کتاب نه تنها یک مرور کلی از مباحث و ایده های اصلی آیزایا برلین ارائه می دهد ، بلکه به ما این امکان را می دهد تا پیشرفت و ارتباط این ایده ها را در زمینه ی شخصیت وی درک کنیم.
این مقاله های معروف از اومانیسم رادیکال به معنای واقعی کلمه اش ، که سر آیزایا را به شخصیت های قرن نوزدهم مانند هرزن و میل نزدیک کرده است ، اطلاعات در بردارد.
این کتاب که شاید مهمترین و بحث انگیز ترین آثار ایزایا برلین متفکر نامدار و استاد روسی تبار دانشگاه آکسفورد انگلستان است، چنانکه از نامش بر می آید، مجموعه چهار مقاله است که اندیشه آزادی را جهت جامع، یا وجه اشتراک آنها باید دانست. نخستین از این مقاله ها که در ۱۹۴۹ نوشته شده مفهوم آزادی فردی و تحولات آن را در خلال مبارزات ایدئولوژیک نیمه اول قرن حاضر مورد بررسی قرار می دهد. مقاله دوم تجزیه و تحلیلی است دقیق و عالمانه از مساله آزادی فردی و ارتباط آن با آنچه ضرورت یا ناگزیری تاریخ نامیده می شود که به صورت خطابه در ۱۹۵۳ در مدرسه علوم اقتصادی و سیاسی لندن ایراد شد و متعاقبا از سوی موسسه انتشارات دانشگاه آکسفورد چاپ و منتشر گردید؛ این مقاله و مقاله سوم که مشتمل بر بحثی بسیار جالب توجه در تفکیک دو مفهوم مثبت و منفی آزادی و اهمیت این تفکیک از دیدگاه تاریخ عقاید و آرام می باشد، اظهار نظرها و بگو مگوهای زیادی را از ناحیه بسیاری از متفکران معاصر به دنبال داشت. مولف، در 1969، آن سه مقاله را همراه با مقاله چهارم در باره جان استوارت میل به صورت کتابی چاپ کرد و طی رساله ای که به عنوان مقدمه بر این کتاب نوشت اعتراضها و خرده گیری هایی را که تا آن تاریخ مطرح شده بود مورد بررسی قرار داد و به پاسخ مخالفان و منتقدان خود پرداخت.
چه زمانی موجود میشود ؟
نویسنده آیزایا برلین، مترجم محمدعلی موحد. از این ترکیب بهتر هم مگر داریم. این کتاب شاهکار است و کلمه به کلمه آن نیاز به تأمل و تفکر دارد. به قول یکی از اساتید اگر همه مردم حتی فقط مقدمه استاد موحد بر این کتاب رو میخواندند و بر آن تأمل میکردند، وضع کشور بسیار متفاوت از اینی میبود که هست.