1. خانه
  2. /
  3. کتاب ذهن روسی در نظام شوروی

کتاب ذهن روسی در نظام شوروی

5 از 1 رأی

کتاب ذهن روسی در نظام شوروی

The Soviet Mind
انتشارات: ماهی
٪15
390000
331500
معرفی کتاب ذهن روسی در نظام شوروی

پاسخ ایزایا برلین به اتحاد جماهیر شوروی هم از نظر شخصیتی و هم فکری برای هویت وی مهم بود. او در سال 1909 در ریگا به عنوان یک فرد روسی متولد شد ، وی از کودکی به زبان روسی صحبت می کرد و شاهد هر دو انقلاب در سن پترزبورگ در سال 1917 بود ، و در سال 1921 به غرب مهاجرت کرد. این برخوردهای سازنده به شکل گیری کارهای بعدی وی ، به ویژه دفاع از آزادی سیاسی و مطالعاتش درباره اندیشمندان روسی قبل از شوروی کمک کرد. نوشته های برلین در مورد اتحاد جماهیر شوروی سابق هرگز جمع آوری نشده است : گزارش های وی از دیدارهای معروف وی با نویسندگان روسی اندکی پس از جنگ جهانی دوم. یادداشت مشهور سال 1945 وزارت امور خارجه درباره وضعیت هنر در دوران استالین ؛ گزارش وی از "دیالکتیک مصنوعی" دستکاری شده استالین ؛ پرتره های اوسیپ ماندلیشتام و بوریس پاسترناک، بررسی او از فرهنگ روسیه شوروی که پس از بازدید در سال 1956 نوشته شده است و ...
این مجموعه شامل مقاله هایی است که قبلا هرگز منتشر نشده اند و همچنین شامل آثاری است که به دلیل اینکه برای محافظت از بستگان ساکن روسیه اش با نام مستعار منتشر شده اند ، چندان شناخته شده نیستند. مطالب این کتاب در سمیناری در آکسفورد در سال 2003 ، تحت نظارت موسسه بروکینگز برگزار شد. هنری هاردی ، سردبیر برلین ، مقالات را برای انتشار جمعی آماده کرده بود و در اینجا تاریخچه آنها را بازگو می کند. در پیشگفتار خود ، استروب تالبوت ، متخصص اتحاد جماهیر شوروی ، مقالات را با سایر کارهای برلین مرتبط می کند. ذهن روسی در نظام شوروی جایگاه شایسته خود را در میان آثار برلین به پیدا خواهد کرد و برای سیاستگذاران ، دانشجویان و علاقه مندان به سیاست روسیه ، گذشته ، حال و آینده بسیار ارزشمند خواهد بود.
درباره آیزایا برلین
درباره آیزایا برلین
آیزایا برلین (۶ ژوئن ۱۹۰۹ – ۵ نوامبر ۱۹۹۷) فیلسوف سیاسی، اندیشه‌نگار و نظریه‌پرداز سیاسی و استاد دانشگاه و جستارنویسی بریتانیایی بود. آوازه‌اش در بیشتر عمر مرهون دفاع از لیبرالیسم، گفتگوهای مهم و درخشان، حمله به تحجر، تعصب و تندروی سیاسی و نوشته‌های قابل فهم در زمینهٔ تاریخ اندیشه‌هاست. وی در خانواده‌ای متمول و یهودی در ریگا پایتخت لتونی، (در آن زمان لتونی جزء روسیه بود) به‌دنیا آمد. پدرش مندل برلین، تاجر ثروت‌مند چوب بود. خانوادهٔ برلین در ۱۹۱۵ به شهر آندره‌اپل در روسیه و در ۱۹۱۷ به پتروگراد (لنینگراد بعدی و سن‌پترزبورگ کنونی) نقل مکان کردند و در جریان هر دو انقلاب روسیه در ۱۹۱۷ در آن‌جا حضور داشتند. با وجود آزارهای بلشویک‌ها، در ۱۹۲۰ اجازه یافتند به ریگا برگردند. وی در سال ۱۹۲۱ به همراه خانواده‌اش به انگلستان مهاجرت کرد و در حومهٔ لندن مستقر شدند. او به دبیرستان سنت پل و سپس به کالج کورپوس‌کریستی در دانشگاه آکسفورد رفت و در آن‌جا تاریخ و زبان‌های باستانی و سیاست و فلسفه و اقتصاد خواند. در ۱۹۳۲ در نیوکالج به سمت مدرس و به فاصلهٔ کوتاهی به عضویت هیئت علمی کالج اُل‌سولز در آکسفورد منصوب شد که در محیط دانشگاهی بریتانیا افتخاری استثنایی بود. در جنگ جهانی دوم او مسئولیت‌هایی در سفارت بریتانیا در واشینگتن و نیویورک به عهده داشت و سپس سفری به اتحاد جماهیر شوروی کرد و در آن‌جا با شماری از روشنفکران روسی که از تصفیه‌ها جان سالم به در برده بودند، به خصوص دو شاعر یعنی آنا آخماتوا و بوریس پاسترناک آشنا شد. این آشنایی‌ها باعث شد مخالفت او با کمونیسم محکم‌تر و سرسختانه شود. پس از جنگ به آکسفورد برگشت. گرچه تا اوایل ۱۹۵۰ به تدریس و نگارش در فلسفه پرداخت اما توجهش به تاریخ سیر اندیشه‌ها به ویژه تاریخ روشنفکری روسیه، تاریخ نظریه‌های مارکسیستی و سوسیالیستی و نهضت روشنگری جلب شده بود.
آیزایا برلین با این‌که مانند اکثر فیلسوفان سیاسی قرن بیستم مهاجر بود، اما در مقایسه با افرادی چون هانا آرنت، هربرت مارکوزه، فریدریش فون هایک و کارل پوپر، در سنین پایین‌تری (چهار سالگی) به کشوری که وطن بعدی‌اش شد، وارد شد. با این‌که او پناهنده‌ای گریخته از بلشویسم بود و نه نازیسم، اما افراد خانوادهٔ او طی جنگ جهانی دوم در لتونی به دست نازی‌ها کشته شدند؛ بنابراین، تجربهٔ او از ضربه‌های هولناک سیاسی و نظام‌های توتالیتر، دست اول و شخصی بود که بعدها تأثیر شگرفی بر نوع تفکر و نگاه سیاسی او داشت. علت دیگر، تعلیم و تربیت بریتانیایی او بود. وی به‌جز دو سال اقامت در واشینگتن دی‌سی و چهار سال در مسکو بقیهٔ عمر خود را در آکسفورد گذراند. او سپس به استادی کرسی چیچلی در نظریات اجتماعی و سیاسی (۱۹۵۷ – ۱۹۶۷) انتخاب شد و ملکه او را به لقب سر مفتخر ساخت. در ۱۹۶۷ رئیس کالج وولفسون شد و بالاترین نشان کشوری بریتانیا نصیب او شد. او سرانجام در ۵ نوامبر ۱۹۹۷ چشم از جهان فروبست و در قطعهٔ یهودیان قبرستان والورکوت آکسفورد به خاک سپرده شد.
نکوداشت های کتاب ذهن روسی در نظام شوروی

