در تاریخ 24 دی 1372، هنگامی که فروپاشی اتحاد شوروی و بلوک شرق در آخرین هفتههای دهه 1980 به روزمرگی نزدیک میشد، ساموئل هانتینگتون، یک نظریهپرداز معروف، نظریه برخورد تمدنها را مطرح کرد. در این زمان انتظارات جهانیان بهسوی یک دنیای جدید صلحآمیز و بدون تنشها و خشونتهای نظامی برمیخاست، اما هانتینگتون بهطور تیرهنما پیشبینی کرد که آینده پر از چالشها و برخوردهای تمدنی خواهد بود.
هانتینگتون به این چالشها که عمدتا از ابرهای تیرهای در افق ظاهر میشدند، نام "برخورد تمدنها" را داد و هشدار داد که این برخوردها و جنگها ویرانی و تخریبی خشونتآمیزتر از دوران جنگ سرد خواهد داشت. او به کمک برخی رهبران لیبرال مسلک اروپا، سال 2000 را "سال گفتگوی تمدنها" نامگذاری کرد.
همچنین، در همان زمان که بحث گفتگوی تمدنها در اوج خود بود، حمله بنیادگرای مسلمان به نام اسامه بنلادن در تاریخ 11 سپتامبر 2001 با انفجارهای تاریخی نیویورک و واشنگتن، موجودیت خود را اعلام کرد.
بعد از حدود یک دهه از پیشگویی هانتینگتون، باید توجه داشت که وضعیت واقعی جهان پس از 11 سپتامبر بهطور کامل با پیشبینیهای او همخوانی نداشت. این کتاب تحقیقی در زمینه بازشناسی برخورد یا گفتگوی میان تمدنها است و با هدف آشنایی بیشتر با هانتینگتون، موافقان و مخالفانش تهیه شده است.
کتاب از هانتینگتون و خاتمی تا بن لادن