«مصائب لیبرالیسم اسلامی» کتابی نوشتۀ محمد قوچانی، روزنامه نگار ایرانی است. این اثر در دسته ادبیات پژوهشی و تاریخی با موضوع سیاسی تقسیم بندی می شود. «مصائب لیبرالیسم اسلامی» جلد چهارم از مجموعه ای چهارجلدی است که با عنوان ««نقد الهیات سیاسی» منتشر شده است. نویسنده در این کتاب پتانسیل هایی از الهیات سیاسی را مورد بررسی قرار می دهد که می توان از آن ها بهعنوان روش حکمرانی یاد کرد.
«مصائب لیبرالیسم اسلامی» با عنوان فرعی «پژوهشی راهبردی در موانع تاسیس جنبش آزادیخواهی در ایران» به چاپ رسیده است. نویسنده در این کتاب ابتدا لیبرالیسم را از دیدگاه مباحث نظری مورد بررسی قرار داده و سپس این ایدئولوژی سیاسی را با رویکرد اسلامی تحلیل می کند و به ریشه های تاریخی آن در ایران می پردازد. علاوه بر این قوچانی در بخشی از کتاب «مصائب لیبرالیسم اسلامی» متفکران و نظریهپردازان لیبرالیسم اسلامی در ایران را با اشاره به تاثیر آن ها در گسترش این اندیشه در ایران معرفی کرده است.
نویسنده در این کتاب اثبات می کند که گرچه لیبرالیسم در ظاهر با اندیشه های اسلامی متضاد است اما در لایه های عمیق خود می تواند به عنوان روشی از حکومت اسلامی مورد استفاده قرار گیرد.
«مصائب لیبرالیسم اسلامی» شامل شش فصل و دو پیوست است. فصل اول کتاب مصائب لیبرالیسم اسلامی دربارۀ موانع تاریخی و نظری لیبرالیسم در ایران است. فصل دوم به اثبات این موضوع می پردازد که لیبرالیسم مخالف با دین نیست. در فصل سوم کتاب نویسنده به بحث درباره لیبرالیسم دینی با نگاهی به نظریات عبدالکریم سروش پرداخته است. فصل چهارم کتاب به بررسی تلاشهای مهدی بازرگان برای بازسازی لیبرالیسم اختصاص دارد. در فصل های پنجم و ششم هم نئولیبرالیسم ایرانی و ارتباط لیبرالیسم با سکولاریسم مورد بررسی قرار گرفته است. پیوستهای کتاب نیز به گفتوگوی بلند محمد قوچانی با موسی غنینژاد، اقتصاددان و استاد دانشگاه اختصاص دارد.
کتاب مصائب لیبرالیسم اسلامی