"مبانی نظریه ی ادبی" به قلم "هانس برتنس" یکی از پرفروش ترین کتاب های منتشر شده در این زمینه بوده و یک راهنمای ضروری برای توضیح پیچیدگی ها و موارد سردرگم کننده ی دنیای "مبانی نظریه ی ادبی" به حساب می آید. این اثر نخستین گام های اساسی برای درک نظریات ادبی را فراهم ساخته و با متنی که درک آن برای دانشجویان ادبیات و خوانندگان دانشگاهی آسان و قابل درک است، معرفی شگفت انگیزی از مطالب مربوط به این حوزه را انجام می دهد. "هانس برتنس" در "مبانی نظریه ی ادبی"، گستره ی وسیعی از موضوعات را از مارکسیسم و فمنیسم گرفته تا پست مدرنیسم و تاریخ گرایی نوین تحت بررسی قرار می دهد. زبان کتاب، ساده و سهل الوصول بوده و توضیحات آن واضح و شفاف است. مثال ها با موضوعاتی که تشریح شده مرتبط هستند و "هانس برتنس" جایی برای ابهام باقی نگذاشته است.
"هانس برتنس" در کتاب "مبانی نظریه ی ادبی" مسائلی در باب نقد علمی و نقد نو، ساختارگرایی و فرمالیسم ابتدایی، ساختارگرایی در فرانسه، پسامدرنیسم و عملکرد دریدا، فوکو، لاکان و فمینسم فرانسوی، ، نقد و نظریه ی پسااستعماری، ماتریالیسم فرهنگی، تاریخ گرایی نو و سکسوالیته ارائه می کند. این اثر مقدمه و معارفه ای هم بر نظریه ادبی و هم بر تاریخ آن محسوب می شود.
"مبانی نظریه ی ادبی" این امکان را برای خوانندگان فراهم می کند تا نظریات و مباحثه های موجود در این زمینه را با اطمینان به اصالت مطالب مورد مطالعه قرار دهند و موارد خواندنی بیشتری که در مطالعات جدید نیز به آن ها اضافه شده، در کنار مطالب پیشین دریافت کنند.
کتاب مبانی نظریه ی ادبی