1. خانه
  2. /
  3. کتاب در خانه همسایه ها

کتاب در خانه همسایه ها

4 از 1 رأی

کتاب در خانه همسایه ها

خاطرات محمدامین رسول زاده
Qafqaz xatirələri
٪15
55000
46750
معرفی کتاب در خانه همسایه ها
"در خانه همسایه ها" کتابی است شامل "خاطرات محمدامین رسول زاده" که یکی از سرشناس‌ترین اندیشمندان و سیاستمداران آذربایجان است. وی که از پایه‌گذاران حزب دمکرات ایران و از متفکران سوسیال دمکرات در جنبش مشروطه ایران بود، خاطرات زندگی پر فراز و نشیب خود را در کتاب "در خانه همسایه ها" به جهانیان عرضه کرده است.
با این کتاب، مخاطب سفری طولانی به "خاطرات محمدامین رسول زاده" خواهد داشت و از مهمترین رویدادهای قرن بیستم در منطقه‌ی آذربایجان، مسکو و ایران باخبر خواهد شد. از اشغال آذربایجان توسط بلشویک‌ها و دستگیری "محمدامین رسول‌زاده" گرفته تا تبعید و سپس فرار او از مسکو، وی همه ‌چیز را چنان زنده به تصویر کشیده که مخاطب می‌تواند تنش و سختی مبارزات سیاسی وی را دریابد.
تعصب و تلاش "محمدامین رسول زاده" برای استقلال آذربایجان در صفحه به صفحه‎ی این کتاب به چشم می‌خورد. وی آن دسته از هموطنانش را که به زبان روسی صحبت می‌کنند و به فرهنگ روسی متمایل هستند به شدت محکوم می‌کند و همواره بر حفظ هویت ملی، تمامیت ارضی، ترک‌گرایی و پایبندی به ارزش‌های ملی آذربایجان، تاکید می‌نماید. "محمدامین رسول زاده" ناسیونالیسم را وسیله‌ای برای حفاظت از موجودیت ملتش می‌داند. وقتی خواننده به لحظات مهم تاریخی که در کتاب "در خانه همسایه‌ها" به نگارش درآمده، نگاه می‌کند، متوجه می‌شود که این قوم چه رنج و ستم‌هایی را متحمل شده‌اند. با این حال قتل عام و سلب آزادی بیان هیچگاه نتوانست مردم این منطقه را از زبان مادری و تعصب ملی خود جدا کند. آنها تسلیم نشدند و همیشه برای آزادی خود جنگیدند. مخاطب با مطالعه‌ی"خاطرات محمدامین رسول زاده"، علاوه بر مسائل سیاسی قفقاز، با دیدگاه‌های پیرامون ایران و انقلاب مشروطه نیز آشنا خواهد شد.
درباره محمدامین رسول زاده
درباره محمدامین رسول زاده
محمد امین رسول‌زاده (تولد ۳۱ ژانویه ۱۸۸۴ - مرگ ۶ مارس ۱۹۵۵ آنکارا) از بنیانگذاران حزب مساوات، حزب دمکرات ایران، سردبیر روزنامه ایران نو و از اندیشه پردازان سوسیال دموکراسی در جنبش مشروطیت ایران بود. محمد امین رسول زاده ۳۱ ژانویه سال ۱۸۸۴ در روستای نوخانی باکو به دنیا آمد. پدرش که یک روحانی بود، او را در مدرسه «روس- مسلمان» به مدیریت سلطان مجید غنی‌زاده ثبت نام کرد و رسول زاده پس از پایان فارغ‌التحصیل شدن، تحصیلات خود را در مدرسه فنی باکو در زبان روسی ادامه داد. نخستین سال‌های فعالیت انقلابی محمد امین رسول زاده که پایه‌گذار نه تنها نهضت استقلال ملی آذربایجان، بلکه جمهوری دموکراتیک آذربایجان می‌باشد مصادف با همین سال‌ها است. جمهوری دموکراتیک آذربایجان یکی از نخستین جمهوری‌ها در جهان اسلام بود. رسول زاده که در سال ۱۹۰۲ هفده سال داشت، «سازمان جوانان مسلمان» را تأسیس کرد. این اولین سازمان سیاسی بود که در قرن بیستم با رژیم استعماری روس در آذربایجان مخفیانه مبارزه می‌کرد.
در سال ۱۹۰۲ «سازمان جوانان مسلمان» را بنیان گذاشت که از جمله اهداف آن، چاپ و پخش بیانیه و تبلیغ در بین کارگران کارخانه‌ها بود و در این راستا نشریه‌ای به نام «همت» انتشار داد که بعدها «تکامل» شد. او در سال ۱۹۰۵ در جریان مبارزات انقلابی خود با استالین آشنا شد. آنموقع هر دو ۲۰ ساله بودند و رسول‌زاده به عنوان روزنامه‌نگار کار می‌کرد. او مقاله‌هایی را برای انواع روزنامه‌های مخالف می‌نوشت و با گروه مساوات آذربایجان همکاری داشت. استالین نیز در باکو بود و کارگران شرکت نفت را علیه سرمایه‌داری و تزار سازمان‌دهی می‌کرد. زمانی که مقامات رسمی روسیه تلاش کردند استالین را دستگیر و زندانی نمایند، رسول‌زاده او را در آپارتمان شخصی‌اش پنهان کرده و جانش را نجات داده بود. در ۱۹۰۶ در روزنامة «قلم» مقاله می‌نوشت و آنگاه به سردبیری موقت آن رسید. در این سال سردبیری «تکامل» را عهده‌دار گردید.

