1. خانه
  2. /
  3. کتاب سیری در اندیشه سیاسی عرب

کتاب سیری در اندیشه سیاسی عرب

نویسنده: حمید عنایت
4 از 1 رأی

کتاب سیری در اندیشه سیاسی عرب

A Survey of Arab Political Thought
انتشارات: امیرکبیر
ناموجود
90000
معرفی کتاب سیری در اندیشه سیاسی عرب
"سیری در اندیشه سیاسی عرب" اثری است از "حمید عنایت" که در آن به بررسی و ارزیابی اندیشه هایی که زمینه را برای جنبش های سیاسی ملت عرب در عصر حاضر فراهم نمودند، می پردازد. بازه زمانی که در آن "حمید عنایت" به تجزیه و تحلیل "سیری در اندیشه سیاسی عرب" پرداخته از زمان حمله ی "ناپلئون بناپارت" به مصر تا نزدیک به جنگ جهانی دوم را در بر می گیرد که چیزی حدود یک و نیم قرن می باشد. "حمید عنایت" در "سیری در اندیشه سیاسی عرب" بیش از اینکه به نقد عقاید بپردازد، آن ها را از نظرگاه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مورد بررسی قرار داده و هرگاه که موضوع بحث با تاریخ تفکرات سیاسی و اجتماعی ایران مرتبط بوده، به اجمال اشاره ای به آن ها نیز شده است.
"سیری در اندیشه سیاسی عرب" از پنج بخش و سه پیوست تشکیل شده که بخش نخست آن با عنوان "پیش درآمد روزگار نو"، به زمینه های فکری و اجتماعی و همچنین پیشگامی مصر و وضعیت شام پرداخته است. بخش دوم "پیروی از تمدن غرب" نام دارد و علاوه بر پرداختن به روشنفکران این زمان، کوشش فکری آنان را نیز تحت بررسی قرار می دهد. بخش سوم با عنوان "تجدد فکر دینی"، عملکرد افرادی همچون "سید جمال الدین اسد آبادی"، "شیخ محمد عبده"، "محمدرشید رضا"، "عبدالرحمن کواکبی" و "علی عبدالرزاق" را زیر ذره بین می برد. بخش چهارم به "وطن پرستی مصری" اختصاص یافته و بخش پنجم کتاب "سیری در اندیشه سیاسی عرب" به قلم "حمید عنایت"، "فرجام راه، آیین یگانگی" نام گرفته است. پیوست اول این اثر، شعر ونقل قولی از "شبلی شمیل" در ستایش پیامبر اسلام و حضرت علی (ع) می باشد و پیوست دوم و سوم آن به ترتیب به مذهب "سید جمال الدین اسد آبادی" و آرای "علی عبدالرزاق" اختصاص دارند.
درباره حمید عنایت
درباره حمید عنایت
حمید عنایت (زادهٔ هشتم شهریور ۱۳۱۱ در تهران – درگذشتهٔ سوم مرداد ۱۳۶۱ خورشیدی)، پژوهشگر و مترجم حوزه علوم سیاسی و فلسفه سیاسی بود. مادر حمید عنایت، منتسب به خاندان قاجار پدرش، سید علی عنایت، مردی وطن‌دوست و فرزند یکی از روحانیون دوران مشروطه بود. خانواده او، مذهبی و از طبقه متوسط رو به بالا بودند. پدرش همراه عموها که در پی آغاز برنامه یکسان‌سازی فرهنگی حکومت رضاخان، لباس روحانیت را کنار گذاشته بودند، با گرفتن پروانه دفتر اسناد رسمی، محضرداری می‌کرد بنابراین او در خانواده‌ای که با فرهنگ بیگانه نبود، در مسیر علم آموزی قرار گرفت. وی مدرک کارشناسی را از دانشکدهٔ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران دریافت و برای ادامهٔ تحصیل به دلیل کسب رتبهٔ اول، بورسیهٔ دولتی می‌گیرد. وی مدرک کارشناسی ارشد خود را در زمینهٔ علوم سیاسی از مدرسهٔ اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه لندن و مدرک دکترای تخصصی را در از مدرسهٔ مطالعات شرق و آفریقای دانشگاه لندن دریافت می‌دارد.
عنایت در سال ۱۳۴۵ به ایران بازگشت و به واسطه سابقه تدریس پاره وقت در کالج‌های لندن و طی یک دوره یک ساله استادی در دانشگاه خارطوم، توانست به عنوان دانشیار در دانشکده حقوق دانشگاه تهران استخدام شود.
دکتر عنایت در ۱۳۵۱ ش. / ۱۹۷۲ م. جایزه تحقیقاتی دانشگاه تهران را از آن خود کرد و در سال بعد ۱۳۵۲ش. / ۱۹۷۳ م. بورس کالج سنت آنتونی دانشگاه آکسفورد را گرفت و در همان سال در دانشگاه تهران به سمت دانشیاری ارتقا یافت و ضمن تدریس در دانشگاه به تحقیق و تتبع ادامه داد. در اواسط دهه ۵۰، همزمان با تدریس و ترجمه کتاب‌های فلسفی، با نگارش مقالاتی در مجلات نگین، کتاب امروز، فرهنگ و زندگی، خرد و کوشش و نشریه دانشکده حقوق دانشگاه تهران، فعالیتش را در حوزه نشر نیز گسترش داد.
او در دانشگاه تهران از چهره‌های «ضد دستگاه» شناخته می‌شد و با حفظ موقعیت دانشگاهی و علمی اش از مبارزات سیاسی غافل نبود. پس از انقلاب، وی با «جبهه دموکراتیک ملی ایران» که در ۱۴ اسفند ۱۳۵۷ بر سر مزار دکتر مصدق در احمدآباد اعلام موجودیت کرد، همکاری داشت. پس از تعطیل شدن دانشگاه‌ها در ایران، دکتر عنایت به همراه همسر و دو فرزندش (هادی و آمنه عنایت) به انگلستان رفت و در سال ۱۳۵۹ به سمت استادیار (Lecturer) در کالج سنت آنتونی دانشگاه آکسفورد استخدام شد، اما دو سال بعد، در سوم مرداد ۱۳۶۱، در جریان پروازی از فرانسه به انگلستان، در اثر سکته قلبی درگذشت.
دسته بندی های کتاب سیری در اندیشه سیاسی عرب
قسمت هایی از کتاب سیری در اندیشه سیاسی عرب

