1. خانه
  2. /
  3. کتاب دیوان امیر نظام الدین علیشیر نوایی

کتاب دیوان امیر نظام الدین علیشیر نوایی

2 ناشر این کتاب را منتشر کرده‌اند
3.3 از 1 رأی

کتاب دیوان امیر نظام الدین علیشیر نوایی

Divan
ناموجود
160000
3.6 از 1 رأی

کتاب دیوان امیر نظام الدین علیشیر نوایی فانی

Divan Amir Nezamuddin Alishir Navaei
ناموجود
300000
معرفی کتاب دیوان امیر نظام الدین علیشیر نوایی
امیرعلیشیر اشعار بسیاری به دو زبان فارسی و ترکی جغتایی(ازبکی) دارد. تخلص او در اشعار ترکی «نوایی» و در اشعار فارسی «فانی» است. این دیوان مرکب است از غزلیات و مقطعات و مفردات و رباعیات و معمیات، ولی در آن از نوع قصیده و مثنوی شعری نیست. فانی شیفته و فریفته خواجه شمس‌الدین حافظ شیرازی است و در مکتب عرفانی و ادبی خواجه سیر می‌کرده و به همین لحاظ بیشتر آثار او تتبع و استقبال از غزلیات خواجه است. گذشته از این، در طرز سخن از مکتب جامی و امیرخسرو دهلوی و خواجه حسن دهلوی و شیخ سعدی هم بسیار متأثر است.
درباره امیرنظام الدین علی شیر نوائی
درباره امیرنظام الدین علی شیر نوائی
میرنظام‌الدین علی‌شیر نوائی (۸۴۴ ه‍.ق در هرات - ۹۰۶ ه‍.ق) شاعر، دانشمند و سیاستمدار برجسته روزگار فرمانروایی تیموریان و معاصر سلطان حسین بایقرا (۸۴۴ – ۹۱۱ ه‍.ق) بوده‌است.

امیر علی‌شیر نوایی نام او علی‌شیر بن غیاث‌الدین کیچکنه بخشی یا کیچکینه بهادر و ملقب به «نظام‌الدین» است. او از نامدارترین سیاستمداران و فرهنگمردان روزگار فرمانروایی تیموریان به‌شمار می‌آید.

او مردی نیکوصفت و دانشمند و شاعر بوده اشعار بسیاری به دو زبان فارسی و جغتایی دارد؛ به همین جهت مشهور به «ذواللسانین» بود. تخلص او در اشعار ترکی «نوایی» و در اشعار فارسی «فانی» است.

وی در سال ۸۴۴ ه‍.ق در هرات زاده شد و تحصیلات اولیهٔ خود را نزد پدرش کیچکینه بخشی، که از جمله امرای دربار تیموریان بود، کسب کرد و سپس برای ادامهٔ تحصیل به سمرقند رفت. علی‌شیر در خردسالی با سلطان حسین میرزا هم‌درس و هم‌مدرسه بود. نوایی از آن پس به منظور تحصیل معارف و کمالات خراسان و سمرقند و بسیاری از شهرهای دیگر را سیاحت کرد و در آن میان گرفتار فقر و فاقه‌ای سخت شد. با به سلطنت رسیدن سلطان حسین میرزا امیر علی‌شیر به‌حکم دوستی دیرینه به نزد او رفت و به گرمی از سوی وی مورد استقبال واقع گردید. آنچه روشن است او در این هنگام از جمله توانمندترین چهره‌های سیاسی دربار به شما می‌آمده‌است. از جمله مقام‌ها و مناصبی که از سوی سلطان حسین میرزا به امیر علی‌شیر واگذار گردید می‌توان به تصدی مقام مهرداری، امارت دیوان اعلی حکومت هرات و حکومت استرآباد.اشاره داشت. با وجود این، گفتنی است امیر علی‌شیر بیشتر مایل بود تنها ندیم و مشاور سلطان باشد و بدین سبب به تقریب از پذیرش مناصب سیاسی گریزان بود. امیر علی‌شیر سرانجام به سال ۹۰۶ در شهر هرات درگذشت.
مورخان دربارهٔ عقاید مذهبی امیر علی‌شیر آرای متفاوتی ذکر داشته‌اند. شماری او را پیرو و باورمندان به تسنن برشمرده‌اند. دسته‌ای نیز او را یک صوفی یا فردی که در هیچ گروه مذهبی قرار نمی‌گیرد و تنها گرایش‌های صوفیانه دارد، شناخته‌اند.اما به باور امیر نعمتی لیمایی ، امیر علی‌شیر نه پیرو تشیع و نه پیرو تسنن و نه یک صوفی تمام عیار بود. او تنها فردی دیندار و مبادی آداب بود که سرشت اندیشه اش به دور از هرگونه عامی گری و آمیخته‌ای از تشیع، تسنن و تصوف بود و به تمامی گروه‌های یادشده به یک چشم می‌نگریست.
دسته بندی های کتاب دیوان امیر نظام الدین علیشیر نوایی
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب دیوان امیر نظام الدین علیشیر نوایی" ثبت می‌کند