قسمت هایی از کتاب در خانه همسایه ها

نخستین دیدار با استالین - کارگران صنعت نفت باکو تشکیلاتی بـه نـام اتحادیه صنفی داشتند اتحادیه صنفی با وجود اینکه رسمی بود و برای منافع اقتصادی کارگران فعالیت می کرد ، فعالیتهای مخفی سیاسی هـم انجام می داد . دبیر اتحادیه امین محمدعلی از اعضای تشکیلات ناسیونالیستها و از مخالفـان تزاریسـم بود که مبارزات مخفیانه داشت . او یک روز به ما گفت که کبا می خواهـد مـا را ببیند . رفتیم و او را در یکی از اتاقهای بسیار ساده و کارگری کارگران معادن نفت بالاخانی باکو ملاقات کردیم . جوانی بود نحیف با قدی متوسط لباس ساده ای پوشیده بود . من با دقت به چهره این مرد ژنده پوش نگاه کردم . لبخندی چاشنی چهره جدی اش کرد و از ما به گرمی استقبال کرد . روسی را و با لهجه گرجی حرف می زد . پس از سلام و احوال پرسی درباره مسائل و سیاسی و اجتماعی گفت و گو کردیم .

نظر کاربران در مورد "کتاب در خانه همسایه ها"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

خاطرات موجز و قابل توجهی بود،علی الخصوص برای علاقه مندان به انقلاب 1905و 1917 و به قدرت رسیدن بلشویک‌ها به رهبری لنین. نکته جذاب در خاطرات به جا مانده، صحبت‌های نویسنده کتاب که خود از فعالین سیاسی و بانیان حزب مساوات آذربایجان بوده با رفیق استالین(دیکتاتور)که البته هنوز به رهبری مطلق اتحاد جماهیرشوروی نرسیده اما در اتفاقات رخ داده در آذربایجان و قفقاز سهم برجسته ای داشته و حتی در برهه ای از آن دوره جان رفیق رسول زاده رو از حکم اعدام و مرگ توسط بلشویک‌ها نجات داد و رسول زاده رو تحت الحفظ از باکو به مسکو فرستاد و شدیداً او را زیر نظر داشت.

1402/01/14 | توسطمحی الدین رحیمی سوروئی
1
|