1. خانه
  2. /
  3. کتاب نشانه های روشنفکران

کتاب نقش روشنفکر

نویسنده: ادوارد سعید
3 ناشر این کتاب را منتشر کرده‌اند
پیشنهاد ویژه
3.1 از 1 رأی

کتاب نقش روشنفکر

Representations of the Intellectual
انتشارات: نشر نی
٪20
190000
152000
3.4 از 1 رأی

کتاب نشانه های روشنفکران

Representations of the Intellectual
انتشارات: آگاه
ناموجود
47000
3.3 از 1 رأی

کتاب روشنفکران

Representations of the intellectual
ناموجود
22000
معرفی کتاب نشانه های روشنفکران
«روشنفکر مانند انسان کشتی شکسته‌ای است که یاد می‌گیرد چگونه «با» خشکی زندگی کند و نه «در» خشکی». شاید بتوان یکی از مهم‌ترین عقاید ادوارد سعید درباره‌ی روشنفکران و زیست آن‌ها را در این جمله خلاصه کرد. وی در این اثر مهم خود، یک‌بار برای همیشه وضعیتی که روشنفکر دربرابر جامعه و جامعه در مقابل او دارد را روشن می‌سازد.
این کتاب شامل گفتارهای ادوارد سعید در مجموعه سخنرانی‌های ریت (۱۹۹۳) است. ریت به مجموعه برنامه‌هایی گفته می‌شود که بی‌بی‌سی به احترام جان ریت (۱۹۷۱-۱۸۸۹)، سیاستمدار، بیانگذار خدمات عمومی خبررسانی در انگلستان و نخستین مدیر بی‌بی‌سی تهیه و پخش کرد. کتاب حاضر ۶ مقاله را دربر می‌گیرد که سعید در آن‌ها چهره‌ی مستقل و سازش‌ناپذیر روشنفکران در برابر سیاست‌مداران و وسوسه‌های آن‌ها را روشن کرده است. او در مقدمه‌ می‌نویسد: «من در سخنرانی‌هایم نظریاتی پیرامون نقش علنی روشنفکر به‌عنوان وصله ناجور، آماتور و مخل وضع موجود بیان کرده‌ام... آنچه کوشیدم بیان کنم این بود که معیارهای حقیقت درباره‌ی سیه‌روزی و ستمدیدگی انسان، به‌رغم وابستگی حزبی روشنفکر خاص، پیشینه‌ی ملی و علایق ذاتی، همچنان پابرجا مانده‌اند. هیچ‌چیز بیش از پیرایه‌های روشنفکرانه، سکوت محتاطانه، رجزخوانی میهن‌پرستانه و روی گرداندن مبالغه‌آمیز از عقاید بر عملکرد اجتماعی روشنفکر اثر نامطلوب نمی‌گذارد. از نظر او، روشنفکر نباید مزد‌بگیر قدرت باشد و در‌نتیجه، سرسپردگی به هیچ دولتی ندارد. روشنفکران باید افرادی باشند که ناسیونالیسم میهن‌پرستانه، حس برتری طبقاتی، نژادی یا جنسی را مورد تردید قرار دهند. ادوارد سعید به چیزی تحت عنوان «تکلیف و وظیفه‌ی روشنفکر» معتقد نیست، بلکه می‌خواهد به این پرسش اساسی پاسخ دهد که روشنفکر کیست.
نویسنده در فصل اول این اثر به‌دنبال پاسخ این سوال است که آیا روشنفکران گروه بسیاری از مردم‌اند یا گروهی کوچک و برگزیده؟ محورهای عمده‌ی دیگری که در ادامه‌ی کتاب به کمک آن‌ها مسئله‌ی خود را توضیح می‌دهد، عبارتند از: فراتر رفتن از ناسیونالیسم، موقعیت تبعیدی روشنفکر، تمایز میان روشنفکر حرفه‌ای و آماتور و گفتن حقیقت در‌برابر قدرت. سعید در همان حال که به مسائل عینی اجتماعی می‌پردازد، ما را درگیر مسائل پیچیده‌ی فلسفی، به‌خصوص فلسفه اخلاق می‌کند. در جهان آشفته‌ی امروز که گاه از روشنفکران انتظار منجی‌گری می‌رود و گاه نوک پیکان خرابی‌ها و آشوب‌ها متوجه آن‌هاست، رجوع به این اثر مهم از ادوارد سعید ضروری به‌نظر می‌رسد.
