"ارزیابی تاثیرات اجتماعی" اثری است به قلم "محمد فاضلی" که در آن به تبیین "سیاست ها، برنامه ها و طرح ها" میپردازد. توسعه، شکلگیری جهانی چند بعدی است که به طور غیرقابل انکاری توسط دایرهای از ارزشها احاطه شده است. عوامل آن مردم هستند و میزان نیازهای اصیل این افراد، تعیین کننده جهت و جوهر رشد است. این یک مقوله کیفی است و میل به افزودن نشانگرهای کمی، گاهی تنها یک حیله است. سعادت هدف پیشرفت است و شادمانی، اصلی است که از لذت مادی تا کمال معنوی و عرفان و لذت تعهد به ارزشهای انسانی و تاریخی و فرهنگی را در بر میگیرد. از طرفی سنت اساس توسعه است و این شناخت آگاهانه از جنبههای اصیل تاریخ، دانش، فرهنگ، محیطزیست و احساس یک ملت نشات میگیرد. با این تعاریف توسعه در اختیار ماست، نه اینکه ما را قربانی بدلهای دروغین خود کند.
"محمد فاضلی" اظهار میدارد که توسعه تا وقتی که با هدفهای کمی و دستیابی به مراتب بالاتر رشد اقتصادی تعریف میشد و تنها شاخصهای ارزیابی آن، عدد و رقمهای نرخ رشد درآمد سرانه، تولید ناخالص ملی و سرمایهگذاری بودند، باید از ابزارهای علوم اقتصادی برای برآورد آن استفاده میشود. اما هم اکنون برای بیش از سه دهه، ایدههای متعددی از توسعه به ما ارائه میشود که معانی جدیدی پیدا کردهاند، علیرغم این واقعیت که حوزه مفاهیم صرفا اقتصادی از پیشرفت همچنان گسترده است.
"ارزیابی تاثیرات اجتماعی" نشان میدهد که اگر مفهوم انسانی-اجتماعیتری از توسعه، طی چهل سال گذشته پدیدار شده است و پیامدهای این مفهوم جدید مسائل دیگری را برای تحلیل توسعه به وجود آورده است، چطور میتوان از آن برای پیشبرد به سوی تحقق مفاهیم استفاده کرد و فاصله بین وضعیت موجود و سناریوی مورد نظر را محاسبه کرد.
کتاب ارزیابی تاثیرات اجتماعی