنر معاصر ما را به هم متصل میکند.
علی نصیر نزدیک به پنج دهه است که در آلمان زندگی میکند اما با فضای هنری ایران عجین است. او یکی از مهمترین نقاشان نوگرای ایران است و آثارش در نمایشگاههای ملی و بینالمللی نمایش داده شده است. شهرت جهانی این نقاش، بیش از شهرت ملی و داخلی اوست. علی نصیر سالهاست که در دانشگاهها و موسسات آموزشی آلمان به آموزش نقاشی میپردازد. علاوه بر این، او پلی است بین نقاشان ایران و اروپا. با تلاش و همت او آثار نقاشان نوگرای ایران در معتبرترین گالریهای برلن به نمایش درآمده است.
امیر سقراطی که خود نقاش است، دورههای مختلف کاری علی نصیر را بررسی و دربارۀ آثاری که این هنرمند در طول پنج دهه خلق کرده، به صورت مجزا و تفکیک شده گفتگو کرده است.
علاقمندان به تاریخ شفاهی نقاشی معاصر ایران میتوانند از کتاب «علی نصیر» و تجربههای ارزندۀ او بهرۀ فراوان ببرند و اطلاعات و دریافتشان را از نقاشی معاصر اروپا گسترش دهند.
کتاب علی نصیر