درباره ادوارد سعید
درباره ادوارد سعید
ادوارد ودیع سعید (۱ نوامبر ۱۹۳۵ در اورشلیم، فلسطین تحت سرپرستی بریتانیا – ۲۵ سپتامبر ۲۰۰۳ در نیویورک) نظریه‌پرداز ادبی، منتقد فرهنگی و فعال سیاسی فلسطینی - آمریکایی است. وی در دانشگاه‌های هاروارد و پرینستون درس خوانده بود و استاد زبان انگلیسی و ادبیات تطبیقی در دانشگاه کلمبیا بود.
سعید به عنوان یکی از بنیان‌گذاران نظریه پسااستعماری (Postcolonial theory) شناخته می‌شود. نظریهٔ شرق‌شناسی (=اورینتالیسم) از ابتکارات فکری اوست. در ۱ نوامبر ۱۹۳۵ در اورشلیم (که در آن زمان تحت قیمومیت انگلیس بود) متولد شد. پدرش یک بازرگان آمریکایی فلسطینی‌الاصل بود به نام سید محسن سعید که پیش از تولد سعید به قاهره مهاجرت کرده بود. مادرش فلسطینی بود و هر دو از مسیحیان پروتستان بودند. خواهرش رزماری سعید زهلان نیز تاریخ‌دان و نویسنده‌است.
او تا ۱۲ سالگی به طور متناوب در اورشلیم و قاهره به سر می‌برد. سعید خود را «یک مسیحی احاطه شده توسط فرهنگ اسلامی» می‌خواند. نام کوچک او را مادرش به دلیل علاقه به پرنس ادوارد (شاهزاده ولز در سال تولد او) انتخاب کرده بود. او از بحران هویتی خود این‌چنین یاد می‌کند:
در تمام سال‌های آغازین عمرم یک دانش‌آموز غیرعادی ناجور بودم: یک فلسطینی که در مصر درس می‌خواند، با یک نام کوچک انگلیسی، یک گذرنامه آمریکایی و بی هیچ هویت مشخصی... پس از سال ۱۹۴۸ وقتی خانواده‌ام به مصر آواره شدند، تمام دوران تحصیل خود را در مدارس خصوصی درجه اول بریتانیایی گذراندم که برای پرورش نسل نوینی از اعراب با پیوندهایی عمیق با بریتانیا تأسیس شده بودند. آخرین‌شان کالج ویکتوریا در اسکندریه بود. ملک حسین اردن، و تعدادی از وزرا و نخست‌وزیران و بازرگانان نامی آینده اردنی، مصری، سوری و سعودی هم‌کلاسی و هم‌دوره‌ای من بودند. البته چهره نامداری چون میشل شلهوب شکنجه‌گر اصلی آن‌جا بود که او را در دنیای سینما با نام عمر شریف می‌شناسند.
سعید برای ادامه تحصیل به مدرسه مونت‌هارمون آمریکا رفت و مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه پرینستون دریافت کرد. در همین سال برای ادامه تحصیل وارد دانشگاه هاروارد شد و در سال ۱۹۶۰ کارشناسی‌ارشد و ۱۹۶۴ دکترای خود را در ادبیات انگلیسی دریافت کرد.
مقالات مرتبط با کتاب نشانه های روشنفکران
آشنایی با انواع سبک های نگارش و شیوه استفاده از آن ها
آشنایی با انواع سبک های نگارش و شیوه استفاده از آن ها
ادامه مقاله
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم

مطالعه ی فلسفه به منظور درک چگونگی تکامل ذهن و اندیشه ی بشر در طول زمان، اهمیت بسیاری دارد

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب نشانه های روشنفکران" ثبت می‌کند