"طبیعت گردی با گیاهان ایران" اثری است به قلم "مجید اسکندری" که در آن چیزی بیش از هزار گونهی گیاهی را که در کشور ایران مشاهده شده، به وسیلهی متن و تصویر معرفی میکند. این کتاب چهارصد و هفتاد صفحهای که توسط نشر ایرانشناسی به عرصهی چاپ رسیده، دستهبندی گیاهان را بر پایهی شناختهشدهترین و قابللمسترین روشهای طبقهبندی، در اختیار مخاطب قرار داده است و بر اساس رنگ عمومی این گیاهان، آنان را به خواننده معرفی میکند.
توپوگرافی، ارتفاع، ذخایر آب و خاک، ویژگی پوشش گیاهی یک منطقه را تعیین میکند. تقریبا یک دهم خاک ایران جنگلی است که بیشتر آن در منطقه خزر است. در این منطقه درختان پهنبرگ بلوط، راش، نمدار، سنجد، گردو، زبان گنجشک و ممرز و چند درخت همیشه سبز پهنبرگ یافت میشود. درختچههای خاردار و سرخس نیز فراوان است. در "طبیعت گردی با گیاهان ایران"، "مجید اسکندری" به سراغ کوههای زاگرس نیز میرود و جنگلهای بلوط و درختان نارون، افرا، شاه توت، گردو، گلابی و پسته را نیز بررسی میکند. همچنین در این کتاب درختان بید، صنوبر و چنار و بسیاری از گونههای خزنده که در درهها رشد میکنند نیز معرفی میشوند. تودههای نازک درختان عرعر، بادام، زرشک، شیرخشت و درختان میوه وحشی در فلات خشک میانی و درختچههای خاردار که پوشش زمینی استپها را تشکیل میدهند، در کنار گونههای درمنه یا افسنتین که در ارتفاعات متوسط دشتهای بیابانی و مناطق غلتشی رشد میکنند نیز در این کتاب طبقهبندی شدهاند.
اقاقیا، نخل کوتوله، درختان کنار و درختچههای پراکنده نیز در ارتفاع زیر 900 متر یافت میشوند که در اینجا به آنها نیز اشاره شده است. در "طبیعت گردی با گیاهان ایران"، جنگلها در مسیر آبهای سطحی یا زیرزمینی بررسی شدهاند و به واحهها که از درختان انگور و گز، صنوبر، خرما، مور، خرزهره، اقاقیا، بید، سنجد، آلو و توت حمایت میکنند هم پرداخته شده است.
کتاب طبیعت گردی با گیاهان ایران