"ایران ساسانی در بستر عهد باستان متاخر" اثری است که "مجموعه سخنرانیهای دانشگاه آکسفورد" از "تورج دریایی" را یک جا در اختیار خوانندگان میگذارد.
وی در اثر پیش رو، با پی گیری شکل گیری نهادهای اداری و اجرایی در ایران از زمان اردشیر بابکان تا یزدگرد سوم، یعنی از بنیانگذار سلسله ساسانی تا آخرین پادشاه این دودمان، کوشید تا به بخشی از تاریخ که اغلب نادیده گرفته می شود، یعنی تاریخ اجتماعی نور جدیدی بتاباند. نگاه به فراز و نشیبها و تلاشهای جانشینان یزدگرد سوم برای ساختن حکومت ایرانی تقریبا یک قرن پس از سقوط ساسانیان به دست اعراب، یکی دیگر از جنبههای پژوهش "تورج دریایی" است که با بهرهگیری از منابع جدید در کتاب "ایران ساسانی در بستر عهد باستان متاخر" به آن پرداخته است.
از قضا آنچه برای "تورج دریایی" مهم بوده و جان پژوهشهای وی را تشکیل داده، با سرنوشت ایران امروز پیوند عمیقی دارد.
به گفته وی، دوره ساسانی مسئول چیزی است که ما اکنون از آن به عنوان ایران، ایرانی بودن و تمدن ایرانی یاد میکنیم. به عبارتی میتوان گفت مفهوم ایرانشهر و طرح تمدن ایرانی، از دوره ساسانی به جا مانده و تثبیت شده است.
هویت یابی امروزی که در نمونه اخیرش مکتب ایرانی نامیده میشود، نشاندهندهی این است که جست و جو و تعمق در عصر ساسانی چیزی بیش از یک گردش تاریخی بوده است.
"تورج دریایی" به عنوان مورخ ایرانی عصر ساسانی، استاد تاریخ ایران باستان و دارندهی کرسی هاوارد باسکرویل، سخنرانیهای پربار و ارزشمندی در موضوع "ایران ساسانی در بستر عهد باستان متاخر" داشته است که "مجموعه سخنرانیهای دانشگاه آکسفورد" او در کتاب پیش رو گردآوری شده است. او موضوعات را به طور کامل بررسی میکند و در عین حال یافتههای تحقیق خود را به زبانی روان و قابل درک به مخاطبان خود منتقل میکند.
کتاب ایران ساسانی در بستر عهد باستان متاخر