حتی خواننده ای که علاقه ی چندانی به تاریخ روسیه ندارد نیز جذب آن خواهد شد.

Geoffrey Riklin

مثل همیشه نوشته های برلین همانقدر که جذابند آگاهی بخش نیز هستند.

Jason Ferrell

این یک منبع عالی برای علاقه مندان به تاریخ قرن 20 روسیه است

—P. E. Heineman
قسمت هایی از کتاب ذهن روسی در نظام شوروی

ربع اول قرن بیستم نوعی زمانه ی طوفان و فشار بود که در آن ادبیات روس، و بخصوص شعر (و همچنین تئاتر و باله )، عمدتأ تحت تأثیر ادبیات فرانسه، و تا حدودی هم تحت تأثیر ادبیات آلمان، به بلندترین قله ی خود پس از عصر کلاسیک پوشکین، لیرمونتوف و گوگول صعود کرد ( هرچند که امروزه مجاز نیستیم از تأثیر قابل توجه ادبیات فرانسه و آلمان حرف بزنیم ). انقلاب اکتبر تأثیر مهمی بر این روند گذاشت اما جلوی سیل خروشان را نگرفت. چشمگیر ترین ویژگی هنر و اندیشه ی روس به طور کلی شاید همان دغدغهی فراگیر و پایان ناپذیر آن در قبال مسائل اجتماعی و اخلاقی بود.

ارتدوکسی جدید در نهایت، پس از سقوط تروتسکی در سال ۱۹۲۸، تثبیت شد و به دوره ی پرباری پایان داد که در آن بهترین شاعران، رمان نویسان و درام پردازان، و حتی آهنگسازان و فیلم سازان، اصیل ترین و به یادماندنی ترین آثارشان را خلق کرده بودند. ارتدوکسی جدید پایان بخش دوره ی متلاطم اواسط و اواخر دهه ی ۱۹۲۰ بود - دوره ای که تئاتر واختانگوف چشم بینندگان غربی را خیره می کرد و گاهی حتی آنها را از کوره در می برد؛ دوره ای که آیزنشتاین (که هنوز فیلم ساز نشده بود ) تجربه های فوتوریستی تماشایی اش را روی صحنه هایی اجرا می کرد که در کاخ های متروک تاجران مسکو پیدا می شد؛

مقالات مرتبط با کتاب ذهن روسی در نظام شوروی
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب ذهن روسی در نظام شوروی"
2 نظر تا این لحظه ثبت شده است

کتاب عالی ترجمه عالی

1401/02/08 | توسطکامران سیاحی
1
|

کتابی متشکل از نوشته‌ها و مقالات خواندنی درباره کمونیست ها

1399/07/08 | توسطمحمد جواد آزادی مقدم
1
|