1. خانه
  2. /
  3. کتاب ردیف هفت  دستگاه موسیقی ایرانی

کتاب ردیف هفت  دستگاه موسیقی ایرانی

نویسنده: موسی معروفی
4 از 1 رأی

کتاب ردیف هفت  دستگاه موسیقی ایرانی

Radif of seven dastgahs of Iranian music
٪15
650000
552500
معرفی کتاب ردیف هفت  دستگاه موسیقی ایرانی
کتاب "هفت دستگاه موسیقی ایران" تألیف سید مجید کیانی و با انتشارات سوره مهر منتشر شده است. این کتاب به بررسی موسیقی در دستگاه‌های مختلف ایران می‌پردازد و به تقسیم‌بندی آن به سه بخش و یازده فصل می‌پردازد.

بخش اول کتاب به موسیقی ردیف اختصاص دارد و در نه فصل مجزا موارد مختلفی از این موسیقی را بررسی می‌کند. این فصول عبارتند از: سرآغاز، نظری اجمالی به موقعیت کنونی موسیقی سنتی ایران، دستگاه‌ها و آوازها، موسیقی سازی ردیف، موسیقی آوازی ردیف، وزن در موسیقی ردیف، سازهای موسیقی سنتی ردیف، و اجرای موسیقی ردیف.

بخش دوم شامل دو فصل است که به شیوه‌های اجرایی موسیقی کنونی ایران و تفکیک آنها، و همچنین شرح محورهای اساسی موسیقی سنتی (ردیف) می‌پردازد. این فصول عنوان‌های زیر را دارند: موسیقی کنونی ایران و محورهای اساسی موسیقی سنتی ایران (صدا، فواصل، گردش نغمات، وزن، تزئین و تکرار).

بخش سوم شامل توضیحات و فهرست‌های مختلفی است که در کتاب آمده است. این عناوین شامل آهنگ‌ها، تصاویر، جداول و شکل‌ها، سازها، شعرها، منابع استفاده شده، موضوعی، نام‌ها، واژه‌نامهٔ انگلیسی فارسی، و واژه‌نامهٔ فارسی انگلیسی هستند. این کتاب به عنوان یک منبع اصولی و مختصر در زمینه موسیقی ایرانی شناخته می‌شود که مطالب آن به تخصصی ترین شکل ممکن اصول نظری موسیقی ایرانی را مورد بررسی قرار می‌دهد.
درباره موسی معروفی
درباره موسی معروفی
موسی مَعروفی (زادهٔ ۱۲۶۸ در تهران – درگذشتهٔ ۷ شهریور ۱۳۴۴ در تهران) موسیقی‌دان، نوازندهٔ تار، مُدرس و گِردآورندهٔ ردیف موسیقی ایرانی بود. وی پدر جواد معروفی بود. موسی مَعروفی در سال ۱۲۶۸در خانواده‌ای متدین و علاقه‌مند به موسیقی در تهران به متولد شد. او فرزند محمد اسماعیل‌خان امین‌الملک و برادرزاده میرزا علی‌اصغر اتابک صدراعظم ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه بود. در کنار تحصیلات سنتی، نواختن سه‌تار را نزد «یوسف صورتگر» که از عکاسان دربار ناصری بود آغاز کرد. سپس از محضر استادان آن زمان از جمله درویش‌خان بهره برد. او با پشتکار و تمرینِ بسیار به درجه‌ای از نوازندگی رسید که موفق شد نشان «تبرزین طلا» را از درویش‌خان دریافت نماید. وی هم‌چنین نزد «حسین هنگ‌آفرین» به فراگیری «نت» پرداخت. در سال ۱۳۳۰ کتاب دستور مقدماتی تار و سه‌تار توسط موسی معروفی، نصرالله زرین‌پنجه و روح‌الله خالقی برای سال اول هنرستان موسیقی ملی، تنظیم و به چاپ رسید. در سال ۱۳۰۲ به مدرسه موسیقی «علی‌نقی وزیری» راه یافت و بر آموخته‌های خود افزود.
او از نوجوانی در این فکر بود تا ردیف موسیقی سنتی ایران را نت‌برداری کند. برای این منظور بعدها با تمامی استادان آن دوران تماس گرفت تا این کار را به انجام برساند. موسی معروفی با تکیه بر ردیف میرزا آقا حسینقلی و میرزا عبدالله و استفاده از نوشته‌های علی‌نقی وزیری ردیفی را گردآوری کرد که در سال ۱۳۴۲ منتشر شد. بنا به پیشنهاد موسی معروفی، سلیمان روح‌افزا نوازنده تار، ردیف مذکور را از روی نُت با تار اجرا و ضبط کرد.
او در سال‌های ۱۳۰۷ تا ۱۳۱۷ به همراهِ «ابوالحسن صبا» ، «مشیر همایون شهردار» و چند هنرمند دیگر به خارج از کشور سفر کرد و صفحاتی را ضبط نمود.
ردیف جواد معروفی که تحت عنوان «ردیف موسیقی ایران برای پیانو» تدوین شده و در ۴ نوار کاست نیز اجرا شده، برگرفته از ردیف پدرش موسی خان معروفی است.
موسم گل مشهورترین قطعه‌ای است که از موسی معروفی به یادگار مانده، وی این تصنیف را در مایهٔ دشتی بر اساس ملودی مازندرانی روی شعری از وحید دستگردی ساخت و قمرالملوک وزیری نخستین بار آن را در سال ۱۳۱۹ اجرا کرد.
دسته بندی های کتاب ردیف هفت  دستگاه موسیقی ایرانی
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب ردیف هفت  دستگاه موسیقی ایرانی" ثبت می‌کند