موضوع این کتاب بررسی و سنجش اندیشه هایی است که زمینه جنبش سیاسی ملت های عرب را در زمان ما فراهم کرده است. پیدایی و باروری این اندیشه ها نزدیک به یک قرن و نیم - از حمله ناپلئون به مصر تا حدود جنگ جهانی دوم- زمان گرفت و چارچوب زمانی پژوهش ما نیز همین دوره است. نام عرب ملت های بسیاری را دربر می گیرد ولی در این کتاب، ما بیشتر به مصر و آن بخش از شام (یا به اصطلاح نویسندگان اروپایی «سوریه جغرافیایی») که امروزه به نام سوریه و لبنان شناخته شده است نظر داشته ایم. در این باره که چرا مصر و شام پیشگام جنبش عرب بوده اند در بخش نخست کتاب سخن خواهیم گفت، ولی بررسی این جنبش را از آن رو با حمله ناپلئون به مصر آغاز کرده ایم که این کشور پیش از سرزمین های دیگر عرب با غرب پیوستگی یافت و به خود آمد. روش اساسی کار ما در این کتاب، ضمن اشاره هایی به زمینه اجتماعی و اقتصادی مسائل، بررسی اندیشه هاست نه نقد آنها، و این روش از آن رو ضرورت داشته است که بسیاری از اندیشه های گرانی که از آنها سخن خواهیم گفت در ایران ناشناخته یا کم شناخته بوده اند. با این حال، هر گاه عقایدی که موضوع بحث بوده و با تاریخ اندیشه اجتماعی و سیاسی ایران مناسبتی داشته است، به اجمال به نقد آنها پرداخته ایم.

نظر کاربران در مورد "کتاب سیری در اندیشه سیاسی عرب"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

نسخه الکترونیکی کتب رو که غیرقانونی کردید. یه دانشجوی بیچاره اگر بخواد با این قیمتای نجومی نسخه فیزیکی رو هم بخره که موجود نیست پس چه خاکی بسر بریزه؟ قطعا این روند پایدار نخواهد ماند...یا حق

1402/10/08 | توسطحقگو - کاربر سایت
3
|