1. خانه
  2. /
  3. کتاب محاکمه

کتاب محاکمه

4.5 از 1 رأی

کتاب محاکمه

Mohakeme
انتشارات: نشر نی
٪15
180000
153000
معرفی کتاب محاکمه
«محاکمه» این رمان که عنوان آن یادآور کتابی از کافکاست، نوشته‌ی محمدآصف سلطان‌زاده نویسنده افغانستانی است. موضوع داستان نیز به اتفاقات کشور افغانستان مربوط است و شخصیت اصلی آن عیسی‌خان نیز مردی افغان است.
عیسی‌خان در اردوگاه شیلزمارک در دانمارک است. او بعد از خروج نیروهای آمریکا و ناتو از افغانستان و روی کارآمدن دوباره‌ی طالبان کشورش را ترک کرده است. او خانواده‌اش را نیز بر اثر بمباران هوایی از دست داده. عیسی‌خان اکنون در دانمارک اردوگاه پناهندگان است. او با مرور گذشته، زندگی خودش را در پیوند با تاریخ افغانستان می‌بیند؛ تاریخی خشونت‌بار که در آن جنگ از پی جنگ می‌آید و انگار مدام زمان به عقب بازمی‌گردد. عیسی‌خان به دنبال خونخواهی و مجازات قاتلان خانواده‌اش است. عیسی‌خان در این مسیر همچون قهرمان رمان کافکا دائم با در بسته مواجه می‌شود، از‌این‌رو، به نظر می‌رسد که نویسنده با توجه به همین نکته عنوان رمانش را انتخاب کرده است. نه طالبان، نه ناتو و نه دیگر نیروهای داخلی افغانستان برای کمک به عیسی‌خان کاری از پیش نمی‌برند.
محمد‌آصف سلطان‌زاده در این رمانش به جریان‌های سیاسی حاکم بر اروپا و سیاست‌های ضد‌پناهندگی آن‌ها می‌پردازد. قهرمان او که به اروپا پناهنده شده، به آرامش و آسایش نمی‌رسد و احساس می‌کند هویتش از دست رفته است. صدای او به جایی نمی‌رسد و هنوز اردوگاه‌هایی در غرب وجود دارد که انگار ادامه‌ی آشویتس هستند. عیسی‌خان همانند میلیون‌ها نفر دیگر در جهان، هویتش را در معرض خطر می‌بیند و فریادش به جایی نمی‌رسد. نه در کشورش صدایش شنیده می‌شود و نه در جهان غرب و اساسا زندگی و مرگ او برای صاحبان قدرت اهمیتی ندارد. عدالتی وجود ندارد، مراکز حقوقی و قضایی که در ظاهر به دنبال عدالت هستند در اصل آلت‌ دست دولت‌ها و قدرت‌ها هستند. عیسی‌خان در دانمارک تنها و درمانده در اردوگاه، ناامید از اجرای عدالت، روزگار می‌گذراند و هیچ روزنه‌ی امیدی برای بهبود اوضاع و احوال جهان نمی‌بیند.
محمدآصف سلطان‌زاده نویسنده‌ای باتجربه است که در دهه‌ی هفتاد هوشنگ گلشیری او را به ادبیات فارسی معرفی کرد. در آثار او همواره دغدغه‌های انسانی نمود داشته است. او در رمان «محاکمه» به یکی از دغدغه‌هایی پرداخته است که مسئله جهان معاصر و امروز است و علاقمندان به رمان‌های جدی از خواندن آن لذت می‌برند.
درباره محمدآصف سلطان زاده
درباره محمدآصف سلطان زاده

محمدآصف سلطان‌زاده (زاده سال ۱۳۴۳، کابل) نویسنده معاصر اهل افغانستان است.

مجموعه داستان در گریز گم می‌شویم برنده جایزه هوشنگ گلشیری دوره اول ۱۳۷۹
تک داستان برگزیده نوروز فقط در کابل باصفاست (از مجموعه نوروز فقط در کابل باصفاست) برنده جایزه هوشنگ گلشیری دوره چهارم ۱۳۸۳
مجموعه داستان عسگر گریز برنده جایزه هوشنگ گلشیری دوره هفتم ۱۳۸۶
قسمت هایی از کتاب محاکمه

اردوگاه شیلزمارک برای مهاجران ساکن دانمارک پایان دنیا بود، همان‌جایی که زمین انتها می‌یافت و از آن پس سراشیبی بود و سقوط اقیانوس‌ها. تنها بخت‌برگشته‌ها به آن بئس‌المصیر می‌رسیدند. نجاتی در کار نبود جز همان خویش را سپردن به سقوط، همان تسلیم شدن به مرگ محتوم. امروز همین که عیساخان به آن اردوگاه پا گذاشت، خبردار شد که کسی خویش را به مرگی خودخواسته پناهندنه ساخت تا از مرگ محتوم برهد. چندوچون ماجرای او را از زبان اردوگاهیان شنید، که نه سال در انتظار جواب تقاضای پناهندگی‌اش مانده بوده و معترض بوده که اگر به من جواب منفی و اجبار به ردّمرز شدن می‌دادید، چرا مرا نه سال معطل نگه داشتید. عیساخان نپرسیده می‌دانست که آن پناهنده شبیه به تمام این پناهندگان در انتظار ردّمرز شدن اهل سرزمینی بود که زندگی در آن بی‌ارزش بود و شغل گورکنان بیشتر از هر شغل دیگری رونق داشت.

نظر کاربران در مورد "کتاب محاکمه"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

قلم محمدآصف سلطان زاده همیشه عالی است. این کتاب فوق العاده است.

1403/05/27 | توسطاحسان
0
|