1. خانه
  2. /
  3. کتاب رسانه شناسی

کتاب رسانه شناسی

3.9 از 1 رأی

کتاب رسانه شناسی

medialogy
انتشارات: سمت
ناموجود
210000
معرفی کتاب رسانه شناسی
نخستین کتابی که اصطلاح «رسانه‌شناسی» یا «مدیالوژی» در روی جلد آن آمد اثری بود که در سال 2016 در 230 صفحه در نیویورک منتشر شد. اکنون اثر حاضر جامع‌ترین کتابی است که از سوی یک دانشمند ایرانی به زبان فارسی درباره رسانه‌ها تدوین شده است. کتاب حاضر، دانش «رسانه‌شناسی» را شاخه‌ای از ارتباط‌شناسی و موظف به مطالعه ماهیت، جریان و فراگرد نظام‌های معنایی مستقر در نئوکورتکس مغز انسان در حوزه ارتباطات رسانه‌ای و متمرکز بر کارکردها و کاربردهای آن در کلیتی متشکل از پیشینه، فنون و فناوری‌های تولید محتوا و جابه‌جایی متن، در زمینه روابط متقابل منابع قدرت و مخاطبان و فرایند صید مفهوم ارتباط‌گیران از محتوا تا تأثیر می‌داند. همین تعریف، مبنای21 فصل کتاب شده است. کتاب ابتدا به توضیح مفاهیم پایه و پس از آن در قالب اصطلاحی جدید، به مروری برکارکرد و کاربرد رسانه‌های پیش از قدیم در ایران می‌پردازد. سپس امکان شناخت عمیق و همه‌جانبه چاپ، کتاب، مطبوعات، سینما، رادیو، تلویزیون، شبکه‌های اجتماعی و بازی‌های رایانه‌ای را فراهم می‌کند. این اثر فرصتی است برای تفکر درباره موضوعاتی همچون محتوای رسانه‌ها، مخاطبان، کارکردها و کاربردهای رسانه‌ها، مالکیت و تجارت رسانه‌ها، نظارت و کنترل رسانه‌ها، هنجارهای حاکم بر رسانه‌ها و مطالعات رسانه‌ها (نظریه‌ها). تفکربرانگیزترین مبحث کتاب را می‌توان در فصل هجدهم با عنوان «تأثیر رسانه‌ها بر رفتار مخاطبان» یافت. فصول 19 تا 21 به سواد رسانه‌ای، وضع جهان رسانه‌ها و آینده رسانه‌ها اختصاص دارد. نه تنها سیاستگذاران، پژوهشگران و دانشجویان حوزه رسانه‌ها، بلکه محققان دیگر رشته‌های علوم انسانی و اجتماعی می‌توانند با مطالعه این کتاب به منبعی غنی از دانش دست یابند و از آن بهره بسیار ببرند.
درباره مهدی محسنیان راد
درباره مهدی محسنیان راد
مهدی محسنیان راد (متولد ۱۳۲۴) جامعه‌شناس و استاد دانشگاه ایرانی است. وی از نخستین گروه دانشجویان علوم ارتباطات در ایران و از شاگردان کاظم معتمدنژاد است. آثار او عمدتاً در حوزه ارتباطات است. محسنیان‌راد در سال ۱۳۵۰ لیسانس مطبوعات (روزنامه - رادیو و تلویزیون) خود را از دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی اخذ کرد. سال ۱۳۵۳ اولین کتاب او با عنوان تحلیل محتوای رادیو ایران با همکاری کاظم معتمدنژاد و صدرالدین الهی منتشر شد. در سال ۱۳۵۶ مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته تحقیق در ارتباط جمعی از مدرسه عالی تلویزیون و سینما دریافت کرد و در همان سال عضو هیئت علمی دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی شد. با وقوع انقلاب اسلامی و انحلال دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی، هم‌زمان با تدریس در دانشگاه علامه طباطبایی، با سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران همکاری داشت و در آن مقطع سه دوره داوری جشنواره خوارزمی را بر عهده داشت. محسنیان راد در سال ۱۳۶۹ از رساله دکترای جامعه‌شناسی خود با عنوان «انقلاب، مطبوعات و ارزش‌ها: مقایسه ارزش‌های تبلیغ شده در مطبوعات انقلاب مشروطیت با انقلاب اسلامی» با راهنمایی کاظم معتمد نژاد و مشاوره غلامعباس توسلی و حمید مولانا در دانشگاه آزاد دفاع کرد. در همان سال کتاب ارتباط‌شناسی او منتشر و سبب شد تا او را به عنوان مبدع مدل ارتباطی منبع معنی بشناسند. مهدی محسنیان راد در دو نوبت در سال‌های ۱۳۷۵ و ۱۳۷۷ به عنوان پژوهشگر نمونه سال کشور از رؤسای جمهور وقت اکبر هاشمی رفسنجانی و سید محمد خاتمی، جایزه و لوح تقدیر دریافت کرد.
مهدی محسنیان راد در سال ۱۳۷۴ به عضویت هیئت علمی دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق درآمد و در سال ۱۳۹۱ درجه استادی را دریافت کرد. در سال ۱۳۸۸ از کتاب سه جلدی ایران در چهار کهکشان ارتباطی او یک مجموعه ۱۳ قسمتی تلویزیونی با عنوان ارتباط ایرانی با اجرای اسماعیل میرفخرایی تهیه و از کانال ۴ تلویزیون ایران پخش شد.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب رسانه شناسی" ثبت می‌کند