1. خانه
  2. /
  3. کتاب هارمونی موسیقی ایرانی

کتاب هارمونی موسیقی ایرانی

3.1 از 1 رأی

کتاب هارمونی موسیقی ایرانی

Iranian Music Harmony
انتشارات: معین
٪15
650000
552500
معرفی کتاب هارمونی موسیقی ایرانی
"هارمونی موسیقی ایرانی" اثری است از استاد "فرهاد فخرالدینی" که آن را در همکاری با یکی دیگر از اساتید موسیقیدان ایرانی، "علی اکبر قربانی"، به رشته‌ی تحریر درآورده است. این اثر که حدودا چهارصد و پنجاه صفحه اطلاعات پیرامون "هارمونی موسیقی ایرانی" را در بردارد، به همت انتشارات معین چاپ و منتشر شده است.
هدف استاد "فرهاد فخرالدینی" از تدوین این کتاب، ارائه‌ی اثری است که در آن هارمونی بر اساس دانش آن در سطح جهانی، به طور اختصاصی برای موسیقی ایرانی نوشته شده باشد. به عبارتی می‌توان گفت که کتاب "هارمونی موسیقی ایرانی" بر اساس علم هارمونی جهانی و با گرایش به نت‌ درجات مقام‌ها در موسیقی ایران به سوی نت‌های شاهد و تونیک به نگارش درآمده است. علاوه بر آن استاد "فرهاد فخرالدینی" به تناسب نمونه‌های ارائه شده، بحث ارکستراسیون و در برخی موارد زمینه کنترپوان را نیز مطرح ساخته است.
در "هارمونی موسیقی ایرانی" تعریف مختصری از آکوردهای سه‌صدایی صورت گرفته است؛ علاوه بر این، دیگر آکوردهای سه‌صدایی که با فواصل موسیقی ایرانی استفاده می‌شود، حالات آنها، گستره‌ی صدای انسان آکوردهای چهارصدایی و آکوردهای هفتم و نهم هم تشریح شده است. در کنار موارد ذکر شده، آکوردهایی با فواصل چهارم و پنجم که سازگاری مناسبتری با ذات موسیقی ایرانی دارند نیز تعریف شده‌اند.
در ادامه مبحث هارمونی مد یا مقام‌های موسیقی ایران نیز توسط استاد "فرهاد فخرالدینی" تشریح شده و این بحث با شرح دستگاه همایون آغاز می‌گیرد و به شور و متعلقاتش نظیر دشتی، ابوعطا، افشاری و بیات ترک می‌رسد و آن گاه به مقام ماهور می‌پردازد. کتاب همچنین مقام سه‌گاه را مورد بررسی قرار می‌دهد و پس از بسط و شرح گوشه‌های آن، دستگاه چهارگاه، نوا و راست-پنجگاه را زیر ذره‌بین می‌برد.
درباره فرهاد فخرالدینی
درباره فرهاد فخرالدینی
فرهاد فخرالدینی زنوز (زادهٔ ۲۱ اسفند ۱۳۱۶ در تبریز) موسیقی‌دان، آهنگساز و رهبر ارکستر اهل ایران است. او به مدت ۱۱ سال رهبر ارکستر ملی ایران بود و هم‌اکنون یکی از اعضای شورای عالی خانه موسیقی ایران است.
پدرش محمدعلی فخرالدینی متخلص به «محزون» (۱۳۶۵–۱۲۷۸)، از شعرای آذربایجان بود که نزد مردم آن سرزمین از احترام خاصی برخوردار بود. برادر بزرگش فخرالدین فخرالدینی، عکاس نامدار پرتره است. برادر کوچکترش فاروق فخرالدینی ضمن اشتغال به حرفه عکاسی، از ورزشکاران بنام بوده و سال‌ها سمت مربی‌گری تیم ملی والیبال ایران را به عهده داشته‌است.
دسته بندی های کتاب هارمونی موسیقی ایرانی
قسمت هایی از کتاب هارمونی موسیقی ایرانی

معمولا شدت هارمونیک های نزدیک به پایه بیشتر از هارمونیک های دورتر است . هارمونیک های نزدیک به پایه نسبت به آن ، فواصل ملایم تری دارند ولی هرچه از پایه دور می شـوند صدایشـان نسبت به پایه ناملایم تر می شـود . درجه ملایمت هارمونیک ها نسبت به پایه آکورد و نسبت به هارمونیک های مجاور رفته رفته کاهش می یابد . هارمونیک های اول تا سوم نسبت به هم فواصل هارمونیک های ملایم کامل دارند (هشتم درست ، دوازدهم و پنجم درست ) . هارمونیک های چهارم تا هفتم نسبت به هارمونیک های مجاور خود، فواصل ملایم غیرکامل و ناقص دارند و از هارمونیک هشتم به بعد هارمونیک ها مثل درجات یک گام ردیف شده و نسبت به هم فواصل ملایم و ناملایم را به وجود می آورند .

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب هارمونی موسیقی ایرانی" ثبت می‌کند