1. خانه
  2. /
  3. کتاب فرهنگ لکی

کتاب فرهنگ لکی

3.6 از 1 رأی

کتاب فرهنگ لکی

Farhang Laki
انتشارات: اساطیر
ناموجود
150000
معرفی کتاب فرهنگ لکی
اساس گردآوری گویش لکی بر پایۀ گویش لک‌های دلفان قرار داده شده و واژه‌های سله‌سله یا الشتر و بیرانوند با آن سنجیده شده است.
از قرن چهارم و پنجم واژۀ «لور» و بعد «لر» به سرزمین کنونی و مردمان آن اطلاق گردید. ظاهرا این واژه را باید ساکنان شهر «لور» که در شمال اندیمشک امروزی واقع بود، پس از ویرانی این شهر با خود به سرزمین کنونی لرستان آورده باشند. امروزه نیز ساکنان لرستان را از لر و لک «لر» می‌نامند و تنها گویش آنها که لری و لکی است و با آن از یکدیگر شناخته می‌شوند.
لک‌ها از نظر فرهنگ و منش‌های تباری با لرها همانندند و در تمام وجوه اعتقادی و کنش‌های فرهنگی و بومی با یکدیگر همسان و هم‌رفتارند و تنها از نظر گویش این تقسیم‌بندی پیش می‌آید. لک‌ها عموما در شمال باختری لرستان که منطقه‌ای سردسیر است زندگی می‌کنند و رشد جسمانی آنها سردسیری است و بیشتر مردان و زنان که پیوندهای قبیله‌ای و درونی داشته‌اند و با نژادهای سایر نقاط آمیخته نشده‌اند، دارای قامتی بلند و صورتی کشیده و اندامی ورزیده و چهره‌ای روشن هستند.
از قدیمی‌ترین آثاری که واژه‌های لکی و لری در آن فراوان به کار رفته و اصولا به فهلویات مشهور است، دوبیتی‌های باباطاهر و دوبیتی‌های قطران تبریزی است. سند قدیمی دیگر تقریظی است که در سال 710 هجری قمری برای رشیدالدین فضل‌الله فراهم شده و به نام «الاسئله و الجوبة الرشیدیه» مشهور است که در آن از شخصی به نام «فخرالدین لور» زیر عنوان «صورة خط مولانا قدوة المشایخ و العلماء فخر الملة و الدین لور دامت برکاته» مطلبی به عربی است که ضمن آن یک رباعی و تک بیت فارسی و دو بیت هم به گویش لکی با عنوان «شعر بالفهلویه» آمده است.
اساس گردآوری گویش لکی بر پایۀ گویش لک‌های دلفان قرار داده شده و واژه‌های سله‌سله یا الشتر و بیرانوند با آن سنجیده شده و اگر دگرگونی‌هایی بوده، یادآور شده است و چنانچه واژه‌ای ویژۀ هر جا شنیده شده، به نام همان محل ثبت شده و با علامت اختصاری مشخص شده است.
از آنجا که زبان لکی هم زبان شعر و ادب لرستان و هم زبان سرودهای مذهبی «یارسان» و اهل حق بوده و می‌باشد و با مذهب یارسان به دیگر نقاط ایران یا کشورهای آسیا رفته است، اغلب با گویش کردی اشتباه شده و گاه آن را کردی انگاشته‌اند که در این کتاب کوشش شده تا این مشکل رفع شود.
برای آگاهی خواننده چند نکتۀ دستوری با صرف فعل‌ها، با توضیح مختصری آورده شده است. در پایان واژه‌ها نیز چند مثل و چند بیت شعر از تک‌بیت‌های رایج و نیز ابیاتی از داستان جنگ هماون که به لکی سروده شده برای نمونه از نظر کاربرد واژه‌ای و چگونگی دستور زبان لکی آورده شده است.
درباره حمید ایزدپناه
درباره حمید ایزدپناه
