کتاب «معرفتشناسی دینی» اثری از تایلر دالتون مک ناب است که به روابط پیچیدهی بین مفاهیم معرفتی از یک طرف و اعتقاد و عمل دینی از طرف دیگر میپردازد. این کتاب از مجموعه کتب «بنمایههای فلسفهی دین» است که در سال 2018 منتشر شدند. معرفت شناسی در بنیاد خود به ماهیت معرفت، توجیه، حکم و عقلانیت میپردازد. کار مکناب این تحقیق را به قلمروی الهی گسترش میدهد و چگونگی ارتباط این ایدههای معرفتی بنیادی با حوزهی معنویت را بررسی میکند. همچنین باید توجه کرد که این کتاب از موضع خاصی در معرفتشناسی دینی به نام معرفت شناسی دینی پلانتینگی حمایت میکند. این دیدگاه به نام فیلسوف مشهور آلوین پلانتینگا نامگذاری شده که به دلیل نقش بسیارش در تفکر مدرن مسیحی مورد تحسین قرار گرفته است.
مکناب از دو مدل کارکردگرایی و مدل AC (آکویناس/کالوین) پلانتینگا، که نظریات اصلی برای درک عملکرد شناختی باور دینی هستند، سخن میگوید. این مدلها از اهمیت ویژهای برخوردارند زیرا راهی برای اعتبار باورهای دینی بهعنوان اصولی متقن و بدون نیاز به شواهد استنباطی یا تجربی، ارائه میدهند. علاوه بر این، این کتاب به استدلالهای منتقدانهی مختلفی از معرفتشناسی دینی میپردازد. این استدلالها اغلب نشان میدهند که باورهای دینی نتیجهی فرآیندهای روانشناختی تکاملی هستند و به این ترتیب، حقیقت را دنبال نمیکنند و منجر به معرفت نمیشوند. متن مکناب به این ادعاها پاسخ میدهد و از عقلانیت و اعتبار معرفتی اعتقادات دینی در برابر چنین نقدهایی دفاع میکند.
این کتاب همچنین به عنوان پلی بین معرفتشناسی دینی و الهیات طبیعی عمل میکند. الهیات طبیعی شاخهای از الهیات است که به دنبال درک امر الهی از طریق عقل و تجربه در جهان طبیعی است. مکناب این گونه پایهای فلسفی برای گفتگو بین ایمان و عقل فراهم میکند. این کتاب منبعی ارزشمند برای هر کسی است که علاقهمند به تحقیق در زیربنای فلسفی باورهای دینی است، خواه دانشجو، دانشپژوه، یا حتی فرد غیرمتخصصی باشد که به دنبال درک عمیقتر از تقاطع معرفت و دین است.
کتاب معرفت شناسی دینی