کتاب پیش رو اثری است به قلم "حمیدرضا قلیچ خانی" که در آن "فرهنگ واژگان و اصطلاحات خوشنویسی" و هنرهای وابسته را گردآوری نموده است. اولین نمودهای خوشنویسی در ایران بعد از انقلاب با استقبال مطلوبی مواجه شد و جلسات آموزشی جمعیت قابل توجهی را به خود جلب کرد. از آنجایی که خوشنویسی یک هنر کاربردی است، باید در بازار به سفارش مردم پاسخ میشد. خوشنویسی در آن دوره برجسته بود و بسیار مورد استفاده قرار گرفت اما در سالهای اخیر شرایط تغییر کرده و دیگر از خوشنویسان برای طراحی جلد کتاب، پوستر، منسوجات و سایر اقلام استفاده نمیشود. چرا که همهی این موارد با تکنولوژی به انجام میرسد. این امر منجر به ناپدید شدن خوشنویسی و خط در میان مردم شده است.
گزینش و گردآوری واژه ها و اصطلاحات، متناسب با نیاز خوشنویسان، علاقه مندان و محققین این حوزه و نیز دانشجویان هنرهای تجسمی، پایه و اساس واژه گزینی در این فرهنگ بوده است.
مطالب کتاب "فرهنگ واژگان و اصطلاحات خوشنویسی" به قلم "حمیدرضا قلیچ خانی" را می توان به چهار بخش تقسیم کرد که بخش نخست به لغات و عبارات خوشنویسی اعم از انواع خط، لوازم تحریر، اصول و مقررات عام و خاص که برخی از آنها در رسالههای قدیمی نیز به کار رفته است، اختصاص دارد. بخش دوم عبارات مهم و کلی از هنرها و صنایع مانند کاشیکاری، معرق، نقاشی و چاپ که منحصرا در خوشنویسی یافت می شود و مورد استفاده قرار میگیرد را معرفی مینماید و بخش سوم به اصطلاحات مهم و عام هنرها و صنایع خوشنویسی، مانند تذهیب، قلمزنی، قلمزنی و مرکبسازی میپردازد. در نهایت بخش چهارم از کتاب "فرهنگ واژگان و اصطلاحات خوشنویسی" نوشتهی "حمیدرضا قلیچ خانی" اصطلاحات مهم طراحی حروف که پاسخگوی برخی از مشاغل خوشنویسی باستانی که نیم قرن اخیر بخشی از هنر گرافیک بوده و ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند را معرفی میکند.
کتاب فرهنگ واژگان و اصطلاحات خوشنویسی