حمید ایزدپناه (زادهٔ ۲۶ آبان ۱۳۱۱ در خرم‌آباد – درگذشتهٔ ۲۰ بهمن ۱۳۹۴ در پاریس) فارغ‌التحصیل دانشکده الهیات، مدرس، نویسنده، شاعر و پژوهشگر تاریخ و موسیقی لرستان است. تخلص وی صفای لرستانی است. استادحمیدایزدپناه نخستین مدیرکل اداره فرهنگ وهنرلرستان دردوره ایشان موزه مردم‌شناسی وآثارباستانی لرستان بصورت رسمی درمکان قلعه فلک افلاک راه اندازی شد. باهمت حمیدایزدپناه نخستین ترانه‌های لری باصدای استادرضاسقایی وحشمت رشیدی ازرادیوایران پخش شدورودنت نویسان خبره به موسیقی لرستان، شناسایی صدهاتپه باستانی وکشف غارمیرملاث ازنخستین غارهای منقوش جهان، نخستین گزارش وعکس ازمعبدمهرپرستی بوه اس وماماجلاله دریافته کوه وگورستان اشکانیان، ایجادانجمن‌های هنرهای تجسمی، تاتروشعروادب وحمایت ازبنیان دفترسینمای آزاد دردهه پنجاه خورشیدی، طراحی چاپ ونشرنخستین کاتولوگ ایرانگردی ولرستان‌شناسی وتاسیس کتابخانه تخصصی شاپورخواست درجوارقلعه فلک افلاک، برپایی جشن‌های آیینی لرستان درپایتخت ودیگرشهرهای ایران، سخنرانی‌های متعددومقالات بی شماردربارهٔ تاریخ باستانی ومردم‌شناسی لرستان، تالیف نخستین کتاب‌های باستان‌شناسی علمی دربارهٔ لرستان وتدوین نخستین لغت نامه لری ولکی و با نوشتن این دو کتاب «فرهنگ لری ولکی» در حفظ زبانهای اوستایی و پارسی باستان که زادگاهشان جنوب غرب ایران و در میان جغرافیای مردم لر است کوشید. بررسی اشیای باستانی به دست آمده در لرستان توسط ایزدپناه نشان داد که به موازات ابزار نبرد که بهترین سلاح و ابزار جنگی زمان خود بوده‌است، پیکره‌های مذهبی، وسایل کشاورزی و زیورآلات بانوان همچون دستبند و کمربند، حلقه‌ها، گردنبند و آیینه و سنجاق‌های کوچک و بزرگ، حتی سنجاق قفلی و … در میان اشیاء مفرغی لرستان وجود دارد که نشان از روح تمدن و زندگی وحس زیبایی شناختی در میان مردمان ایران و لرستان در هزاره‌های پیش است. ایزدپناه ازدهه پنجاه ازچهره‌های برجسته فرهنگی انجمن مفاخرایران بود. وی برای دسترسی به اسناد و ثبت فرهنگ‌ها و آثار مردم لردردوران تدریس دراداره آموزش وپرورش با وسیله شخصی به همه جا سفر می‌کرد ثبت و ضبط دشت وکوه وتپه ومردم وحتی مقابروگنبدها دراندیشه بنیان نهضت لرستان‌شناسی علمی عاشقانه گام‌های اساسی رابرداشت ثبت غارمیرملاث، غاردوشه، قلعه فلک افلاک، مسجدجامع بروجردوصدها آثارتاریخی تلاش مجدانه انجام داد حتی جمع‌آوری تورات کهن کلیمی هاوشاهنامه لکی، شناسنامه گنبد خلیل اکبر در پلدختر، از نمونه کارهای ارزشمند وی است.
دسته بندی های کتاب فرهنگ لکی
نظر کاربران در مورد "کتاب فرهنگ لکی"
3 نظر تا این لحظه ثبت شده است

سلام هروقت کتاب موجود شد حتما یه جلد میخوام

1403/06/15 | توسطکاربر سایت
0
|

سلام لطفاً اگر امکانش هست، کتاب را موجود کنید. تشکر🙏

1402/07/18 | توسطعلی.ح
2
|

خیلی عالی امیدوارم کتاب‌های لکی بیشتری رادر اینجا ببینم

1401/09/12 | توسطمحمد ازنهاوند - کاربر سایت
2
|